MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 7 Μαΐου 2018

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Tα χρέη πνίγουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Η πρώτη έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής υπό τον νέο επικεφαλής της Φραγκίσκο Κουτεντάκη, δόθηκε στη δημοσιότητα και χτυπά καμπανάκι για τα χρέη που «πνίγουν» του φορολογούμενους: 

Οι εγχώριες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές περίπου 130 δις ευρώ προς το ελληνικό δημόσιο (φορολογικές αρχές και ασφαλιστικά ταμεία) και άλλα 95 δις ευρώ στις τράπεζες από μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Αυτό το τελευταίο σημαίνει ότι τα μισά περίπου δάνεια των τραπεζών δεν εξυπηρετούνται, την ίδια ώρα που οι καταθέσεις τους έχουν συρρικνωθεί σημαντικά σε σχέση με την προ κρίσης περίοδο. 

CAPITAL CONTROLS ΚΑΙ "ΚΟΥΡΕΜΑ" ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΠΛΕΙΣΤΗΡΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Αν οι τράπεζες δεν έχουν στα ταμεία τους τα χρήματα του κόσμου, τότε μπαίνουν capital controls και σε αρκετές περιπτώσεις επιλέγεται ακόμα και το κούρεμα των καταθέσεων του κόσμου.

Αν όμως ο κόσμος δεν έχει τα χρήματα για να τα επιστρέψει στις τράπεζες, τότε του παίρνουν τα σπίτια του με συνοπτικές διαδικασίες ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, του παίρνουν τη ζωή του ολόκληρη.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά όταν τελικά οι τράπεζες κινδυνεύουν, τότε επιστρατεύονται οι φορολογούμενοι για να τις διασώσουν με τον μανδύα της ανακεφαλαιοποίησης.

Πανικός στο ελληνικό χρηματιστήριο

Με την επίθεση εναντίον της FOLLIE-FOLLIE να ευρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ο μεγάλος χαμένος της οποίας είναι η κινεζική FOSUN, η ΔΕΗ συνεχίζει την πτωτική της πορεία – ενώ θα έλθει η σειρά πολλών άλλων εταιρειών, αφού η Ελλάδα έχει τοποθετηθεί ξανά στο στόχαστρο των κερδοσκόπων και της πέμπτης φάλαγγας.

Επενδύσεις & Αγορές 

Οι ελληνικές τράπεζες που ελέγχονται πλέον από ξένους, αξιολογήθηκαν ως απόλυτα φερέγγυες – οπότε δεν χρειάζεται η αύξηση των κεφαλαίων τους με τα 20 δις € της τρίτης δανειακής σύμβασης που είχαν προβλεφθεί, ενώ η κυβέρνηση υπέγραψε τα πάντα για να την εξασφαλίσει. Το ότι δεν είναι σε θέση να δανείσουν την ελληνική οικονομία, όπου τα 20 αυτά δις € θα τους έδιναν τη δυνατότητα, ενώ θα πρέπει να επιταχύνουν τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς, δεν ενδιαφέρει κανέναν – πόσο μάλλον τους πιστωτές που δεν θα χρειαστεί να δώσουν αυτά τα χρήματα. 

Η ψευδαίσθηση της καθαρής εξόδου

Η διασπορά ψευδών ελπίδων όσον αφορά το μέλλον της χώρας, αποτελεί ένα ειδεχθές έγκλημα – ενώ αυτό που χρειαζόμαστε άμεσα είναι μία εθνική επιτροπή χρέους και παραγωγικής ανασυγκρότησης, καθώς επίσης μία εθνική στρατηγική για τα θέματα της άμυνας, της ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής.

«Η έξοδος από τα μνημόνια καθαρά, δηλαδή χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης και άρα νέες δεσμεύσεις λιτότητας, δεν είναι ένα ορόσημο χρονικό. Δεν είναι δηλαδή προδιαγεγραμμένο ότι όταν παρέλθει ο χρόνος κάποιος βγαίνει από ένα πρόγραμμα στήριξης. Η δυνατότητα εξόδου εξαρτάται από τη πορεία της ελληνικής οικονομίας. Και σήμερα είναι η πορεία της οικονομίας που δημιουργεί τόσο τις προϋποθέσεις για να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία για την καθαρή έξοδο από το μνημόνιο, όσο όμως και τις συνθήκες για την επόμενη μέρα της χώρας, μετά την πολυετή κρίση. Σε αυτό το θετικό περιβάλλον που διαμορφώνεται από τη διαρκή ανάκαμψη όλων των βασικών οικονομικών μεγεθών, έχουμε τη δυνατότητα πλέον να συμφωνήσουμε με πολύ καλύτερους όρους και για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. 

Η τουρκική υποψηφιότητα για το ΔΝΤ

Tη μεγαλύτερη πτώση απέναντι στο δολάριο, όσον αφορά τις αναπτυσσόμενες χώρες, είχαν τα νομίσματα της Αργεντινής και της Τουρκίας – ενώ τα χρέη σε συνάλλαγμα των αναπτυσσομένων χωρών που θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν έως το 2019, είναι της τάξης των 1.000 δις $!

Επενδύσεις & Αγορές 

Το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μίας χώρας δεν σημαίνει μόνο πως οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών εκ μέρους της είναι μεγαλύτερες από τις εξαγωγές – αλλά, επίσης, ότι χρεώνεται στο εξωτερικό, σε ξένο συνάλλαγμα.