MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2019

Der Spiegel: Τα διδάγματα του 1919 για το 2019

Der Spiegel: Τα διδάγματα του 1919 για το 2019

Το 1919 ήταν μία τις μεγάλες, σημαντικές χρονιές της παγκόσμιας ιστορίας, ακόμα κι αν δεν συγκαταλέγεται στις ιστορικές χρονολογίες όπως το 1789 ή το 1945. Είχε μόλις τελειώσει ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος, η παγκόσμια τάξη είχε καταρρεύσει.

Τέσσερις μεγάλες αυτοκρατορίες είχαν εξαφανιστεί: Η Γερμανική Αυτοκρατορία, η Αυστρο-Ουγγαρία, η Τσαρική Ρωσία και η Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ο παλιός κόσμος ήταν σε ερείπια, αλλά παράλληλα νέες, μεγάλες ελπίδες φύτρωναν: Οι μπολσεβίκοι στη Ρωσία είχαν διατυπώσει μια νέα μαγική λέξη: το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση.

Οι λαοί πρέπει να αποφασίζουν για τον εαυτό τους, σε ποιο κράτος επιθυμούν να ζήσουν.

Η Τέταρτη Ελληνική Δημοκρατία

Εάν το κράτος δεν ξεκινήσει από την αρχή, προσπαθώντας μόνο να διορθώσει ορισμένα λάθη ή παραλείψεις του προσχηματικά στους διαφόρους τομείς του, είναι αδύνατο να τα καταφέρει – ένα θλιβερό γεγονός που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, έχοντας εγκαταλείψει την τύχη της χώρας μας στους δανειστές της.

Ανάλυση

Υπενθυμίζουμε πως για να καταφέρει να αναπτυχθεί σωστά ένα κράτος που βρίσκεται σε άσχημη οικονομική, πολιτική και κοινωνική κατάσταση, χρειάζεται να ξεκινήσει από την αρχή: με ένα εντελώς καινούργιο πολιτικό σύστημα που να ταιριάζει στους Πολίτες και στη δεδομένη κατάσταση του, καθώς επίσης με ένα οικονομικό που να είναι σε θέση να λύσει τα μεγάλα του προβλήματα – όπως είναι η ανεργία, η αποψίλωση του παραγωγικού του ιστού, η υπερχρέωση, η μη διενέργεια επενδύσεων, οι χρεοκοπημένες τράπεζες, το δημογραφικό, η μετανάστευση του εκπαιδευμένου εργατικού δυναμικού του κοκ.

ΝΑΤΟ: Ιδού το παρασκήνιο με τη Συμφωνία των Πρεσπών

Τη διακριτή αποσύνδεση της κύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή από την έγκριση του πρωτοκόλλου εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ έχουν δεχθεί τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας, έπειτα από τις σχετικές εισηγήσεις της Αθήνας. Η συγκεκριμένη παραδοχή δεν ήταν δεδομένη πριν από λίγους μήνες, καθώς στη συμφωνία των Πρεσπών γινόταν λόγος για σχεδόν ταυτόχρονη κύρωση και των δύο κειμένων.

Παρά το γεγονός ότι η αποσύνδεση αυτών των δύο ψηφοφοριών θεωρείται κυρίως πρακτικού χαρακτήρα δίχως ιδιαίτερες νομικές επιπτώσεις, καθώς το πρωτόκολλο εισδοχής συνιστά επακόλουθο της συμφωνίας των Πρεσπών, γίνεται σαφές ότι ο χρόνος κύρωσης αφήνεται στην απόλυτα διακριτική ευχέρεια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που μπορεί να τον εντάξει στον εκλογικό του σχεδιασμό. Οι πολιτικοί συνειρμοί που δημιουργεί η συγκεκριμένη εξέλιξη αμβλύνονται από καλά πληροφορημένες πηγές, οι οποίες εκτιμούν ότι πιθανή μετάθεση της κύρωσης του πρωτοκόλλου έπειτα από εκλογές, ώστε το θέμα να «μετακυλισθεί» σε πιθανή κυβέρνηση της Ν.Δ., είναι εξαιρετικά περιορισμένη.