MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 24 Ιουλίου 2019

Πρόστιμο - μαμούθ 5 δισεκ. δολαρίων στο Facebook

Η Facebook θα καταβάλει πρόστιμο-ρεκόρ ύψους 5 δισεκ. δολαρίων για τον διακανονισμό κυβερνητικής έρευνας αναφορικά με την πρακτική του για τα προσωπικά δεδομένα και ο κολοσσός των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα αναδιαρθρώσει την προσέγγισή του στα ζητήματα ιδιωτικότητας, όπως ανακοίνωσε η αμερικανική ομοσπονδιακή επιτροπή Εμπορίου (FTC).

H FTC με 3 ψήφους υπέρ και 2 κατά τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης του διακανονισμού, για την οποία απαιτείται δικαστική έγκριση, παρόλο που οι Δημοκρατικοί υποστήριξαν ότι ο διακανονισμός δεν ήταν ευρύς και δεν επέβαλε ένα αρκετά υψηλό πρόστιμο. 

Μια ζωή στο πλευρό των τούρκων οι Γερμανοί - Δίνουν φιλί της ζωής στον Ερντογάν.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ικανοποίησε όλα τα ανταλλάγματα, τα τερτίπια ακόμη και τις ανήκουστες απαιτήσεις της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας προκειμένου η Volkswagen να κατασκευάσει τη νέα της μονάδα παραγωγής στη Μαγνησία 40χλμ. από την πόλη της Σμύρνης.

Δεν είναι δα και η πρώτη φορά που η γερμανική βιομηχανία επιλέγει την Τουρκία ως βασικό επιχειρηματικό και στρατηγικό προορισμό.

75 χρόνια από το Μπρέτον Γουντς, αλλάζει το ΔΝΤ

Ακριβώς 75 χρόνια συμπληρώνονται από την ημέρα που οι ισχυροί του κόσμου επισφράγισαν τη νέα τάξη πραγμάτων στη διεθνή οικονομία με τη συμφωνία του Μπρέτον Γουντς- δίνοντας κυρίαρχο ρόλο στο ΔΝΤ.

Εν έτει 2019 όλο και περισσότερες κυβερνήσεις υψώνουν φραγμούς στο διεθνές εμπόριο, ο συνολικός όγκος συναλλαγών υποχωρεί, ενώ κάποιες χώρες υποτιμούν το εθνικό τους νόμισμα, προκειμένου να εξασφαλίσουν πλεονεκτήματα στον ανταγωνισμό. Παρόμοιες συνθήκες επικρατούσαν στη δεκαετία του ’30, προκαλώντας διεθνή οικονομική κρίση. Το 1944 στην ιστορική συνάντηση του Μπρέτον Γουντς 44 χώρες από όλον τον κόσμο δεσμεύτηκαν ότι θα ακολουθήσουν έναν διαφορετικό δρόμο. Στις 22 Ιουλίου, δηλαδή πριν από ακριβώς 75 χρόνια, η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την απόφαση να ιδρυθεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Παγκόσμια Τράπεζα. Επισήμως η συμφωνία για την ίδρυση του ΔΝΤ υπεγράφη στις 27 Δεκεμβρίου 1945.

FT: Η κομβική αλλαγή στα κρυπτονομίσματα και ο ρόλος των G7

Οι αντιδράσεις που εκφράζουν οι G7 για τα κρυπτονομίσματα κρύβουν τη θετικότερη στάση που τηρούν οι αγορές χονδρικής έναντι των ψηφιακών assets. Οι ανησυχίες για την προστασία των καταναλωτών και η «γκρίζα ζώνη» στη νομοθεσία. 

Financial Times 

Ξεκίνησε με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος «τα έβαλε» την περασμένη εβδομάδα με τα κρυπτονομίσματα και το bitcoin, λέγοντας πως «δεν είναι χρήματα» και πως δεν είναι «οπαδός». 

Χωρίς υποστήριξη ο «Πορθητής» - Έφυγαν διεθνείς εταιρείες

Χωρίς την απαραίτητη εξειδικευμένη τεχνική υποστήριξη έμεινε τις τελευταίες μέρες το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» (Fatih) δυτικά της Πάφου, μετά την πλήρη αποχώρηση των τελευταίων δύο διεθνών εταιρειών που είχαν παραμείνει εν μέρει σε υποστήριξη των παράνομων δραστηριοτήτων του.

Πέτρος Θεοχαρίδης

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του «Φ», οι δύο εξειδικευμένες εταιρείες που παρέμειναν μετά την αποχώρηση των υπόλοιπων εταιρειών μόλις ο «Πορθητής» πήρε θέση για παράνομη γεώτρηση, την Παρασκευή αποχώρησαν πλήρως και οι εν λόγω δύο διεθνείς εταιρείες που απέμειναν.