MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 27 Απριλίου 2022

Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος: Γιατί δεν είναι πια ένα σενάριο….

Ολιβιέ Ζάτζετς*


Στις 11 Μαρτίου, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απέρριψε σθεναρά τις εκκλήσεις πολιτικών και ειδικών να εμπλακούν οι Ηνωμένες Πολιτείες πιο άμεσα στον πόλεμο της Ουκρανίας, αποκλείοντας την άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία: «Η ιδέα ότι πρόκειται να στείλουμε επιθετικό εξοπλισμό αεροπλάνα, τανκς με Αμερικανούς πιλότους και Αμερικανικά πληρώματα — απλά καταλάβετε το… αυτό λέγεται Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος» (1). Ωστόσο, δέχθηκε ότι ο πόλεμος ήταν δυνατός εάν η ρωσική επίθεση εξαπλωθεί στο έδαφος ενός κράτους μέλους του ΝΑΤΟ.

Μάζης Ι.: Δεν είναι ακραίο σενάριο μία πολλαπλών επιπέδων παγκόσμια σύρραξη

Ο κ. Ιωάννης Μάζης, καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό 98.4 για την επανεκλογή Μακρόν, για τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας, για την τουρκική άσκηση αλλά και τη στάση της Τουρκίας ως "ειρηνοποιού" με επεμβάσεις σε Β. Ιράκ και Συρία (27-04-2022 | radio984.gr).


Ο κ. Μάζης είπε ότι είναι αισιόδοξος από την επανεκλογή του Μακρόν διότι ο Γάλλος Πρόεδρος έχει καταλάβει το ρόλο της Τουρκίας, έχει καταλάβει το ρόλο τον οποίο της επιφυλάσσει η διεθνής κοινότητα. Στάθηκε σε μία φράση του Γάλλου Προέδρου " Αν εμείς σταματήσουμε να μιλούμε με την Ρωσία, τότε θα ομιλεί μόνο η Κίνα και η Τουρκία". ¨οπως είπε ο κ. Μάζης δεν φοβήθηκε να ονομάσει την Τουρκία και έχει κάνει διπλωματική πράξη, αυτά τα οποία λέγει και έχει προβεί και σε συγκεκριμένες επιχειρησιακές παρουσίες των δυνάμεών του στη Μεσόγειο. 
 

Ηλεκτρικό ρεύμα: Εκδόθηκε η πρώτη απόφαση για αναστολή της διακοπής του

Εκδόθηκε η πρώτη απόφαση για αναστολή της διακοπής ρεύματος και αφορά ξενοδοχειακή μονάδα που είχε συμβόλαιο με ιδιώτη πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας.


Η εταιρεία, αν και στο συμβόλαιο που είχε κάνει με την ξενοδοχειακή μονάδα υπήρχε σαφής όρος ότι δεν θα έμπαινε Ρήτρα Αναπροσαρμογής, την επέβαλε μονομερώς, με αποτέλεσμα να αυξηθούν πάρα πολύ οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος.

Την διαδικασία δικαίωσης και το πώς εκδόθηκε η πρώτη προσωρινή διαταγή προς τον πάροχο να μην κόψει το ρεύμα εξήγησε το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα.

Η δικηγόρος επισήμανε και τις μεγάλες ευθύνες ιδιωτών και πολιτείας που δεν ενημέρωσαν έγκαιρα τους πολίτες για το τι σημαίνει η Ρήτρα Αναπροσαρμογής στα τιμολόγια του ρεύματος. Οι πάροχοι επέβαλαν την Ρήτρα Αναπροσαρμογής από τον Νοέμβριο του 2020, είπε η δικηγόρος.

Παγκόσμια Τράπεζα: Το σοκ από τις αυξήσεις σε τρόφιμα και καύσιμα θα ξεπεράσει τα 3 χρόνια

Εξαιρετικά ανησυχητικές είναι οι προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας για την κρίση στο κόστος ζωής που συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία και έχει προκαλέσει εκτόξευση τιμών σε καύσιμα και τρόφιμα, ενώ επηρεάζει όλους τους τομείς της οικονομίας και της παραγωγής.


Σύμφωνα με την έκθεσή της για τις προοπτικές της αγοράς εμπορευμάτων (Commodities Market Outlook), το σοκ από την άνοδο στις τιμές αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τουλάχιστον τα τέλη του 2024 και αυξάνει τον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού.

Αυτή είναι η πρώτη συνολική ανάλυση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τον αντίκτυπο του πολέμου στις αγορές εμπορευμάτων. Ο οργανισμός, που παρέχει δάνεια και επιχορηγήσεις σε χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος, ανέφερε πως ο κόσμος αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο σοκ στις αγορές εμπορευμάτων από τη δεκαετία του 1970, το οποίο επιδεινώνεται από τους περιορισμούς στο εμπόριο τροφίμων, καυσίμων και λιπασμάτων που επιτείνουν τις ήδη αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις σε όλον τον κόσμο.