MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

Η γεωπολιτική διάσταση του πολέμου στην Συρία

Γράφει ο Νίκος Καρατουλιώτης
Υποστράτηγος Ε.Α. 

Με την φράση παγκόσμια νήσο οι σύγχρονοι γεωπολιτικοί αντιμετωπίζουν ολόκληρη την γη ως μια παγκόσμια νήσο και όλες τις θάλασσες ως έναν παγκόσμιο ωκεανό. 

Έτσι λοιπόν και σύμφωνα με την θεωρία του Μακίντερ «όποιος κυβερνά την καρδιά της γης “Heartland”, εξουσιάζει την Παγκόσμια Νήσο. Όποιος εξουσιάζει την Παγκόσμια Νήσο, κυβερνά τον κόσμο» και καθ’ επέκταση όποιος κυβερνάει την Ευρασία, ελέγχει τα πεπρωμένα του κόσμου. 

Καλεντερίδης : Ο Ερντογάν θα φάει πολύ «ξύλο» και από Πούτιν και από Τραμπ και από την Ε.Ε. – Ο αντι-ελιγμός του Τραμπ, φέρνει …

… αντιμέτωπο τον Ερντογάν με τον Πούτιν στη Συρία

Του Σάββα Καλεντερίδη

Το γράψαμε σε προηγούμενο άρθρο μας. Το πράσινο φως, σε πολιτικό και όχι επιχειρησιακό επίπεδο το έδωσε ο Πούτιν στον Ερντογάν για να εισβάλει στη Συρία.

Να υπενθυμίσουμε ότι τις 14 Φεβρουαρίου, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα τόνιζε ότι η Άγκυρα χρειάζεται τη συγκατάθεση του Άσαντ προτού δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας μέσα στη Συρία. Η κ. Ζαχάροβα είχε πει συγκεκριμένα: «Το ζήτημα της παρουσίας στρατιωτών που θα ενεργούν υπό τις διαταγές μιας τρίτης χώρας στο έδαφος μιας κυρίαρχης χώρας, και κυρίως της Συρίας, θα πρέπει να αποφασιστεί από τη Δαμασκό».

Η γερμανική ληστεία

Με δεδομένο το ότι ο πρόεδρος Trump έχει δηλώσει πως δεν πρόκειται να επιτρέψει τόσο μεγάλα πλεονάσματα στη Γερμανία, έχοντας επί πλέον πει πως στη Νέα Υόρκη κυκλοφορούν πολλά BMW, τυχόν υποτίμηση του δολαρίου στο 1,50 απέναντι στο ευρώ, όσο είναι ουσιαστικά η σημερινή του πραγματική αξία, θα ήταν θανατηφόρα για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία – η οποία αποτελεί ουσιαστικά τη σπονδυλική στήλη της οικονομίας της χώρας. Οι Η.Π.Α. είναι ασφαλώς σε θέση να το επιβάλουν, όπως κάποτε με τη συμφωνία της PLAZA, την οποία πλήρωσε πολύ ακριβά η Ιαπωνία – ο τότε μεγαλύτερος χειραγωγός του νομίσματος, όπως σήμερα η Γερμανία με τη βοήθεια του ευρώ. Τότε η Γερμανία τη γλύτωσε φθηνά, λόγω της ένωσης της – ενώ η εναλλακτική λύση των Η.Π.Α. σήμερα δεν είναι άλλη από τη διάλυση της Ευρωζώνης, με την επιστροφή όλων των χωρών στην αφετηρία, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η ισορροπία στην Ευρώπη, καθώς επίσης μεταξύ της Ευρώπης και των Η.Π.Α.

Αρχείο – Για να μην ξεχνάμε

«Ένα λάθος δεν γίνεται αλήθεια επειδή είναι ευρέως διαδεδομένο, ούτε η αλήθεια γίνεται λάθος επειδή δεν τη βλέπει κανείς» (Μαχάτμα Γκάντι)

FT: O εκατονταετής αγώνας των Κούρδων για γη και ταυτότητα

Από την εποχή του Ατατούρκ μέχρι και αυτή του Τραμπ, οι Κούρδοι μάχονται για ανεξαρτησία. Οι «προδοσίες» των μεγάλων δυνάμεων και η γενοκτονία στο Ιράκ. Ο αγώνας κατά του ISIS και οι ελπίδες για αυτόνομη κρατική οντότητα στη Συρία.

Των Chloe Cornish και Laura Pitel
Financial Times

H απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να ανοίξει τον δρόμο για μια στρατιωτική τουρκική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία αντιμετωπίζεται από τους Κούρδους μαχητές ως «πισώπλατη μαχαιριά».

Για περισσότερα από τρία χρόνια, οι κατά κύριο λόγο κουρδικές Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις έχουν αγωνιστεί στο πλευρό Αμερικανών στρατιωτών στη μάχη κατά του ISIS. Τώρα, η τελευταία αλλαγή πολιτικής από τον Τραμπ τούς αφήνει εκτεθειμένους σε επίθεση της Τουρκίας.