MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

Μοναρχία κάτω από τον κοινοβουλευτικό μανδύα…

Το σχέδιο για την απόλυτη κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη και των ελίτ που μετείχαν στο πλάνο του για να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους, ήταν ο έλεγχος όλων (!) των εξουσιών. Εκτελεστική, Νομοθετική (με την μετατροπή της κοινοβουλευτικής ομάδας σε αγέλη), Δικαιοσύνη, Ανεξάρτητες Ρυθμιστικές Αρχές, μεγάλα μαζικά μέσα ενημέρωσης, κυρίως τα τηλεοπτικά δίκτυα, κρατική τηλεόραση έως και το πρακτορείο ειδήσεων ΑΠΕ–ΜΠΕ που μαζί με την ΕΥΠ, πέρασαν στην ευθύνη του πρωθυπουργού. Μία μοναρχία με κοινοβουλευτικό μανδύα…
 
Παράλληλα στις δυνάμεις καταστολής παραχωρήθηκε το ελεύθερο χωρίς διακριτικά και συνέπειες, να κάνουν ότι θέλουν σε βάρος των πολιτών που τολμούν να διαμαρτύρονται για τις κυβερνητικές αποφάσεις. Το κράτος Δικαίου υπονομεύτηκε ως εμπόδιο για τη σχεδιαζόμενη κυριαρχία της φαμίλιας, καθώς οι περισσότερες αποφάσεις ήταν διαταγές από το Μαξίμου. 
 

Νομιμότητα και Εξέγερση σε Ιστορία Κλίμακας- Δημοκρατία, Κράτος Δικαίου και εκτροπή

Στις "Αντιθέσεις" Ο Νίκος Βαφέας, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορικής και Πολιτικής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο «Από τον λιποτάκτη στον αντάρτη. Η "στάσις των ανυποτάκτων" στη δυτική Κρήτη (1921-1922», φέρνει στο φως μια εντελώς άγνωστη ιστορική περιπέτεια τόσο της Κρήτης όσο και της Μικρασιατικής Εκστρατείας, 101 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή και 100 χρόνια από την Συνθήκη της Λωζάνης .


Με αφορμή αυτή την θεματική, ο Νίκος Βαφέας, ανοίγει μια ευρύτερη συζήτηση συνδέοντας την τοπική Ιστορία του τότε, με την επίδραση της στην μεγάλη εικόνα της Ιστορίας στα ταραγμένα και συγκλονιστικά συμβάντα για τον Ελληνισμό, της διετίας 1920-1022, με το σήμερα: