MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020

Εμπρησμοί στα ελληνικά νησιά δια χειρός βαθέος κράτους – Ομολογίες Τούρκων

Ο τρόπος που εκδηλώθηκε η καταστροφική πυρκαγιά στη Μόρια, αφού είχε προηγηθεί πυρκαγιά στη δυτική Λέσβο, όπου έσπευσε η κύρια δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του νησιού, οδηγεί τους εμπειρογνώμονες στην εκτίμηση ότι πρόκειται όχι απλώς για εμπρησμό, αλλά για οργανωμένο σχέδιο. 
Αν και είναι νωρίς για οριστικά συμπεράσματα, οι ενδείξεις είναι πολλές και ισχυρές για να τις παρακάμψουμε, σε μία περίοδο, μάλιστα, που η ελληνοτουρκική κρίση έχει παροξυνθεί. Δεν είναι παράλογο να υποπτευθούμε τουρκικό δάκτυλο. Το παρελθόν μας διδάσκει ότι το τουρκικό βαθύ κράτος έχει επιδοθεί σε εμπρησμούς στα ελληνικά νησιά. Ιδού, λοιπόν, κάποιες ιστορίες που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.

Όταν η μυστική διπλωματία γίνεται εσωτερικό και εξωτερικό αυτογκόλ

Γράφει ο Ευάγγελος Χονδρός*

Για πολλούς η κίνηση με τη δημοσίευση του άρθρου του ΠΘ σε τρία ευρέως γνωστά διεθνή μέσα θα αποτελούσε έναν κρυφό άσσο για την ελληνική εξωτερική πολιτική σε μια τόσο τεταμένη περίοδο. Ωστόσο, τα πράγματα δεν αποδεικνύονται/δεν θα αποδειχθούν ακριβώς έτσι.

Με βάση το άρθρο, αλλά και τον μέχρι τώρα χειρισμό της κρίσης, για άλλη μια φορά φαίνεται η προβληματική προσωποκεντρική άσκηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής δια προσωπικών συμβούλων του ΠΘ, χωρίς να υπάρχει το απαραίτητο, αλλά χιλιοειπωμένο θεσμικό γραφειοκρατικό όργανο χάραξης και άσκησής της, αποτελούμενο από εμπλεκόμενους διαφόρων κλάδων.