MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 19 Ιουνίου 2021

ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ: Θέμα που ΔΕΝ προσφέρεται για τις γνωστές πολιτικές κόντρες…

Προ ολίγων ημερών ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι μίλησε σε συνέδριο για το δημογραφικό πρόβλημα της Ιταλίας και δήλωσε ότι ο Ιταλικός λαός γερνά και κινδυνεύει να εξαφανιστεί λόγω του χαμηλού δείκτη γεννητικότητος. Ανακοίνωσε μάλιστα ένα πακέτο μέτρων ύψους 21 δις ευρώ για να ανακοπεί η δημογραφική παρακμή της χώρας.

Το δημογραφικό είναι σοβαρό πρόβλημα και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με ιδεολογικά κριτήρια και παραμορφωτικούς φακούς. Οι δύο πτυχές του είναι η υπογεννητικότητα και η γήρανση του πληθυσμού. Το δημογραφικό επηρεάζει αρνητικά την άμυνα, το συνταξιοδοτικό σύστημα, την ψυχολογία της κοινωνίας και έχει επισημανθεί ήδη από την αρχαιότητα.

Το πείραμα του "Milgram"

Tο πείραμα του Μίλγκραμ είναι ένα από τα πιο γνωστά αντιδεοντολογικά πειράματα της ψυχολογίας, ουσιαστικά μια «φάρσα» που ξεγύμνωσε την ανθρώπινη ψυχή.

Το 1961, ο είκοσι εφτάχρονος Στάνλει Μίλγκραμ, επίκουρος καθηγητής ψυχολογίας στο Γέιλ, αποφάσισε να μελετήσει την υπακοή στην εξουσία.

Είχαν περάσει λίγα μόνο χρόνια από τα φρικτά εγκλήματα των Ναζί και γινόταν μια προσπάθεια κατανόησης της συμπεριφοράς των απλών στρατιωτών και αξιωματικών των SS, οι οποίοι είχαν εξολοθρεύσει εκατομμύρια αμάχων. Η ευρέως αποδεκτή εξήγηση –πριν το πείραμα του Μίλγκραμ- ήταν η αυταρχική τευτονική διαπαιδαγώγηση και η καταπιεσμένη –κυρίως σεξουαλικά- παιδική ηλικία των Γερμανών.