MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022

Η θεσμοθέτηση του αυταρχισμού

Κώστας Ζαφειρόπουλος


Η δυσώδης υπόθεση των υποκλοπών φανερώνει μέρα με τη μέρα ένα καλά οργανωμένο και ευρύ δίκτυο ώσμωσης της ανεξέλεγκτης εξουσίας, απουσία ισχυρών θεσμικών αντίβαρων, με το οργανωμένο παρακράτος, με απόλυτη ευθύνη –αν όχι σχεδιασμό– του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Σε αυτό το πλαίσιο, το νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε για την προστασία του απορρήτου και την αναδιοργάνωση της ΕΥΠ είναι τουλάχιστον εγκληματικό και αποτελεί μνημείο αυταρχισμού, πρόκληση για κάθε δημοκρατικό πολίτη της χώρας και συνιστά ολοκλήρωση της επιχείρησης συγκάλυψης του σκανδάλου.

Περί Προπαγάνδας

Ο Θείος Σαμ είναι ένα εθνικό σύμβολο των ΗΠΑ, η ύπαρξη του οποίου χρονολογείται από τον εμφύλιο πόλεμο του 1812, παίρνοντας τη θέση του προηγούμενου συμβόλου της Αμερικής, του «Αδερφού Τζόναθαν». Σήμερα, με πιθανή εξαίρεση το Άγαλμα της Ελευθερίας, ο χαρακτήρας του Θείου Σαμ είναι πιθανότατα η πιο γνωστή και πιο αναγνωρίσιμη προσωπικότητα στις Η.Π.Α, αλλά και ένα από τα πιο γνωστά και φωτεινά παραδείγματα προπαγανδιστικών τεχνικών εν καιρώ πολέμου. 

Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, μια διάσημη αφίσα, εμπνευσμένη από τις αφίσες της Βρετανικής στρατολόγησης του 1914, απεικονίζει τον Θείο Σάμ να δείχνει προς τον θεατή με τα λόγια «Θέλω Εσένα» (I WANT YOU). Η αφίσα έχει επανειλημμένα αντιγραφεί και αποτελέσει οδηγό για αρκετές προπαγανδιστικές τεχνικές. 

Εξαιρετικό: Μικρασιατική Καταστροφή - Γ. Κοντογιώργης

Ομιλία του ομότιμου καθηγητήσ Πολιτικής_Επιστήμης και πρώην Πρύτανης του Παντείου_Πανεπιστημίου κ. Γιώργος_Κοντογιώργης με θέμα «Ελληνισμός και Μικρασιατική Καταστροφή»,
η οποία πραγματοποιήθηκε στις 5.11.2022 στα Χανιά, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, στο πλαίσιο Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα «Το 1922 και η Μικρασιατική καταστροφή με τη σημερινή προοπτική», το οποίο διοργάνωσε η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών-Ίδρυμα Καψωμένου, συμμετέχοντας στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. 
 

«Στα 750 δις ευρώ η αξία των ελληνικών υδρογονανθράκων»

Συνέντευξη: Χρήστος Μαζάνης 
 
«Τα κοιτάσματα των ελληνικών υδρογονανθράκων που βρίσκονται στη χώρα μας εάν τα αξιοποιήσουμε θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν 50 χρόνια ενεργειακής αυτονομίας στην Ευρώπη», λέει σε συνέντευξή του στη «Ζούγκλα» ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστήμιου Πατρών Αβραάμ Ζεληλίδης, εξηγώντας αναλυτικά τους λόγους. Ο καθηγητής Ζεληλίδης είναι ειδικός στην Ανάλυση Ιζηματογενών Λεκανών, στην Στρωματογραφία Ακολουθιών και στη Γεωλογία Πετρελαίων. Επίσης διευθύνει το Ινστιτούτο Υδρογονανθράκων του Πανεπιστημίου της Πάτρας.
 
Όπως υποστηρίζει,  σύμφωνα με δικούς του υπολογισμούς, «η δυνητική αξία αυτών των κοιτασμάτων αγγίζει τα 750 δις ευρώ με πολλά κέρδη προς το Δημόσιο».