MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 18 Ιουλίου 2023

ΝΟΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ : Σουλτάνος για άλλη μια φορά στο ΝΑΤΟ ο Ερντογάν με την πολιτική του «πάρτα όλα»

Νότης Μαριάς, Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, Καθηγητής Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής,
notismarias@gmail.com 
 
Σουλτάνος για άλλη μια φορά στο ΝΑΤΟ ο Ερντογάν. Χωρίς επί της ουσίας να παραχωρήσει τίποτε σε σχέση με τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας κατάφερε να λύσει υπέρ του το ζήτημα των μαχητικών αεροσκαφών F-16 αλλά και να αναθερμάνει τις οικονομικές του σχέσεις με την ΕΕ.  
 
Βέβαια ο Ερντογάν πιστός στην τακτική του κρατάει τον «τελευταίο άσσο στο μανίκι» αφού πρώτα αναμένει να ξεπαγώσει πράγματι η πώληση των 40 νέων F-16  από τις ΗΠΑ στην Τουρκία καθώς και ο  εκσυγχρονισμός άλλων 80 F-16 και μετά προτίθεται να δρομολογήσει την κύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Για τον λόγο αυτόν άλλωστε δήλωσε ότι η κύρωση της σουηδικής ένταξης στο ΝΑΤΟ θα γίνει από την τουρκική εθνοσυνέλευση τον ερχόμενο Οκτώβριο (https://economico.gr  13/7/2023) στέλνοντας μήνυμα στο Αμερικανικό Κογκρέσο ότι είναι αποφασισμένος να πουλήσει ακριβά το τουρκικό o.k στην σουηδική ένταξη στο ΝΑΤΟ. 
 

Kαι τρίτο πόρισμα διαψεύδει την κυβέρνηση για τα Τέμπη


Πέντε ανεξάρτητοι πραγματογνώμονες καταρρίπτουν τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί ύπαρξης και λειτουργίας σύγχρονων συστημάτων, διαπιστώνοντας ότι το βράδυ της τραγωδίας δεν λειτουργούσαν τα φωτόσημα, το σύστημα τηλεδιοίκησης ήταν χαλασμένο, σύστημα ETCS δεν υπήρχε, ενώ και ο πίνακας του σταθμαρχείου Λάρισας είχε βλάβη από τετραετίας ● Αμφισβητούν τις εκτιμήσεις των δικαστικών πραγματο-γνωμόνων για τα αίτια της ανάφλεξης
 
Το τρίτο κατά σειρά πόρισμα για τη σιδηροδρομική σύγκρουση που οδήγησε στο πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023 αναμένεται να ολοκληρωθεί και να υποβληθεί επίσημα στον τακτικό εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη. Πρόκειται για το πόρισμα της ανεξάρτητης πενταμελούς επιτροπής πραγματογνωμόνων που διερευνά τους τελευταίους τέσσερις μήνες το περιστατικό για λογαριασμό των οικογενειών των θυμάτων και είναι το τελευταίο που θα τεθεί υπόψη του αρμόδιου ανακριτή, έπειτα από την έκθεση των δικαστικών πραγματογνωμόνων και το πόρισμα της επιτροπής Γεραπετρίτη.
 

Αποκαλυπτική έκθεση ΟΟΣΑ: Μείωση 1,2% των πραγματικών μισθών!

Με τα μελανότερα χρώματα περιγράφει ο ΟΟΣΑ την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας για τους μισθούς των Ελλήνων.
 
Σε έκθεσή του για την απασχόληση (Employment Outlook) ο διεθνής οργανισμός αναφέρει πως αν και οι αγορές εργασίας είναι σφιχτές, οι ονομαστικές αυξήσεις μισθών υπολείπονται του πληθωρισμού, με αποτέλεσμα τη μείωση των πραγματικών μισθών σχεδόν σε όλες τις χώρες του οργανισμού. Στην Ελλάδα ο πραγματικός μισθός μειώθηκε 1,2% στο δ’ τρίμηνο του 2022 σε ετήσια βάση, ενώ στις χώρες του ΟΟΣΑ μειώθηκε 3,8% κατά μέσο όρο το α’ τρίμηνο του 2023. Μόνο σε τέσσερις από τις 34 χώρες, για τις οποίες υπάρχουν στοιχεία, αυξήθηκε ο πραγματικός μισθός.