MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

Τα συντρίμμια της Μεταπολίτευσης! – Κραυγαλέο έλλειμμα ηγεσίας

Το σύστημα της Μεταπολίτευσης, επιτέλους, τελείωσε. Δεκαπέντε χρόνια μετά τη χρεοκοπία, έκλεισε και τον ιστορικό του κύκλο. Αυτά είναι τα καλά νέα. Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι το νέο δεν έχει ακόμα γεννηθεί. Οι 60 στους 100 πολίτες δεν ψήφισαν. Έκριναν ότι δεν είχαν τι να ψηφίσουν.


Μόνο οι 11 στους 100 υποστήριξαν το διακύβευμα της σταθερότητας που πρόταξε ο πρωθυπουργός. Οι επτά στους 100 έδειξαν την απόγνωσή τους, ψηφίζοντας τρία δεξιά κόμματα, μόνο έξι επέλεξαν ως εναλλακτική την αξιωματική αντιπολίτευση και μόνο πέντε εμπιστεύτηκαν το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα που σφράγισε τα 50 χρόνια της Μεταπολίτευσης. Οι πολίτες δεν πιστεύουν πια ότι το παλιό πολιτικό σύστημα μπορεί να προσφέρει λύσεις.

Πόσο πιθανή είναι η «απόδραση» Μητσοτάκη στην ΕΕ; Ο Νότης Μαριάς απαντά

Υπήρξε από τους πιο δραστήριους και επιδραστικούς ευρωβουλευτές. Κι αυτό προκύπτει από μετρήσιμα στοιχεία, δεν είναι θεωρία ή εκτίμηση. Ο κ.Νότης Μαριάς καθηγητής στο Πανεπιστημίο Κρήτης και πρώην ευρωβουλευτής, γνωρίζει όσο λίγοι τα ευρωπαϊκά θέματα, την ευρωβουλή και το παρασκήνιο των Βρυξελλών και του Στρασβούργου.
 
Γι΄ αυτό και οι εκτιμήσεις που κάνει για το τι έρχεται είναι πολύ σημαντικές. Μεταξύ άλλων ο κ.Μαριάς μιλά για το ενδεχόμενο οι εξελίξεις στις Βρυξέλλες να επηρεάσουν άμεσα και σαρωτικά τις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις. Πόσο πιθανή είναι η «μετακόμιση» Μητσοτάκη σε κάποια ευρωπαϊκή θέση; Ο κ. Μαριάς απαντά στο ερώτημα ,επισημαίνοντας ότι η καθυστέρηση του ανασχηματισμού ίσως να έχει σχέση και με όσα θα «τρέξουν» μέχρι τα τέλη του Ιουνίου στην Ευρώπη.
 

«Η απαξίωση του πολιτικού συστήματος της χώρας»-Νικήτας Χιωτίνης

Γράφει ο
Νικήτας Χιωτίνης
 
Στις πρόσφατες εκλογές,  6 πολίτες στους 10 δεν θέλησαν να ψηφίσουν. Αλλά και αυτοί που ψήφισαν, δεν ψήφισαν, τουλάχιστον στην πλειονότητά τους, με  πολιτικά κριτήρια και στο ύψος των πολιτικών διακυβεύσεων των ευρω-εκλογών. Άλλος ψήφισε για    «διαμαρτυρία» προς στο πλειοψηφούν κόμμα, άλλος για το «life style» των υποψηφίων, άλλοι από συμπάθεια προς αυτούς που παίζουν καλό ποδόσφαιρο ή κουτσομπολεύουν δημοσίως από τηλεοράσεως, άλλοι γιατί «αυτόν ξέρουμε», χωρίς όμως να ξέρουμε και τι κάνει.  Ίσως  πράγματι κάποιοι να ψήφισαν από πολιτική ιδεολογία, προφανώς όμως μη έχοντας συνειδητοποιήσει  πως αυτή τους η αφοσίωση χρησιμοποιείται προς εξαπάτησή τους. Είναι προφανές όμως,  πως η  κύρια αιτία είναι η απαξίωση του πολιτικού συστήματος της χώρας, εν τω συνόλω του.