MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 1 Απριλίου 2021

Το φιάσκο της Μέρκελ, η αγωνία του Μακρόν και το μετέωρο βήμα της Ευρώπης

Κομμάτια και θρύψαλα το κύρος της πάλαι ποτέ «σιδηράς καγκελαρίου» εξαιτίας της διαχείρισης της πανδημίας. Σε δύσκολη θέση και ο Μακρόν, που δεν μπόρεσε να αποφύγει το νέο lockdown. Γρίφος οι επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις σε Γερμανία και Γαλλία.


«Η Άνγκελα Μέρκελ έχασε την ισχύ της στη διάρκεια της πανδημίας», έγραφε πρόσφατα η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal. Η καγκελάριος είναι ανίκανη πλέον να διαχειριστεί την κρίση και κάνει κακό στη χώρα και την κυβέρνηση, λένε οι εταίροι της Σοσιαλδημοκράτες.

Αλλά και οι πρωθυπουργοί πολλών κρατιδίων, ακόμη και οι προσκείμενοι στους Χριστιανοδημοκράτες, δυσφορούν ολοένα πιο έντονα και φανερά με την πάλαι ποτέ «σιδηρά κυρία» της Γερμανίας – ειδικά από τη στιγμή που αναγκάστηκε να ζητήσει συγνώμη για το φιάσκο του lockdown το Πάσχα.

Σπύρος Στάλιας : Έλκει την καταγωγή της η Ελληνική Αριστερά από τον Μάρξ;

Σπύρος Στάλιας, Οικονομολόγος

Η σημερινή αριστερά στην χώρα μας, αποδέχτηκε το ευρώ και εφάρμοσε μνημόνια, ήτοι αποδέχτηκε την εργασιακή θεωρία του νεοφιλελευθερισμού. Με άλλα λόγια, παραδέχτηκε, εν τοις πράγμασι, ότι δεν μπορούν να υπάρξουν αντεπιχειρήματα κατά του νεοφιλελευθερισμού της ευρωζώνης από την Σχολή Σκέψης του Μάρξ. Παρ’ ολ΄ αυτά, ισχυρίζεται ότι έλκει την καταγωγή της από την Ακαδημία Σκέψης του Μάρξ. Ασχέτως του τι ισχυρίζεται η κοινοβουλευτική αριστερά, θα μπορούσε άραγε ενας οικονομολόγος στηριζόμενος στο έργο του Μάρξ να ασκήσει επιστημονική κριτική στην ευρωζωνης ή ο Σύριζα και το ΚΚΕ εχουν δίκιο;

Παρέμβαση ΕΣΗΕΑ στη λογοκρισία του Facebook και στην αυθαιρεσία και την απάτη των «ελεγκτών περιεχομένου»

Τι αναφέρουν οι επιστολές

Μια βαρυσήμαντη παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ προς την κατεύθυνση εξάλειψης της λογοκρισίας του περιεχομένου που αναρτάτε στο κοινωνικό δίκτυο Facebook, όπως και σε ότι αφορά την καταλληλόλητα των λεγόμενων «ελεγκτών περιεχομένου» (fact checkers), που στην Ελλάδα είναι τα διαβόητα Ellinika Hoaxes τα οποία πληρώνονται με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να στιγματίζουν και να συκοφαντούν με άμεσο αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων τους, ιστοσελίδες και φυσικά πρόσωπα.

Πιο συγκεκριμένα η ΕΣΕΑ έστειλε επιστολή στις 24 Μαρτίου στην Hill & Knowlton Strategies, την εταιρεία δημοσίων σχέσεων μεγάλων ξένων εταιρειών στην Ελλάδα μεταξύ των οποίων και το Facebook, και τους ζητούσε να υπάρξει παρέμβαση για να σταματήσουν τα νοσηρά φαινόμενα λογοκρισίας.