MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019

Η Τουρκία εργαλειοποιεί το Μεταναστευτικό και κατά της Κύπρου

Γράφει ο Νότης Μαριάς*

Εκτός από τις πρόσφατες απειλές Ακάρ και τις συνεχείς παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, η Άγκυρα επιστρατεύει το τελευταίο διάστημα με έντονους ρυθμούς το μεταναστευτικό και κατά της Λευκωσίας προκειμένου να την σύρει άρον-άρον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με στόχο την συν-διαχείριση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Μεγαλονήσου.

Ένα έτος χωρίς μνημόνιο - Το μόνο που άλλαξε είναι... ο Τσίπρας

Συμπληρώθηκε ένα έτος από την έξοδο από το μνημόνιο και τι άλλαξε;

Πέρασε ένας χρόνος από την έξοδο από το μνημόνιο και τη φιέστα -με γραβάτα- του Αλέξη Τσίπρα στο Ζάππειο.

Αν και από τότε πέρασαν 365 μέρες, εκτός του Αλέξη Τσίπρα δεν φαίνεται να άλλαξε κάτι άλλο...

Οι φόροι που επιβλήθηκαν επί μνημονίου παραμένουν, η εποπτεία παραμένει, ενώ η τσέπη του Έλληνα φορολογούμενου παραμένει… άδεια.

FT: Η Ευρώπη προετοιμάζεται για τριπλό εμπορικό σοκ

Εν μέσω των διασταυρούμενων εμπορικών πυρών ΗΠΑ-Κίνας η ΕΕ, την ώρα που έχει να αντιμετωπίσει άλλα, εξίσου σημαντικά ζητήματα, όπως το ενδεχόμενο άτακτου Brexit. Η στάση της Γερμανίας και τι μπορεί να θωρακίσει τη Γηραιά Ηπειρο. 

του Martin Sandbu

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ χλευάστηκε, και όχι άδικα, για τον ισχυρισμό του πως «οι εμπορικοί πόλεμοι είναι καλοί και κερδίζονται εύκολα». Από μια άποψη, όμως, έχει δίκιο. Η αμερικανική οικονομία είναι τεράστια και σχετικά κλειστή. Αυτός ο συνδυασμός σημαίνει πως οι εμπορικές αναταράξεις στις οποίες εμπλέκονται οι ΗΠΑ μπορεί να επιφέρουν πολύ μεγαλύτερη ζημιά σε άλλους, από αυτήν που πρέπει να απορροφήσει η αμερικανική οικονομία.