MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 23 Απριλίου 2023

Γιατί στη μεγάλη εικόνα οι Αμερικανοί πυροβολούν τα πόδια τους

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι νέος, ξεκίνησε, στην Κριμαία το 2014, αλλά οι ρίζες του βρίσκονται πολύ πιο πίσω. Ο Κιθ Γκέσεν, ρωσικής καταγωγής Αμερικανός δημοσιογράφος επισημαίνει: «Θερίζουμε, επίσης, στη Δύση, τους καρπούς των αποτυχημένων πολιτικών μας στην περιοχή, μετά τη σοβιετική κατάρρευση». Σύμφωνα με μια ενδιαφέρουσα ανάλυση, η μεγάλη εικόνα πίσω από την Ουκρανία, είναι πως αποτελεί ένα πιόνι της Ουάσιγκτον, στη σκακιέρα της αντιπαράθεσης με τη Μόσχα. Και οι σκακιστές θυσιάζουν πιόνια για να κερδίσουν τους βασικούς στόχους τους. Το αν στο τίμημα είναι και χιλιάδες αθώες ψυχές, τους μάλλον είναι αδιάφορο!
 
Στην πραγματικότητα, το πρόβλημα στην Ουκρανία ξεκίνησε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008 όταν η κυβέρνηση Μπους ώθησε τη συμμαχία να ανακοινώσει ότι η Ουκρανία και η Γεωργία θα γίνουν μέλη της. Το Κρεμλίνο απάντησε αμέσως με οργή, χαρακτηρίζοντας την απόφαση απειλή για την ίδια την ύπαρξη της Ρωσίας και υποσχέθηκε να την αποτρέψει.
 

Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα φτωχοποιεί τους φτωχούς

Μια πανδημία ακρίβειας στα τρόφιμα, με τη χειρότερη κρίση κόστους ζωής και τις τιμές τους να αυξάνονται με πρωτοφανείς ρυθμούς μετά  τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, έχει πλήξει ιδιαίτερα την Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ. Ο πληθωρισμός των τροφίμων δεν φαίνεται ακόμη σήμερα να ακολουθεί την φαινομενική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού λόγω της μείωσης των τιμών ενέργειας. Ενός πληθωρισμού που αποτελούσε αμελητέο έως ανύπαρκτο πρόβλημα τα τελευταία περίπου 20 χρόνια σε περιβάλλον νομισματικής σταθερότητας και σήμερα δείχνει μη αντιμετωπίσιμο με τα γνωστά μέσα νομισματικής πολιτικής. 
 

ΑΔΑΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ : Το μόνο που απομένει στην ηττημένη Δύση είναι ένας παγκόσμιος πόλεμος

Ο καθηγητής της Σχολή Ευελπίδων Κωνσταντίνος Γρίβας και ο  οικονομέτρης και  αναλυτής  Γιώργος Αδαλής  καλεσμένοι του  Αντρέα Μαζαράκη στην  εκπομπή  ο Εξαρχείων της 6ης Απριλίου 2023, για την στρατιωτική διάσταση της  πράσινη ενέργεια .