MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 24 Μαΐου 2020

Η παροιμιώδης τουρκική ενεργειακή αναξιοπιστία…

Κλονίζεται ξανά η εμπιστοσύνη στην Τουρκία ως διαμεσολαβητή για την τροφοδοσία σε φυσικό αέριο. Οι άμεσα εξαρτώμενες χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Β. Μακεδονία) που παραλαμβάνουν πλέον ρωσικό αέριο μέσω της Τουρκίας προβληματίζονται έντονα από την ασταθή πολιτική στάση της γείτονος χώρας.
 
Η Τουρκία αποτελούσε μέχρι πρόσφατα τον δεύτερο μεγαλύτερο πελάτη της Ρωσικής Gazprom μετά τη Γερμανία. Από τον περασμένο Ιανουάριο το αέριο μεταφέρεται από τις Ρωσικές ακτές στη Μαύρη Θάλασσα προς την Τουρκία μέσω του Turkish Stream. 

Καλεντερίδης : Εμείς καλούμε τους στρατιώτες μας να πεθάνουν για μια σπιθαμή γης κύριε Δένδια

Ο χάρτης από το κατ’ ουσίαν προβοκατόρικο δημοσίευμα της αγγλικής φυλλάδας SUN. Ο χάρτης είναι ανακριβής. 

Του Σάββα Καλεντερίδη 

Ήμουν διστακτικός και δεν ήθελα να ασχοληθώ με το θέμα που προέκυψε στον Έβρο. Οι λόγοι πολλοί και κυρίως οι ευθύνες της ελληνικής πλευράς που έδωσαν την ευκαιρία στην Τουρκία να πάρει τη… ρεβάνς για την ήττα στο Έβρο. 

Ένας άλλος λόγος ήταν η προβολή του θέματος από την αγγλική λαϊκή φυλλάδα SUN, που μπορεί και να υποκρύπτει τη βούληση της Αγγλίας να μας παρασύρει σε μια κρίση με την Τουρκία. 

Η γερμανική παγίδα των «δωρεάν» 500 δις €

Η Ελλάδα «διασώθηκε» με δανεικά της Τρόικα – με αντάλλαγμα την κατάκτηση της από τη Γερμανία, τη μετατροπή της δηλαδή σε μία γερμανική αποικία χρέους, τη λεηλασία της, την εξαθλίωση των Πολιτών της και σύντομα την αλλοίωση της κοινωνίας της, μέσω της παράνομης μετανάστευσης. Οι άλλες χώρες τώρα που ευρίσκονται σε πολύ χειρότερη θέση από αυτήν της Ελλάδας του 2010, έχουν διδαχθεί από την οδυνηρή ελληνική εμπειρία – οπότε αντιδρούν σε μία ανάλογη «διάσωση» τους, μέσω του γερμανικού ESM αυτή τη φορά, γνωρίζοντας τις συνέπειες. Ως εκ τούτου η Γερμανία αναζητάει καινούργιους τρόπους, για τους οποίους όμως θα έπρεπε να την πείσει κανείς, έτσι ώστε να μην αποκαλυφθούν οι πραγματικές προθέσεις της – ενώ γνωρίζει πολύ καλά πως τα δανεικά στην Ελλάδα είναι ουσιαστικά αγύριστα. Αυτό που την ενδιαφέρει όμως, πόσο μάλλον αφού μόνο ένα μικρό μέρος τους είναι δικά της, δεν είναι η επιστροφή των δανεικών, αλλά η κυριαρχία της – η μετατροπή των εταίρων της σε δικά της προτεκτοράτα, μέσω της επιβολής της νεοφιλελεύθερης πολιτικής (=ξεπούλημα των παραγωγικών τους πόρων στην ίδια). Προσποιείται λοιπόν ότι «πείσθηκε» από τη Γαλλία, όσον αφορά το «Ταμείο Ανασυγκρότησης» των 500 δις € – ενώ είμαστε σίγουροι πως θα πείσει τις χώρες που αντιδρούν, διαθέτοντας την ισχύ, όπως την Ολλανδία που εξαρτάται απόλυτα από τις εξαγωγές της στη Γερμανία.

Από την Ελληνική Επανάσταση στον 21ο αιώνα

🔵 Ο Γιώργος Κοντογιώργης, Ομότιμος Καθηγητής και πρώην Πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου, εισηγητής της Κοσμοσυστημικής Γνωσιολογίας, σε μια συνέντευξη που θα ανοίξει κύκλο συζητήσεων, θα προκαλέσει και θα προβληματίσει .

⭕️ Μία συναρπαστική στροφή στην Ιστορία Κλίμακας, για την πορεία του Ελληνισμού μέχρι σήμερα. . Από τον Οικουμενικό Ελληνισμό στο Νεοελληνικό Κράτος. Ποιος απολογισμός για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση;