MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018

Ανοίγουν θυρίδες για χρέη προς το Δημόσιο - Κατασχέσεις μετρητών και τιμαλφών

Μπλόκο στις τραπεζικές θυρίδες ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών. Στο στόχαστρο του ΥΠΟΙΚ έχει μπει το συγκεκριμένο τραπεζικό προϊόν, καθώς είναι το τελευταίο που έχει απομείνει στο απυρόβλητο των κατασχέσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Υπολογίζεται ότι συνολικά στο τραπεζικό σύστημα υπάρχουν περίπου 320.000 τραπεζικές θυρίδες, από τις οποίες είναι μισθωμένες περίπου οι 220.000 (ή το 70%).

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται να κατατεθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στη Βουλή σε νομοσχέδιο του ΥΠΟΙΚ, στο οποίο θα περιληφθεί και σειρά ρυθμίσεων φορολογικού χαρακτήρα που αφορούν εκατομμύρια φορολογούμενους.

Η σπασμένη παγκόσμια μηχανή

Οι εξελίξεις στον υπερχρεωμένο πλανήτη είναι τέτοιες που δεν προκαλεί καμία εντύπωση το έντονο κόκκινο, στο οποίο βυθίστηκαν τα χρηματιστήρια – ελπίζοντας να μην είναι η αφετηρία της αναμενόμενης καταιγίδας των καταιγίδων ή/και της επιστροφής της ύφεσης.

Ανάλυση 

Υπάρχουν διαφόρων μορφών οικονομικές κρίσεις, οι σημαντικότερες από τις οποίες είναι οι εξής: (α) η κρίση δημοσίου χρέους που μειώνει την πιστοληπτική ικανότητα του κράτους (β) η κρίση ιδιωτικού χρέους με αντίστοιχες συνέπειες για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, (γ) η τραπεζική κρίση που συνήθως προκαλείται από τις δύο προηγούμενες – από την κρίση δημοσίου χρέους δηλαδή επειδή τα κρατικά ομόλογα που κατέχουν μεγάλο μέρος τους οι τράπεζες χάνουν την αξία τους λόγω της αύξησης των επιτοκίων δανεισμού της χώρας (με τα οποία επιτόκια όμως δανείζονται και οι τράπεζες), καθώς επίσης από το ιδιωτικό χρέος λόγω του ότι αυξάνονται οι επισφάλειες τους (κόκκινα δάνεια) και (δ) η κρίση εξωτερικού χρέους (νομισματική κρίση) που εμφανίζεται όταν τα χρέη των κρατών σε ξένο συνάλλαγμα υπερβαίνουν το 50% του ΑΕΠ τους, ενώ οφείλεται κυρίως στα ελλείμματα του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών (υποδηλώνει μείωση της ανταγωνιστικότητας τους) που προκαλούν τις υποτιμήσεις των νομισμάτων τους. 

Το δράμα των μνημονίων

Η μνημειώδης καταστροφή της Ελλάδας, χειρότερη από το βομβαρδισμό της εκ μέρους του ΝΑΤΟ αφού οι ζημίες έχουν υπερβεί κατά πολύ το 1 τρις €, αποδεικνύεται στην πράξη από την κατάρρευση των τραπεζών – με επόμενη τραγωδία τους μαζικούς ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς των σπιτιών των Ελλήνων, για μα μην αναφερθούμε στις καταθέσεις.

Επικαιρότητα 

Για να μην ξεχνάμε, υπενθυμίζουμε πως στα τέλη Ιουνίου του 2010, 80 ημέρες περίπου μετά την ένταξη της Ελλάδας στο πρώτο μνημόνιο, έφτασε στην Αθήνα το νέο σχήμα του ΔΝΤ για χώρες της Ευρωζώνης – η Τρόικα, για τον πρώτο έλεγχο της εφαρμογής του προγράμματος. Εκείνη την εποχή το δημόσιο χρέος είχε εκτοξευθεί με τη βοήθεια του ΔΝΤ σε συνεργασία με την ΕΛΣΤΑΤ στο 129,7% του ΑΕΠ (2009) από 112,9% το 2008. Είχε δηλαδή προστεθεί το «αναθεωρημένο» έλλειμμα της ΕΛΣΤΑΤ ύψους 15,2% του ΑΕΠ από 10,2% προηγουμένως, συν ορισμένα άλλα χρέη. Όσο για το ιδιωτικό χρέος ήταν ουσιαστικά αμελητέο, αντίστοιχο σχεδόν με αυτό χωρών όπως η Γερμανία – ενώ οι τράπεζες υγιείς. 

Η πιο διεφθαρμένη τράπεζα του πλανήτη

Στη μεγάλη απάτη που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στο βασίλειο της διαφθοράς, στη Δανία, φαίνεται πως από τα 234 δις $ που ξέπλυνε το εσθονικό υποκατάστημα της Danske Bank από ύποπτες πηγές στη Ρωσία, στο Αζερμπαϊτζάν και στη Μολδαβία, τα 150 δις $ ξεπλύθηκαν από την Deutsche Bank.

«Ο E. Macron εισηγείται την δημιουργία δικού του στρατού για να προστατέψει την Ευρώπη από τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία. Όμως τη Γερμανία βρήκαν οι Γάλλοι μπροστά τους στους δυο παγκόσμιους πολέμους. Πώς πήγαν τα πράγματα τότε για την Γαλλία; Είχαν αρχίσει να μαθαίνουν γερμανικά στο Παρίσι πριν έρθουν οι Αμερικανοί να τους σώσουν…» (Trump).