MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2021

Great Reset ή Μεγάλη Επαναφορά, τι αφορά; – Πως το Παγκόσμιο Οικονομικό Forum προωθεί την νέα κανονικότητα

Έχετε σκεφθεί την άμεση φορολογία σε πραγματικό χρόνο; - Έχετε αναρωτηθεί εάν στο μέλλον οι άνθρωποι σαρώνονται από ειδικά μηχανήματα για πρόβλεψη συμπεριφοράς 

Great Reset ή Μεγάλη Επαναφορά.

Είναι βέβαιο ότι το έχετε διαβάσει ή ακούσει πολλές φορές το τελευταίο διάστημα.
Τι είναι όμως το Great Reset;

Είναι ένα σενάριο συνωμοσιολόγων;

Είναι ένα σενάριο ψεκασμένων;
 
Δυστυχώς για τους δήθεν πραγματιστές είναι μια πραγματικότητα και δεν την προωθεί κάποιος συνομοσιολόγος αλλά ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οικονομικού Forum WEF.

Καταιγιστικός ο καθηγητής Δ.Κούβελας: «Αφού υπάρχουν φάρμακα και εμβόλια γιατί διατάζεται ο εγκλεισμός;»

Τα 9 ερωτήματα του καθηγητή που «αναζητούν την λογική»


Η χώρα επέστρεψε σήμερα σε πιο σκληρό lockdown αλλά αρκετοί ήδη αντιδρούν. Ο νέος ενισχυμένος εκ νέου εγκλεισμό οδηγεί ταχέως σε οικονομική και ορισμένες φορές, και κοινωνική εξαθλίωση και τα ερωτήματα παραμένουν ανοιχτά και μάλιστα από επιστήμονες που ακόμα προσπαθούν να πάρουν απάντηση.


Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει "καλομάθει" την εύκολη λύση για την κοινωνία: Καραντίνα ή εναλλακτικά πιο σκληρή καραντίνα και στο άμεσο μέλλον δεν πρόκειται να αλλάξει καθώς οι πρώτες αναφορές των λοιμοξιωλόγων ήδη μιλούν για μεγάλες "παρατάσεις" ή να το πούμε λαϊκά "Καλό Πάσχα" ή καλύτερα από τώρα να πούμε καλό... φθινόπωρο.

Φιάσκο το «click away»: Τραγικά τα πραγματικά στοιχεία της αγοράς

Σε «λουκέτα» οδηγεί η παρατεταμένη καραντίνα αλλά και το “click away” που επέλεξε η κυβέρνηση, ευνοώντας σκανδαλωδώς τις μεγάλες εταιρείες σε βάρος των μικρών εμπορικών καταστημάτων που δεν διέθεταν eshop.


Έρευνα που διεξήγαγε ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς για την κίνηση της αγοράς κατά

την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, έδειξε πτώση του τζίρου κατά 95%!

Αν και πρόκειται για μια περίοδο αυξημένης εμπορικής κίνησης που αντιστοιχεί παραδοσιακά σε σημαντικό ποσοστό του ετήσιου κύκλου εργασιών, καθώς ξεπερνάει το 1/4 του ετήσιου τζίρου, οι έμποροι πέρασαν …μαύρα Χριστούγεννα.

Τα δάνεια που πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα το 2021

Πληρωμές ύψους 11,5 δισ. ευρώ ακόμα και για τα δάνεια του πρώτου Μνημονίου θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μέσα στο 2021, ενώ το δημόσιο θα πρέπει να δανειστεί, μέσα στην επομένη χρονιά, ποσό ύψους 12 δισ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές και να αποφύγει έτσι να βάλει βαθιά το χέρι στον «κουμπαρά» των ταμειακών διαθέσιμων του κράτους.

Του Στέλιου Κράλογλου

Το πρόγραμμα δανεισμού του υπουργείου Οικονομικών για το 2021 αποτελεί στοίχημα για την κυβέρνηση λόγω του αστάθμητου παράγοντα της πανδημίας όσο και της ανταπόκρισης των διεθνών αγορών σε συνθήκες οικονομικής αβεβαιότητας.

Πετρέλαιο: H θεωρία "peak oil"

(Αναδημοσίευση παλαιότερου άρθρου)

Η θεωρία peak oil είναι με απλά λόγια η εκτίμηση ότι η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα αγγίξει σύντομα το σημείο κορύφωσής της.

Αλλά ας κάνουμε μια ιστορική ανασκόπηση του θέματος:

Η θεωρία " peak oil " διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τον γεωλόγο Μάριον Κινγκ Χάμπερτ (M. K. Hubbert), ο οποίος, το 1956, προέβη στην εκτίμηση ότι η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ θα αγγίξει το σημείο κορύφωσής της μεταξύ 1965 και 1970 και έπειτα θα ακολουθούσε πτωτική καμπύλη, γνωστή τώρα ως η καμπύλη του Χάμπερτ.