MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020

Καμία στρατηγική κατά της πανδημίας στην Ευρώπη ,εκτός από το lockdown

Του Μιχάλη Ψύλου

Η Ευρώπη και πάλι στην εφιαλτική δίνη της πανδημίας. Επτά μήνες μετά το πρώτο lockdown τον περασμένο Μάρτιο ,έρχεται τώρα το δεύτερο. Με τον κορονοϊό να εξαπλώνεται ραγδαία και τα νοσοκομεία να φτάνουν τα όριά τους, αλλά και την ευρωπαϊκή οικονομία να βουλιάζει ακόμη περισσότερο. Τι έφταιξε άραγε; Τι άλλαξε από τα μέσα Μαρτίου, όταν η Γαλλία για παράδειγμα, μπήκε στο πρώτο lockdown έχοντας καθημερινά 1.000 νέα κρούσματα και 20-30 θανάτους ,ενώ στις 28 Οκτωβρίου που ανακοινώθηκε το δεύτερο «κλείδωμα» έφτασε να μετρά 52.000 κρούσματα και 500 θανάτους, καθημερινά; Ποιοι φταίνε που στη Βρετανία από 967 κρούσματα και 46 θανάτους καθημερινά στις 23 Μαρτίου που επιβλήθηκε το πρώτο lockdown , φτάσαμε στα 20.000 νέα κρούσματα και τους 300 νεκρούς την ημέρα; Αλλά και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες τα πράγματα δεν είναι καλύτερα, καθώς τα κρούσματα από τα μέσα Οκτωβρίου άρχισαν να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Ετσι, ενώ την περασμένη άνοιξη το κλείδωμα ήταν σχεδόν μια πρώτη απάντηση, σήμερα είναι δυστυχώς η έσχατη λύση .Γιατί απλά οι ηγεσίες απέφυγαν να συνεχίσουν τα αυστηρά μέτρα το καλοκαίρι με την ψευδαίσθηση ότι τα χειρότερα πέρασαν. Όπως λέει ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, Ντέβι Σριντάρ «οι κυβερνητικές στρατηγικές απέτυχαν γιατί το καλοκαίρι προσπάθησαν να ξεκινήσουν την οικονομία υποτιμώντας τον ιό. Αλλά δεν μπορούν να τρομάζουν πρώτα τους ανθρώπους και μετά να τους λένε «δεν χρειάζεται να φοβάστε» και μετά να τους ξαναλένε «πρέπει να φοβάστε». Είναι λογικό λοιπόν οι άνθρωποι να χάνουν το ενδιαφέρον τους» τονίζει ο βρετανός καθηγητής.

Κ. Γρίβας : Η Τουρκία θα κλιμακώσει περαιτέρω στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο καθηγητής Γεωπολιτικής στη Σχολή Ευελπίδων Κωνσταντίνος Γρίβας, μιλώντας στον 98.4 υποστήριξε ότι ειδικά μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ και το κλίμα που διαμορφώνεται , η Τουρκία θα κλιμακώσει τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου το Ορούτς Ρέις ακόμη είναι στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα ή στη Κύπρο που η Ελλάδα δείχνει να την έχει εγκαταλείψει , λειτουργεί ως απόλυτος κυρίαρχος στις θαλάσσιες ζώνες. 
 
Η Τουρκία θα προχωρήσει και με γεωτρύπανα και η Ελληνική πλευρά πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να υποχωρεί συνεχώς αλλά αντίθετα να εκμεταλλευτεί τον χρόνο και να αρθρώσει μία πειστική στρατηγική αποτροπής . 
 

Δημ. Σταθακόπουλος : Να μην διαβάζουμε με εσωτερικά κριτήρια τις εξελίξεις

Ο νομικός και διδάκτορας στο Πάντειο, Δημήτρης Σταθακόπουλος , σχολιάζοντας την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ , αναφέρθηκε στα πολιτικά ρεύματα που διαμορφώνονται με απόλυτο διχασμό στην αμερικανική κοινωνία, σημειώνοντας ότι πρέπει να διαβάζουμε τις εξελίξεις όχι με τα ελληνικά στερεοτυπικά, αλλά με τα κοινωνικά δεδομένα των περιοχών που μας απασχολούν. 
 
Ο κ. Σταθακόπουλος , κατέθεσε την άποψη ότι άλλο οι προσωπικές σχέσεις και άλλο οι κρατικές για πρόσωπα που τις ασκούν όπως στην περίπτωση Τράμπ με Ερντογάν ,όπου κατά την γνώμη του κρατικά ο Τράμπ στην ουσία είχε υποχρεώσει την Τουρκία να μην υπερβαίνει κάποια έσχατα όρια προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.