MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2023

Ευρωβαρόμετρο: Σε χειρότερη οικονομική κατάσταση οι Έλληνες

Η οικονομική κατάσταση της χώρας απασχολεί ιδιαίτερα τους Ελληνες πολίτες οι οποίοι παρουσιάζονται άκρως απαισιόδοξοι. 
 
Ιδιαιτέρως ανήσυχοι είναι οι πολίτες στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο της χειμερινής περιόδου, με την πλειονότητα των Ελλήνων (56% έναντι 51%, «27» της ΕΕ) να χαρακτηρίζει την παρούσα κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας ως «κακή». 
 
Οταν η ερώτηση μάλιστα φτάνει στα ζητήματα της εθνικής οικονομίας τα πράγματα επιδεινώνονται περαιτέρω ως προς τις κρίσεις. 
 

Ουκρανία, ένας χρόνος πολέμου. Ντοκουμέντα, γεγονότα και δυνητικές προβλέψεις-Γ.Ρωμανός

Ένας χρόνος πόλεμου…Ο Γιώργος Ρωμανός θα κάνει τον απολογισμό του σφαγείου της Ουκρανίας το βράδυ στις 21.30 σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο militaire channel. Ακολουθεί η ανάλυση του για όσους προτιμούν τα γραπτά και το διάβασμα.
 
Γράφει ο
Γιώργος Ρωμανός
Συγγραφέας Αναλυτής, Ιστορικός Ερευνητής
 
Ουκρανία, ένας χρόνος πολέμου. Ντοκουμέντα, γεγονότα
και δυνητικές προβλέψεις
 

Τίτλοι τέλους για την παγκοσμιοποίηση

Η αποπαγκοσμιοποίηση είχε αρχίσει πολύ πριν τη φετινή συνάντηση στο Νταβός, συγκεκριμένα από την Αμερική. Ήταν και τότε η Αμερική που πριν από περίπου μισό αιώνα, προσέφυγε στην παγκοσμιοποίηση, ελπίζοντας ότι θα αποφύγει έτσι την απειλή Ευρώπης και Ιαπωνίας, καθώς πίστευε ότι θα της αφαιρέσουν την πλανηταρχική της πρωτοκαθεδρία. Η Αμερική, όπως αποδεικνύεται, δεν μπόρεσε να προβλέψει ότι η πραγματική απειλή προερχόταν από την Κίνα.
 
Στα χρόνια του Ντόναλντ Τραμπ και κάτω από το σύνθημα “Πρώτα η Αμερική” επινοήθηκαν διάφορες μεθοδεύσεις περιορισμού των διεθνών συναλλαγών. Αιχμή του δόρατος ήταν η προσπάθεια παρεμπόδισης της προόδου της Κίνας στις νέες τεχνολογίες, γεγονός που δεν ανέτρεψε, απλώς περιόρισε την παγκοσμιοποίηση. Όμως, οι ενέργειες αυτές δεν απέδωσαν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ήδη επιστρατεύεται, όπως όλα δείχνουν, ένα άγριο σχήμα στραγγαλισμού της παγκοσμιοποίησης.
 

Έκθεση-«βόμβα» από JP Morgan: «Αμφίβολη η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους»

«Αυξάνονται οι αποδόσεις των ομολόγων, επιβραδύνεται η ανάπτυξη και γερνάει ο πληθυσμός»

Έκθεση-«βόμβα» της JP Morgan θέτει υπό αμφισβήτηση την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, παρά τη μείωση του δείκτη «χρέος προς ΑΕΠ», καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται, η οικονομία αναμενόμενα επιβραδύνεται και ο γηράσκων πληθυσμός είναι ένας «εκρηκτικός μηχανισμός» στα θεμέλια του συνταξιοδοτικού συστήματος και των δημόσιων οικονομικών.
 
Προσθέτει μάλιστα ότι η ισχυρότερη ονομαστική ανάπτυξη από το επιτόκιο ανοίγει την πόρτα για μια δυναμική τύπου «σχήματος Ponzi», σύμφωνα με το οποίο οι κυβερνήσεις θα πρέπει για πάντα να παρουσιάζουν ελλείμματα και πάντα να μεταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους και να αναπτύσσονται από οποιαδήποτε θέση χρέους.