MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2022

Ιωάννης Μάζης: «Αν είναι σκληρός ο αποκλεισμός από το Swift, πως θα πληρώνουμε το φυσικό αέριο από τη Ρωσία;»

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πιέσει την ΕΕ να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία, με δεδομένο ότι η εισβολή στην Ουκρανία θυμίζει πολλά από την εισβολή στην Κύπρο μισό αιώνα πριν, εξέφρασε ο καθηγητής Γεωπολιτικής Ιωάννης Μάζης, στον απόηχο των εξελίξεων του πολέμου, που μαίνεται για τέταρτη μέρα.


«Το διεθνές περιβάλλον αυτή τη στιγμή είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο σε όλες αυτές τις κινήσεις. Δεν νομίζω ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί μία τέτοια κατάσταση. Η νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ θα πρέπει να μείνει πάση θυσία ενωμένη, ούτως ώστε να ανταποκρίνεται σε αυτή την όξυνση στην Ουκρανία. Εκείνο που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι η Τουρκία έπραξε ακριβώς τα ίδια στην Κύπρο και η δυτική κοινότητα αυτή τη στιγμή κλείνει μισό αιώνα που βάζει την Ελλάδα και την Κύπρο να συνομιλούν ως θύματα με τον θύτη τους. Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσει αυτό το κλίμα και να θέσει στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση την πρότασή της για να επιβληθούν ταυτόχρονα κυρώσεις και στην Τουρκία για όσα έκανε στην Κύπρο», είπε ο κ. Μάζης.

«Φούσκα» οι οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία – Tα deals εκατομμυρίων ευρώ του Drahgi πριν από την εισβολή στην Ουκρανία

Η Ιταλία είναι αυτή τη στιγμή ο έβδομος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ρωσίας και ο 14ος εισαγωγέας - Ξερπερνά τα 21 δισ. ευρώ το διμερές εμπόριο (2021) 
 
Ανώτεροι Ιταλοί και Ρώσοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν για να συζητήσουν πιθανές επιχειρηματικές επενδύσεις ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα πριν η Μόσχα εισβάλει στην Ουκρανία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg το Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2021, αποκαλύπτοντας τη στενή σύνδεση των μεγάλων κρατών της ΕΕ με τη ρωσική οικονομία και την αδυναμία εν προκειμένω επιβολής οικονομικών κυρώσεων οι οποίες κατά το μάλλον ή το ήττον θα πλήξουν αυτούς που τις επεβαλαν…