MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023

Πού είναι όσοι την Άνοιξη προέβλεπαν πετρέλαιο στα 60 $;

Σήμερα θα δούμε τι συνέβη με το πετρέλαιο, μιας και καλώς ή κακώς, αποτελεί το πρώτο ζήτημα στα οικονομικά θεωρεία. Ξεκινώντας από την εβδομάδα που άρχισε την Δευτέρα 25/9 κι έληξε την Παρασκευή 29/9 παρατηρούμε ότι η τιμή του αργού είχε έντονη μεταβλητότητα (volatility). O δείκτης διεθνούς αναφοράς Brent έκλεισε την εβδομάδα με ελαφρά πτώση (-0,23%).
 
Σύμφωνα, όμως, με όσα εξετάσαμε στην ομάδα διαχείρισης κινδύνων της “AΩ Financial Group”, από Δευτέρα σε Παρασκευή ο δείκτης κινήθηκε ανάμεσα στα χαμηλά των 90,39$ το βαρέλι ως και τα υψηλά των 95,30$. Αυτό σημαίνει ότι από την τιμή ανοίγματος της Δευτέρας, ο δείκτης Brent έπεσε ως και -2,95% και ανέβηκε ως και +3,28%. Ο δείκτης του αμερικάνικου αργού WTI έκλεισε την εβδομάδα με μικρή άνοδο +0,21% σε σχέση με την τιμή της Δευτέρας, παρουσιάζοντας μεγαλύτερη τεκμαρτή μεταβλητότητα από αυτή του Brent. Συγκεκριμένα κινήθηκε ανάμεσα στα χαμηλά των 88,16$ και στα υψηλά των 94,99$. Πράγμα που σημαίνει ότι ο δείκτης WTI έπεσε ως και -3,60% και ανέβηκε ως και +4,94%.
 

Τα ηττημένα μυαλά των ελίτ Αθηνών (κυρίως) και Λευκωσίας- Δημ.Αλευρομάγειρος

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΛΕΥΡΟΜΑΓΕΙΡΟΣ
Αντιστράτηγος ε.α


Όσοι “ρομαντικοί” [εκεί το κατάντησαν οι πολιτικές μας ελίτ το Μέγα αυτό Εθνικό μας θέμα.. ] επιμένουμε σε αυτό , βλέπουμε ότι το Κυπριακό έχει υποβαθμιστεί λόγω συστηματικής εγκατάλειψης σε ασήμαντο θέμα προς όφελος της γείτονος , χαιρόμεθα μεν για τις παρακάτω θέσεις του άρθρου αλλά θλιβόμαστε με το κατάντημα των πολιτικών μας ελίτ που διαχρονικά πράγματι , πλην ελαχίστων εξαιρέσεων δικην φοτοβολίδων, όχι μόνον θεωρμυν το Κυπριακό βαρίδι , αλλά τα ηττημένα μυαλά τους εχουν δηλητηριάσει σκοπίμως και διαχρονικψς μεθοδικά και το φρόνημα μεγαλης μερίδας του Λαού εν Ελλάδι και Κύπρω…