MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

Αυτές είναι οι βάσεις που θα έχουν οι Αμερικανοί στην Ελλάδα

του Μάνου Χαραλαμπάκη

Η Αθήνα θεωρεί ότι με την παραχώρηση ελληνικών εγκαταστάσεων, όχι μόνον δεν δίνει «γην και ύδωρ» στους Αμερικανούς, αλλά προκύπτουν σημαντικά οφέλη για τη θωράκιση της άμυνάς μας

Το στρατιωτικό «αποτύπωμά» τους στην Ελλάδα ενισχύουν και παγιώνουν οι ΗΠΑ μετά την υπερψήφιση στη Βουλή της επικαιροποιημένης αμυντικής συνεργασίας (MDCA) των δύο χωρών.

Πλέον οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις αποκτούν και επισήμως μόνιμη παρουσία – εκτός από τη Σούδα – σε άλλα τρία στρατηγικά σημεία της ελληνικής επικράτειας, στη Λάρισα, τον Βόλο και την Αλεξανδρούπολη με στόχο να εξασφαλίσουν καλύτερο έλεγχο στην περιοχή της Μεσογείου και της Μέση Ανατολής. Στον έλεγχο αυτό συνδράμουν και τα ιπτάμενα ραντάρ AWACS που σταθμεύουν στη νατοϊκή βάση στο Ακτιο. Οι εγκαταστάσεις σε Λάρισα, Βόλο και Αλεξανδρούπολη θα χρησιμοποιούνται ως «ορμητήρια» για τα υπερσύγχρονα αμερικανικά UAVs, τα πλοία και ελικόπτερα μάχης. Η Ουάσιγκτον έκρινε ότι η ενίσχυση της στρατιωτικής της παρουσίας στην Ελλάδα είναι επιβεβλημένη σε μία περίοδο ραγδαίων εξελίξεων στη «γειτονιά» της Μέσης Ανατολής και ενώ η Ρωσία επιχειρεί κάθοδο στη Μεσόγειο.

Η πράσινη ευρωπαϊκή παγίδα

Η Ευρώπη, με τη δικαιολογία της κλιματικής αλλαγής, οδηγείται από το νεοφιλελευθερισμό που έφτασε στα όρια του, σε μία κεντρικά κατευθυνόμενη οικονομία των ελίτ – μέσω μίας «Οικολογικής ΕΚΤ». Είναι δε σαφές πως η πολιτική λιτότητας απέτυχε παταγωδώς, αν και το λογαριασμό τον πλήρωσε πανάκριβα μόνο η Ελλάδα – η μοναδική χώρα της Ευρωζώνης που ξεπούλησε την εθνική της κυριαρχία, υποθήκευσε τα πάντα και σήμερα τα χάνει όλα, μέσω του ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟΥ, της ΑΑΔΕ και του σχεδίου Ηρακλής των τραπεζών, όπου στην ουσία θα κατασχεθούν και θα πλειστηριαστούν τα σπίτια των Ελλήνων ηλεκτρονικά για να μην αμυνθούν, με την ανοχή του ανύπαρκτου πια Κράτους Δικαίου και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Το χαμένο παιχνίδι

Είναι βέβαιο πως οι Έλληνες ξέχασαν το τι συνέβη με τα μνημόνια, με την κυβέρνηση που τους υποσχέθηκε τη σύγκρουση με τους δανειστές κοκ. – ενώ προκαλεί τη διεθνή θυμηδία το γεγονός ότι, τιμώρησαν ένα κόμμα για την «προδοσία» της Μακεδονίας, εκλέγοντας όμως ένα άλλο που τους υποσχέθηκε πως θα σεβαστεί την ίδια προδοσία! Επίσης το ότι πλημμύρισαν τους δρόμους για μία ομάδα και όχι για τα δεινά τους τα τελευταία δέκα χρόνια.

Επικαιρότητα 

Στο άρθρο μου με τον τίτλο «Και ο νέος βασιλιάς είναι γυμνός», δημοσιεύθηκαν τα παρακάτω σχόλια – τονίζοντας από την αρχή πως δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με τη βρωμιά που λέγεται πως υπάρχει στο ποδόσφαιρο, όπως γενικότερα στην ελληνική κοινωνία και στα πολιτικά κόμματα. Όταν δε για πρώτη φορά αποφάσισα να ασχοληθώ ενεργά με τα κοινά, θέλοντας να προσφέρω ότι μπορώ και εργαζόμενος σχεδόν νυχθημερόν για τη μελέτη νομοσχεδίων, για την προετοιμασία ομιλιών, ερωτήσεων κοκ., χαρακτηρίσθηκα ως αιθεροβάμων – από τους περισσότερους ανθρώπους κάθε πνευματικής και εισοδηματικής ομάδας, οι οποίοι είναι πεπεισμένοι ότι, η πολιτική ζωή είναι διεφθαρμένη και βρώμικη, ενώ δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει. 

Κορονοϊός: Σε ποιες χώρες έχει εμφανιστεί

Στους 259 έφθασαν οι νεκροί στην Κίνα από την επιδημία ιογενούς πνευμονίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, όπως ανακοίνωσε το δημόσιο κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV επικαλούμενο δεδομένα της Εθνικής Επιτροπής Υγείας.

Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού το προηγούμενο εικοσιτετράωρο ανήλθαν σε 2.102, γεγονός που αυξάνει το σύνολο των ασθενών σε 11.791, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. 

Ακολουθεί κατάλογος των χωρών και των περιοχών που έχουν ανακοινώσει τον εντοπισμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού που άρχισε να εξαπλώνεται από την κινεζική πόλη Ουχάν, στην οποία εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο.
Πέραν της ηπειρωτικής Κίνας, του Μακάο και του Χονγκ Κονγκ, έχουν επιβεβαιωθεί περίπου εκατό κρούσματα μόλυνσης σε διεθνές επίπεδο.