MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

Γερμανικές αποζημιώσεις στο Δίστομο μέσω Ιταλίας

Γράφει ο Νότης Μαριάς*

Η υπ΄ αρίθμ. 21995/3-9-2019 Απόφαση του Πολιτικού Τμήματος του Ιταλικού Ακυρωτικού με την οποία δόθηκε το τελικό πράσινο φως για εκτέλεση εις βάρος των Γερμανικών Σιδηροδρόμων της γνωστής Αμετάκλητης υπ΄ αρίθμ. 137/25-9-1997 Απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λειβαδιάς που δικαίωσε τα θύματα του Διστόμου, αναμφίβολα αποτελεί σημαντική ιστορική εξέλιξη στο ζήτημα της διεκδίκησης των Γερμανικών Αποζημιώσεων εκ μέρους της Πατρίδας μας.

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: Πρωτοφανής απάτη στην Ιστορία της ανθρωπότητας

του Thierry Godefridi.

[Τα οικολογικά κόμματα ήταν οι μεγάλοι κερδισμένοι των πρόσφατων Ευρωεκλογών (Γαλλία 13,5%, Γερμανία 22% !). Και ενώ τα τελευταία υπολείμματα κομμουνιστών αποσύρονται οσονούπω από το ευρωπαϊκό έδαφος – Ελλάδα – μια καινούρια ουτοπία, ο οικολογισμός, φαίνεται να κερδίζει τις καρδιές και τα μυαλά των ευρωπαϊκών λαών. Υπάρχει το ενδεχόμενο και αυτό το όραμα να καταλήξει σε εφιάλτη; Αν ο άνθρωπος θεωρείται υπεύθυνος της επιδείνωσης του κλίματος, τότε αναγκαστικά μέτρα βελτίωσής του θα συνεπάγονται περιορισμό της ανθρώπινης ελευθερίας. Ως πού θα φτάσει αυτός; Αλλά και όπως επεσήμανε ο κοινωνιολόγος Ζαν-Πιέρ λε Γκοφ «η οικολογία τρέφεται από τη φαντασίωση ενός κόσμου ενωμένου και ειρηνικού». Ομως την ενοποίηση και την ειρήνευση του κόσμου μόνο μια παγκόσμια κυβέρνηση μπορεί να εξασφαλίσει manu militari. Αυτό ακριβώς πρότεινε πριν ένα μόλις μήνα και ο Πάπας: «Το κοινό καλό έχει γίνει παγκόσμιο και…είναι απαραίτητο να υπάρχει ειδική νομική αρχή – κομψή διατύπωση εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας – ικανή να διευκολύνει την εφαρμογή του. Σκεφτείτε τις μεγάλες σύγχρονες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής…» (https://www.doctrine-sociale-catholique.fr/textes-complementaires-du-magistere/292-discours-du-pape-francois-a-l-academie-pontificale-des-sciences-sociales). Μόνο που αυτή η αρχή δεν θα εξαρτάται από την ψήφο μας, τη δική μου και τη δική σας… Ε.Δ.Ν.]

Eurostat: Τελευταία η Ελλάδα στις διαθέσιμες θέσεις εργασίας στην ΕΕ

Τελευταία η Ελλάδα στις διαθέσιμες θέσεις εργασίας
 
Αν και το ποσοστό της ανεργίας να υποχωρεί, αλλά η Ελλάδα διατηρεί σταθερά την αρνητική πρωτιά σε αυτό, ενώ είναι επίσης σταθερά στην τελευταία θέση μεταξύ των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαθέσιμες θέσεις εργασίας.
 
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, που αφορούν το δεύτερο τρίμηνο του 2019, ο δείκτης διαθέσιμων θέσεων εργασίας στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 2,3% αμετάβλητος σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο και ελαφρώς αυξημένος σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα (2,1%).
 

Eurostat: Στο 0,1% ο ετήσιος πληθωρισμός στη Ελλάδα τον Αύγουστο

Συνολικά, στην ευρωζώνη ο ετήσιος πληθωρισμός τον Αύγουστο ήταν 1%, σταθερός σε σχέση με τον Ιούλιο, και σε επίπεδο EE 1,4% 
Στο 0,1% διαμορφώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στη Ελλάδα τον Αύγουστο του 2019, σε σχέση με 0,4% τον Ιούλιο σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα (18/9/2019) η Eurostat.

Ένα χρόνο πριν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 0,9%.

Το μεγάλο κόλπο

Το γεγονός της απαίτησης πλεονασμάτων από τους Γερμανούς, χωρίς να αναπτύσσεται η οικονομία της χώρας μας, σημαίνει απλά πως μέσω αυτών μεταφέρεται η ιδιωτική περιουσία στο κράτος – σε εξευτελιστικές τιμές, μεταξύ άλλων με τη βοήθεια κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Στη συνέχεια, από το κράτος η ιδιωτική περιουσία μεταφέρεται στους δανειστές – ενώ σύντομα τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων θα ανήκουν σε ξένους. Ακόμη χειρότερα, συμβαίνει και εδώ κάτι ανάλογο με το δημόσιο – δηλαδή, τα σπίτια και οι επιχειρήσεις των Ελλήνων αλλάζουν χέρια, ενώ το κόκκινο ιδιωτικό τους χρέος έχει φτάσει στη στρατόσφαιρα. Υπολογίζεται πάνω από 330 δις € ή άνω του 180% του ΑΕΠ, αποδεικνύοντας πως η Ελλάδα σήμερα είναι η πιο χρεοκοπημένη χώρα στην παγκόσμια ιστορία – σημειώνοντας πως το δημόσιο χρέος της είναι στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του εξωτερικό, ενώ τα κράτη δεν χρεοκοπούν από το δημόσιο χρέος, αλλά από το εξωτερικό δημόσιο χρέος.