MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 2 Ιουνίου 2019

Το πείραμα του ευρώ

Η τελική έκβαση του πειράματος είναι ανοιχτή, επειδή δεν είναι σαφές εάν θα μπορέσουν να συμφωνήσουν διακυβερνητικά όλα τα κράτη μεταξύ τους, ακόμη μία φορά. Εάν όχι, τότε οι επιλογές τους παραμένουν οι ίδιες: η έξοδος από το ευρώ ή η πολιτική ένωση της Ευρωζώνης. Η Ελλάδα πάντως είναι η μοναδική χώρα που έχει εγκλωβιστεί στο ευρώ, στο χρέος και στα μνημόνια, ενώ συμμετέχει μόνο τυπικά στην Ευρωζώνη, όπως περίπου το Πουέρτο Ρίκο στις Η.Π.Α. – μετά την προδοσία του PSI και τη δολοφονία της τελευταίας ελπίδας των Πολιτών της από τη σημερινή κυβέρνηση. Επομένως θα πρέπει να βιαστεί να βρει δικές της λύσεις, προτού ξεσπάσει η επόμενη κρίση – η οποία δεν θα αργήσει για πολύ ακόμη.

Βρετανική «ασπίδα» στον «Αττίλα»: Συντονισμένες ενέργειες Λονδίνου-Άγκυρας κατά Λευκωσίας – «Η Κύπρος δεν έχει ΑΟΖ!»

Μπλόκο επιχειρούν να στήσουν Βρετανία και Άγκυρα, μέσω συντονισμένων ενεργειών, προκειμένου να αποτρέψουν την προσπάθεια της Λευκωσίας που επιδιώκει την επιβολή ευρωπαϊκών μέτρων για τις έκνομες τουρκικές ενέργειες στην ΑΟΖ, με βασικό σταθμό τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

Όπως πληροφορείται ο «Φ», ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έδωσε οδηγίες για διπλωματική εκστρατεία, στο πλαίσιο της οποίας αντιπροσωπεία του τουρκικού ΥΠΕΞ αναμένεται να έχει επαφές στο Βερολίνο την προσεχή βδομάδα.

Το ξεπούλημα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά

– του Θόδωρου Κατσανέβα

Τα ναυπηγεία, εκτός των άλλων, διαθέτουν, μια πελώρια δεξαμενή 500.000 τόνων, τη μοναδική στη Μεσόγειο που μπορεί να δεχτεί για ναυπηγοεπισκευές τα εκατοντάδες δεξαμενόπλοια ανάλογου μεγάλου μεγέθους που υποχρεώνονται για το σκοπό αυτό να μεταβαίνουν σε ναυπηγεία της Άπω Ανατολής. Αντί για την επαναλειτουργία τους, το ιερατείο των Βρυξελλών, επιβάλλει το οριστικό τους κλείσιμο, έτσι ώστε η Ελλάδα, η πρώτη ναυτιλιακή δύναμη στον κόσμο, να μειονεκτεί ή και να αποκλειστεί και σε αυτόν τον ιστορικά δυναμικό για τη χώρα μας τομέα.

ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ : 2 ΙΟΥΝΙΟΥ 1941 ΚΡΗΤΗ

Γράφει ο Νίκος Χειλδάκης
Wir Werden niemals Vergessen!

Η χώρα μας σήμερα βρίσκεται υπό μνημονιακά δεσμά. Η κατάσταση αυτή έχει πλήξει καίρια την ελληνική οικονομία, έχει στείλει χιλιάδες νέους στο εξωτερικό, έχει οδηγήσει χιλιάδες στην αυτοκτονία.

Είναι αυτοί οι απόγονοι αυτών που λεηλάτησαν την Ελλάδα το 1941 και σήμερα μετά από τόσα χρόνια αρνούνται να πληρώσουν τις αποζημιώσεις της καταστροφής τους. Σήμερα διαπράττουν τα ίδια σε μια διαφορετική, αλλά πιο εξοντωτική διάσταση.

«Ασυλία» στα στελέχη τραπεζών

Ρύθμιση, με την οποία προβλέπεται ότι θα ασκείται πλέον δίωξη κατά τραπεζικών στελεχών όχι αυτεπαγγέλτως -όπως γινόταν μέχρι σήμερα- αλλά μόνο κατόπιν συναίνεσης του παθόντος (στην προκειμένη περίπτωση της τράπεζας), περιλαμβάνεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στον νέο

Ποινικό Κώδικα, που αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες, μαζί με τον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Με τη σχετική διάταξη παρέχεται (μερική) νομική κάλυψη στα τραπεζικά στελέχη, τα οποία θα μπορούν πλέον να βάζουν πιο εύκολα την υπογραφή τους σε αναδιαρθρώσεις δανείων κ.λπ., με αποτέλεσμα να προχωρεί η σχετική διαδικασία. Συγκεκριμένα, τα στελέχη των τραπεζών θα διώκονται πλέον μόνον κατ' έγκληση (μήνυση) και ειδικότερα με τη σχετική συναίνεση του παθόντος (δηλαδή της τράπεζας, η οποία θα έχει υποστεί τη ζημία από τις πράξεις του στελέχους της). Καταργείται, δηλαδή, η αυτεπάγγελτη άσκηση δίωξης για αυτές τις περιπτώσεις.

Τα τρία γερμανικά ταμπού

Δεν έχουν κανένα λόγο οι Έλληνες να φοβούνται τη λέξη «πατριώτης», με κριτήριο την ιστορία και τον πολιτισμό τους – ενώ, αντίθετα, οι βάρβαροι λαοί που στην ουσία έχουν αλλάξει μόνο οι εξωτερικοί τους τρόποι, ενώ οι αντιλήψεις και τα πιστεύω τους παραμένουν αναλλοίωτα, έχουν κάθε λόγο να το κάνουν, με στόχο να κρύψουν το αληθινό τους πρόσωπο.

Επικαιρότητα 

Το μεταναστευτικό, το Ισλάμ και ο πατριωτισμός είναι τα τρία βασικότερα ζητήματα που απασχολούν τους Γερμανούς, σύμφωνα με έρευνα ενός ινστιτούτου τους (πηγή: Deutsche Welle) – με νούμερο ένα το μεταναστευτικό, όπου για τους 7 στους δέκα θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό. Εν τούτοις, οι έξι στους δέκα Γερμανούς πιστεύουν πως είναι επικίνδυνο να εκφράζουν δημόσια τις απόψεις τους – σύμφωνα με τις οποίες οι πρόσφυγες απολαμβάνουν υπερβολικά υψηλές παροχές που πληρώνουν οι ίδιοι κοκ. (εάν στη Γερμανία αποκαλέσεις κάποιον «Τούρκο», είναι η χειρότερη βρισιά – κάτι που δεν έχει συμβεί σήμερα, αλλά ίσχυε ανέκαθεν). 

Γιατί κανείς δε μιλά για την ανύπαρκτη αξιοπιστία του εκλογικού αποτελέσματος;

Κι όμως είναι αληθινό. Χρειάστηκαν 4 ολόκληρες ημέρες για να έχουμε τελικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Παγκόσμια πρωτιά! Ιδίως για μια χώρα του μεγέθους της Ελλάδας υπό συνθήκες ειρήνης. Χθες Πέμπτη 30/5 και ώρα 19:22 μπόρεσαν τελικά να ενσωματωθεί το σύνολο των εκλογικών τμημάτων της επικράτειας και να έχουμε τα τελικά αποτελέσματα των ευρωεκλογών. 

Πολύ περισσότερο όταν γνωρίζουμε ότι οι καταμετρήσεις της ευρωκάλπης είχαν ολοκληρωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε χώρες όπως η Γερμανία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία, κοκ. Και μάλιστα στις άλλες πολύ μεγαλύτερες σε εκλογικά σώματα και εκλογικές περιφέρειες χώρες τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν έως το μεσημέρι της Δευτέρας το αργότερο.