MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 5 Απριλίου 2020

Η ΕΕ βαδίζει προς την αυτοκαταστροφή της με την επιβολή “γερμανικών συμβιβασμών”

“Την αναζήτηση ενός συμβιβασμού σχετικά με το ευρωπαϊκό πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση του μεγάλου οικονομικού αντίκτυπου του κορονοϊού θα επιδιώξει το Eurogroup που θα συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης την ερχόμενη Τρίτη, 7 Απριλίου”, γράφει το ΑΠΕ. Η Ευρώπη που πρέπει να αντιμετωπίσει επιπτώσεις όμοιες μ΄ αυτές ενός μεγάλου πολέμου, δεν έχει ανάγκη από συμβιβασμούς, αλλά από μεγάλες, γενναίες αποφάσεις που θα αποδείξουν ότι η λέξη αλληλεγγύη έχει ακόμη κάποια σημασία. Κάθε άλλη “συμβιβαστική λύση” που στην πραγματικότητα αποτελεί αποδοχή γερμανικών εμμονών θα ΄ναι απλά ένα ακόμη βήμα στην πορεία αυτοκαταστροφής της ΕΕ. 

Μητσοτάκης εναντίον Orban

Εκτός από την επίθεση του πρωθυπουργού εναντίον του Ούγγρου ομολόγου του, μας έκαναν μεγάλη εντύπωση οι κατηγορίες δημοσίως του Γιάννη που κατά πολλούς είναι «παιδί του Soros», σύμφωνα με τις οποίες ο κλειστός κύκλος της οικογένειας Μητσοτάκη έχει μετοχές στα κοράκια, στα funds δηλαδή που αγοράζουν τα κόκκινα δάνεια των δύστυχων Ελλήνων! Όπως δήλωσε, «Συγγνώμη που θα το πω, αλλά το λέω! Είναι βαρύ αλλά είναι αλήθεια όμως». Πολύ περισσότερο επειδή δεν υπήρξε καμία απάντηση από τον πρωθυπουργό, ούτε ασκήθηκε ποινική δίωξη για συκοφαντική δυσφήμιση – παρά το ότι οι κατηγορίες έγιναν στις 31 Μαρτίου. Λογικά λοιπόν υποθέτει κανείς πως θα έχουν βάση – αφού διαφορετικά δεν θα τολμούσε ο Γιάννης να το ισχυρισθεί δημόσια, σε τηλεοπτική εμφάνιση του. Ελπίζουμε πάντως να πρόκειται για ψεύτικους ισχυρισμούς, αφού το αντίθετο δεν θα ήταν ότι καλύτερο για την Ελλάδα – ενδεχομένως για τις συνήθεις υπερβολές του ανθρώπου που το 2015 έδωσε τη χαριστική βολή στην Ελλάδα, κλείνοντας και αφελληνίζοντας το κυκλοφοριακό σύστημα της οικονομίας της: τις τράπεζες. 

Υπό αμφισβήτηση το Σουηδικό μοντέλο για τον κορωνοϊό - Αυξάνονται τα κρούσματα και οι θάνατοι

Πάνω από 2.000 ακαδημαϊκοί γιατροί και επιστήμονες υπέγραψαν ανοικτή επιστολή προς την κυβέρνηση καλώντας την να λάβει αυστηρότερα μέτρα 

Ανησυχία έχει αρχίσει να προκαλεί στη Σουηδία η απόφαση της κυβέρνησης να μην λάβει περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού.

Την Παρασκευή 4 Απριλίου, τρεις υπουργοί της σουηδικής κυβέρνησης προσπάθησαν να εξηγήσουν την στρατηγική που ακολουθεί η χώρα, η οποία είναι εντελώς αντίθετη από αυτή του υπόλοιπου πλανήτη.

Στη Σουηδία δεν υπάρχει περιορισμός της κυκλοφορίας, τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά, οι Σουηδοί μπορούν ακόμη να πηγαίνουν στο εστιατόριο και στο κομμωτήριο. 

Καπιταλισμός ώρα μηδέν

Όπως μας υπενθυμίζει η κρίση, χρειαζόμαστε κράτη που ξέρουν πώς να διαπραγματευτούν, έτσι ώστε τα οφέλη των δημόσιων επενδύσεων να επιστρέψουν στο κοινό. Ένας δολοφονικός ιός έχει εκθέσει τις σημαντικές αδυναμίες στις δυτικές καπιταλιστικές οικονομίες. Τώρα που οι κυβερνήσεις βρίσκονται επί ποδός πολέμου, έχουμε την ευκαιρία να διορθώσουμε το σύστημα. Εάν δεν το κάνουμε, δεν θα έχουμε καμία πιθανότητα κατά της τρίτης μεγάλης κρίσης (κλιματικής) -ενός ολοένα και πιο ακατοίκητου πλανήτη- και όλων των μικρότερων κρίσεων που θα προκύψουν μαζί της στα χρόνια και τις δεκαετίες μπροστά μας.