MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023

Άγριο ξύλο στους φοιτητές που διαμαρτύρονταν για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια / Αρετή Κωνσταντίνου

( John.k - Ένα δικτατορικό/φασιστικό καθεστώς που σέβεται τον εαυτό του, πρέπει να καταπνίγει οποιαδήποτε φωνή που εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των πολιτών  και να προωθεί τα συμφέροντα των λίγων ιδιωτών φίλων του καθεστώτος.  Σωστά ; ) 
 
Η Αρετή, φοιτήτρια στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ και μέλος της Αναμέτρησης, μιλάει για τη χθεσινή Σύνοδο Πρυτάνεων και τη μεγάλη φοιτητική κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε εχθές, στο Καβούρι, με τη συμμετοχή Φοιτητικών Συλλόγων από όλη την Ελλάδα.
 
Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες θέλησαν να παρέμβουν στη Σύνοδο Πρυτάνεων, όπου θα συζητιόταν το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου, που θα παρακάμψει το άρθρο 16 και θα επιτρέψει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, δια της πλάγιου οδού.

Πρώτη η Ελλάδα σε μειώσεις μισθών στην Ευρώπη – Δεύτερη η Τουρκία αλλά σε… αυξήσεις μισθών!

Μετά τη χώρα μας ακολουθεί η Ισπανία
 
Την πρωτιά στις μειώσεις μισθών στην Ευρώπη κατέχει η Ελλάδα, την ώρα που η γειτονική Τουρκία βρίσκεται στην δεύτερη θέση αλλά… για τις αυξήσεις των εισοδημάτων!
 
Συγκεκριμένα, την τριετία 2019 έως 2022, καταγράφηκε μεταβολή στις ετήσιες καθαρές απολαβές ενός εργαζομένου χωρίς παιδιά με τον μέσο μισθό. 
 
Η Ελλάδα (-1,3%) είναι μαζί με την Ισπανία (-0,4%) οι μόνες χώρες όπου εμφανίζεται μείωση σε σχέση με το 2019.
 

Η "Ακριβή" Ενέργεια στην Γεωπολιτική Αρχιτεκτονική & η Ανατολική Μεσόγειος

Στις " Αντιθέσεις"  ο Ενεργειακός παράγοντας στην Ανατολική Μεσόγειο στην Γεωπολιτική Αρχιτεκτονική, ενός κόσμου που δηλώνει εμφατικά σε πορεία προς την Ενεργειακή Μετάβαση,  αλλά με αβεβαιότητες και ενεργειακή κρίση που αλληλοτροφοδοτείται με άλλους κομβικούς τομείς , της γεωοικονομίας, της γεωστρατηγικής , των τροφίμων και των υδάτων.
 
*Το αφήγημα της " εξπρές πράσινης ανάπτυξης " ως κυρίαρχη  στρατηγική της Ε.Ε. , οι επιδράσεις και οι συνέπειες της,  από τις γεωπολιτικές μεταβολές και τις παγκόσμιες αλλαγές στους ενεργειακούς δρόμους.
 
*Ο ρόλος της Ανατολικής Μεσογείου στα ενεργειακά πεδία, η Κρήτη ως ενεργειακός κόμβος και οι ανοιχτές προκλήσεις
 

Η «ραγδαία αποστρατιωτικοποίηση νησιών», οι «τεμενάδες» και οι ευθύνες των στρατιωτικών-Γ.Αυφαντής

Ο πρέσβυς ε.τ Γιώργος Αυφαντής μιλά για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα, μια επίσκεψη που θα μείνει όπως φαίνεται στην ιστορία ως η «επίσκεψη του τεμενά» . Η υπόκλιση του κ.Γεραπετρίτη ήταν σοκαριστική, όχι μόνο για τους διπλωμάτες, αλλά για την πλειοψηφία της κοινής γνώμης.
 
Ο κ.Αυφαντής θέτει το ζήτημα της προσέγγισης που φαίνεται ότι επιθυμεί όχι μόνο το πολιτικό μας σύστημα αλλά και το ελληνικό επιχειρηματικό κατεστημένο. «Γιατί όχι και με τους νεο-οθωμανούς» αν είναι να προκύψει χρήμα; Κανείς πια δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα. Έχει εισέλθει η Ελλάδα στη φάση της «φινλανδοποίησης» της; Ο κ.Αυφαντής υποστηρίζει ότι η διαδικασία «ελληνοτουρκικής προσέγγισης» ήδη «τρέχει». «Τα νησιά αποστρατικοποιούνται ραγδαίως», λέει.