MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

Συνέντευξη Ν. Λυγερού: Ελληνοτουρκικές διερευνητικές, στον Δ. Βενιέρη, Status fm

Συνέντευξη Ν. Λυγερού: Ελληνοτουρκικές διερευνητικές, στον Δ. Βενιέρη, Status fm

12 Ιανουαρίου 2021

Με θέμα :  Εξελίξεις, Τουρκία, Γεωπολιτικά

Γιώργος Φίλης : Και τι θα κάνουμε πόλεμο; Αυτό είναι το παραμυθάκι που ισχύει αν εμμένεις σε κατευνασμό

Ο Γιώργος Φίλης είναι διδάκτωρ Γεωπολιτικής (Durham University, UK) και διδάσκει γεωπολιτική & γεωστρατηγικά ζητήματα στην Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ) και στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του τμήματος Τουρκικών & Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών


► Θερμό επεισόδιο επιδιώξει η Τουρκία γιατί η Ελλάδα δεν θα μπορεί να δεχτεί αυτά που θέτει η Τουρκία στις διερευνητικές, αφού πρώτα προσπαθήσει να πείσει ότι η Ελλάδα φταίει για την αποτυχία των συζητήσεων. Ο κατευνασμός ιστορικά οδηγεί ή σε πολεμική αντιπαράθεση ή θα κόψεις κομμάτι από αυτό που κατευνάζει
 

Σ. Καλεντερίδης : Η επιδίωξη της Τουρκίας στο μεγάλο γεωπολιτικό κάδρο της Μεσογείου

Ο επικεφαλής του «Ινφογνώμονα» , Σάββας Καλεντερίδης, υποστήριξε σήμερα στον 98.4 πως Ελλάδα και Κύπρος σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διευκολύνουν την Τουρκία , υπό το βάρος των πιέσεων για συνομιλίες διευθέτησης των ζητημάτων που εμπλέκονται, να μπει σε ένα ευρύτερο γεωπολιτικό παιχνίδι με ενεργειακές απολήξεις στη Μεσόγειο. Η ενεργοποίηση του ενεργειακού δρόμου από την Εγγύς και Μέση Ανατολή στο Ισραήλ και μέσω Κύπρου και Ελλάδας στην Ε.Ε. , με την προσέγγιση Αραβικών χωρών, οδηγεί σε ακύρωση των γεωπολιτικών σχεδίων της Τουρκίας. 
 

Κ. Γρίβας : Συνομιλίες με την Τουρκία σε λάθος συνθήκες και συγκυρία

Η Ελλάδα , τείνει να τινάξει στον αέρα μια μοναδική γεωπολιτικά συγκυρία , όπως διαμορφώνεται από μια αναδιάταξη δυνάμεων από την Γαλλία έως την Ινδία. Αντί να παίξει ρόλο ενεργό , σφίγγοντας τον αντι- Τουρκικό κλοιό που δομείται από χώρες που ενοχλούνται σφόδρα από την Τουρκική υπερέκταση, εμφανίζεται έτοιμη για έναν διάλογο, που στη πράξη υπό τις πιέσεις και των συμμάχων μας, θα επιχειρηθεί να εξελιχθεί για όλα και όχι μόνο για την οριοθέτηση Υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Το αυτό ισχύει και για τις εξελίξεις στη Κύπρο, είπε ο Καθηγητής Γεωπολιτικής στη Σχολή Ευελπίδων, Κωνσταντίνος Γρίβας, σημειώνοντας ότι αν οι συνομιλίες δεν γίνονται υπό το πρίσμα απλής καταγραφής τω ν θέσεων των δύο πλευρών, τότε είναι προφανές ότι δεν αντιλαμβανόμαστε πως η Τουρκία στρατηγικά ενδιαφέρεται μόνο για τον ακρωτηριασμό μας εθνικά και όχι για ειρηνικές διευθετήσεις. 
 

Το τέρας του χρέους

Εάν πιστεύει κανείς πως το δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο ή πως μπορεί να πληρωθεί από τους Έλληνες, χωρίς να εξαθλιωθούν σε βαθμό που δύσκολα περιγράφεται, τότε σωστά στηρίζει την κυβέρνηση και την πολιτική της. Είναι όμως υπεύθυνο κάτι τέτοιο απέναντι στα παιδιά μας; Αυτό επιθυμούμε να τους κληροδοτήσουμε; Δεν θα μας ζητηθούν ακόμη περισσότερα ανταλλάγματα, από αυτά που παραχωρήσαμε με το PSI (=υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας, απώλεια της εθνικής μας ανεξαρτησίας, αγγλικό δίκαιο κλπ.), καθώς επίσης για την επιμήκυνση των 95 δις € (=παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας); Δεν θα αφορούν την εδαφική/θαλάσσια μας ακεραιότητα; 
 

Το οδυνηρό καθεστώς της εξαρτημένης αποικίας χρέους

Είναι αδύνατον να εξοικονομήσουμε ποτέ τα «λύτρα» που απαιτούν οι δανειστές για να εξαγοράσουμε την εθνική μας κυριαρχία – οπότε τη δημοκρατία, τα ατομικά δικαιώματα και τις ελευθερίες μας. Στα πλαίσια αυτά, δεν έχει κανένα νόημα να χωριζόμαστε μεταξύ μας σε αντίπαλα «στρατόπεδα» – σε μνημονιακά ή σε αντιμνημονιακά, σε δεξιά, σε κεντρώα ή σε αριστερά, σε ελίτ ή σε μάζες. Σε οτιδήποτε δηλαδή μας ωθούν οι «δανειστές» μας, για να μην τεθεί σε κίνδυνο η κυριαρχία τους στη χώρα μας – ενδεχομένως επίσης τα σχέδια τους, όπως είναι η δημιουργία του 4ου Ράιχ από την πρωσική κυβέρνηση της Γερμανίας με μία δεύτερη αποικιοκρατική αποχή, εάν υποθέσουμε πως αυτός είναι ο στόχος της. Εκείνο που προέχει είναι η ανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας, την οποία αναμφίβολα επιθυμούμε όλοι – οπότε ο καθένας είναι υποχρεωμένος να προσφέρει όλα όσα μπορεί, ανεξάρτητα πολιτικών πεποιθήσεων, χωρίς περιττές αντιπαραθέσεις και κομματικές αντιπαλότητες. Σε κάθε περίπτωση, ο δρόμος των μνημονίων οδηγεί κατ’ ευθείαν στην κόλαση – ενώ ένα πείραμα που έχει αποτύχει τόσες φορές, είναι ανόητο να επαναλαμβάνεται, αποτελώντας τον ορισμό της ηλιθιότητας κατά τον Αϊνστάιν.


«Σου απαγορεύω να μιλάς»: η ελευθερία έκφρασης στην ψηφιακή εποχή

Γράφει ο δρ Δημήτρης Γκίκας


Κάποτε ο Περικλής, βαδίζοντας προς το σπίτι του, συνάντησε στον δρόμο του έναν πολίτη. Ο πολίτης αυτός, εμφανώς μεθυσμένος, άρχισε να ακολουθεί τον Περικλή, κατηγορώντας τον και εξυβρίζοντάς τον. Φτάνοντας στο σπίτι του κι αφού είχε πλέον νυχτώσει, ο Περικλής ζήτησε από έναν υπηρέτη του να πάρει έναν δαυλό και να συνοδεύσει τον πολίτη σπίτι του, δίνοντάς του την εντολή να τον προσέχει στον δρόμο, διότι ήταν μεθυσμένος!

Η στάση του Περικλή ήταν απόλυτα συνυφασμένη με τον γενικότερο σεβασμό που έτρεφε η Αθηναϊκή δημοκρατία στην ελευθερία έκφρασης. Ο μεγάλος Αθηναίος ηγέτης δεν επιχείρησε να πατάξει τον πολίτη καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Δεν του είπε, δεν θα του έλεγε ποτέ, «σου απαγορεύω να μιλάς». Η εντολή προς τον υπηρέτη του να συνοδέψει τον πολίτη στο σπίτι του ξαφνιάζει, ίσως, ως στάση. Δεν επρόκειτο, όμως μόνο για μια πράξη αβρότητας. Επρόκειτο για μια αμιγώς πολιτική πράξη: η δημοκρατία επιτρέπει στον καθένα να πει αυτό που επιθυμεί, ακόμα κι αν αυτό δεν είναι αρεστό, ακόμα κι αν φτάνει ίσως στα όρια του πολιτικά αποδεκτού.

Με παραχωρήσεις ελληνικής κυριαρχίας και δικαιωμάτων ξεκινούν οι συνομιλίες Ελλάδας-Τουρκίας

Της Κύρας Αδάμ

Η κυβέρνηση Ερντογάν απέστειλε προφορικώς στην Αθήνα την πολυδιαφημισμένη και πολλαπλώς αναμενόμενη πρόσκληση επανάληψης του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

Προηγουμένως, η Άγκυρα έχει επιχειρήσει μια θεαματική κυβίστηση στις σχέσεις της με την ΕΕ, σπεύδοντας όμως να κατηγορήσει ευθέως την Ελλάδα, Κύπρο και Γαλλία ότι δημιουργούν «τεχνητό πρόβλημα», παρεμποδίζοντας την ομαλοποίηση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.