MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 14 Ιουλίου 2019

Γενικός εισαγγελέας Αρμενίας: «Διεκδικούμε…επτά επαρχίες από την Τουρκία!»

Μεγάλη ταραχή προκάλεσε στην Τουρκία οι δηλώσεις του γενικού εισαγγελέα της δημοκρατίας της Αρμενίας, Aghvan Hovsepyan, ότι η Αρμενία με την ευκαιρία της μεγάλης επετείου των εκατό χρόνων από την αρμενική γενοκτονία θα οργανώσει μεγάλες κινητοποιήσεις σε διεθνές επίπεδο για να διατρανώσει τα αρμενικά δίκαια. 

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης 

Μεταξύ δε αυτών των αρμενικών δικαίων εκτός από την διεκδίκηση της αναγνώρισης από την Τουρκία της γενοκτονίας είναι και η διεκδίκηση 7 τουρκικών επαρχιών που αρπάγησαν με παράνομο τρόπο από τους Τούρκους. 

ΑΟΖ- Ενεργειακοί Πόροι και Κλιματική «Αλλαγή»

Συνέντευξη του Ομότιμου καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης και Ομότιμου Ερευνητή της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά, Αντώνη Φώσκολου. 

42 χρόνια μετά, ο Ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και Ομότιμος Ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά, Αντώνης Φώσκολος σε μια ανατρεπτική συνέντευξη με αποκαλύψεις που θα προκαλέσουν αίσθηση , για το γεωπολιτικό –οικονομικό –πολιτικό παιχνίδι και τον ρόλο των πολυεθνικών κολοσσών , γύρω από τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Ελληνική – Κυπριακή ΑΟΖ & Τουρκική στρατηγική

Άρθρο
του Λεωνίδα Κουμάκη 

Η Ελλάδα πρέπει να προετοιμάζεται για την μάχη της Χάγης, συγκεντρώνοντας όλο το πλούσιο υλικό, όλες τις αντιδράσεις που προκαλεί η ίδια η Τουρκία με τους ακραίους ακροβατισμούς της. Η σύσταση μια αναβαθμισμένης, μόνιμης επιτροπής, ειδικά για την μελλοντική μάχη της Χάγηςείναι απόλυτα αναγκαία και χρήσιμη. Δόξα τον Θεό, η Τουρκία μας δίνει απλόχερα ισχυρά διπλωματικά «όπλα» τα οποία θα πρέπει να συγκεντρώνονται με απόλυτη τάξη, ένα προς ένα, προς μελλοντική αξιοποίηση. Οι διάφορες αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι επίσημες δηλώσεις δεκάδων χωρών που καταδικάζουν απερίφραστα τις παράνομες προκλήσεις της Τουρκίας και πολλά άλλα, αποτελούν πολύ ισχυρά διπλωματικά όπλα, ικανά να εξουδετερώσουν την μονομερή, αδιέξοδη πολιτική ολόκληρων δεκαετιών των επιθετικών γειτόνων μας.

Σάββας Καλεντερίδης. Το σύνδρομο της περικυκλωμένης χώρας και η Τουρκία

Η Τουρκία εκλαμβάνει τα γεγονότα που είναι σε εξέλιξη στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Συρίας, ως μια συνομωσία που έχει στόχο την περικύκλωση της και στη συνέχεια ακόμα και τον διαμελισμό της.

Αυτό το σύνδρομο της περικυκλωμένης χώρας, καθορίζει και τις πολιτικές της Άγκυρας σε όλα τα μέτωπα, από το Κουρδικό και το Παλαιστινιακό, μέχρι το μέτωπο της Λιβύης και τα ενεργειακά –και όχι μόνο– μέτωπα της Κύπρου, της Αν. Μεσογείου και του Αιγαίου.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα αυτήν την κατάσταση, θεωρώ ότι είναι πιο εύστοχο και αποδοτικό να δούμε τι λέει για όλα αυτά ο Ιμπραήμ Καραγκιούλ, γενικός διευθυντής της Yeni Şafak, επικοινωνιακής ναυαρχίδας του Ερντογάν, ο οποίος δίνει τη γραμμή και προετοιμάζει την τουρκική κοινή γνώμη για τα όσα θα συμβούν, προκειμένου να εξασφαλιστεί η στήριξη των κυβερνητικών αποφάσεων.

Γιατί δεν ονομάζουμε αμέσως την ΕΕ γερμανική Ευρώπη;

Η ήπειρος μας έχει μεταλλαχθεί σε ένα είδος τέταρτου Ράιχ που επιτεύχθηκε με οικονομικά όπλα αυτή τη φορά και που δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί στη συνέχεια. Εν προκειμένω, οι πλέον ανήσυχοι για αυτές τις εξελίξεις είναι οι ίδιοι οι Γερμανοί Πολίτες – οι οποίοι έχουν υποφέρει τα πάνδεινα στο παρελθόν, υπό την κυριαρχία της βιομηχανικής τους ελίτ. Στα πλαίσια αυτά, το επόμενο μεγάλο δράμα θα βιωθεί όταν ξεσπάσει η αναμενόμενη κρίση, η οποία θα βρει κράτη, κεντρικές τράπεζες, εμπορικές τράπεζες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά χωρίς όπλα και βυθισμένους στα χρέη – ενώ ειδικά η Ευρωζώνη δεν έχει δημιουργήσει ακόμη έναν αποτελεσματικό μηχανισμό αντιμετώπισης κρίσεων, ούτε φυσικά ανάκτησης της χαμένης ανταγωνιστικότητας πολλών μελών της.