MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

ΔΝΤ: Τεράστιος κίνδυνος για την Ευρωζώνη το ιταλικό χρέος

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί ότι το ιταλικό χρέος αποτελεί μείζων κίνδυνο για την Ευρωζώνη, σε συνδυασμό με τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας και την περίπτωση ενός «άτακτου» Brexit, όπως δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή στο πρακτορείο Reuters επικαλούμενη έκθεση του ΔΝΤ που θα δημοσιευθεί την επόμενη εβδομάδα. 

Την έκθεση θα παρουσιάσει η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ σε συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 13 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, αναφέρει η ίδια πηγή, προσθέτοντας ότι τα κύρια ευρήματά της έχουν συζητηθεί ήδη από τους εκπροσώπους της Ευρωζώνης.

Έσοδα 9,4 δισ. δολαρίων για την Κύπρο από το κοίτασμα “Αφροδίτη”

Έσοδα που υπολογίζονται ότι θα ξεπεράσουν τα 9 δισεκατομμύρια δολάρια σε βάθος 18ετίας αναμένεται να αποφέρει στην Κυπριακή Δημοκρατία η συμφωνία μεταξύ του κράτους και της κοινοπραξίας (Noble Energy, Shell, Delek Drilling) για το κοίτασμα «Αφροδίτη», όπως δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, σήμερα μετά το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο υπουργός είπε ότι έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με του αδειούχους του κοιτάσματος «Αφροδίτη». Πρόσθεσε ότι σε αυτό το στάδιο οι διαπραγματεύσεις αφορούσαν την αλλαγή κάποιων όρων στο συμβόλαιο αναλογικού καταμερισμού, ενώ αυτή τη στιγμή οι δύο πλευρές συζητούν το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής.

Πολεμικές οφειλές: Το προεκλογικό πυροτέχνημα και τα ευτελή γερμανικά κόλπα

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε για μια ακόμη φορά να υποτιμήσει τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Την παραμονή της αποχώρησής της από την εξουσία προέβη στο φραστικό και μόνο πυροτέχνημα ότι με ρηματική διακοίνωση επιζητεί να ρυθμιστούν οι γερμανικές πολεμικές οφειλές προς την Ελλάδα, στις οποίες περιλαμβανομένου του κατοχικού δανείου.

Ανεξάρτητα από τις προφανείς μικροπολιτικές σκοπιμότητες, προκύπτει ένα ενδιαφέρον συμπέρασμα: Ότι δηλαδή στα τέσσερα χρόνια που η κυβέρνηση αυτή βρέθηκε στην εξουσία, δεν φαίνεται μέχρι σήμερα να έχει συναινέσει στην απεμπόληση του γερμανικού πολεμικού χρέους μέσα από μια μυστική συμφωνία. Μπορεί να μην διεκδίκησε την εξόφλησή του, αλλά δεν παραιτήθηκε από την αξίωση. Κάτι ανάλογο είχαν πράξει και οι προηγούμενες κυβερνήσεις στα τελευταία χρόνια που πολύ καθυστερημένα πήραν είδηση ότι ‘κάτι’ μας χρωστούσε η μεταπολεμική Γερμανία.