MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019

Ο βίαιος εποικισμός της Ελλάδας

Όλο και περισσότεροι Έλληνες θα εγκαταλείπουν την Ελλάδα, αδυνατώντας να επιβιώσουν υπό τις συνθήκες της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας που κλιμακώνονται – ενώ η εγκληματικότητα προβλέπεται να αυξηθεί, με πολύ πιθανή τη σταδιακή απόσχιση της βόρειας Ελλάδας, ως αποτέλεσμα της ενδοτικής συμφωνίας με τα Σκόπια, καθώς επίσης την ενίσχυση του ισλαμισμού στη Θράκη. Ας μην ξεχνάμε δε την πολιτική, κοινωνική, πολιτιστική και ηθική χρεοκοπία της χώρας μας – όπως επίσης τον κίνδυνο να χρεοκοπήσει ξανά οικονομικά το 2021 ή το 2022, έχοντας όμως ξεπουλήσει τα πάντα, με το κόκκινο ιδιωτικό χρέος στη στρατόσφαιρα. Δυστυχώς η Φύση είναι ανελέητη με εκείνα τα Έθνη που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα προβλήματα τους – οδηγώντας τα στον αφανισμό. Επίσης δυστυχώς, η ελληνική κυβέρνηση αδυνατεί να καταλάβει πως εάν δεν βοηθήσουμε εμείς τον εαυτό μας, δεν θα μας βοηθήσει κανένας – οπότε σταδιακά η Ελλάδα θα μετατραπεί κυριολεκτικά σε έναν ευρωπαϊκό σκουπιδότοπο. Σε μία πολυπολιτισμική περιοχή πλημμυρισμένη με παράνομους μετανάστες και με έναν εξαθλιωμένο γηγενή πληθυσμό που αργά αλλά σταθερά θα εξαφανίζεται. 

Ο Οθωμανολόγος Δ. Σταθακόπουλος αναλύει στο One Talk το προφίλ της Τουρκίας

Τις σχέσεις Αθηνών – Άγκυρας, την αντιμετώπιση των δύο χωρών από τον διεθνή παράγοντα, τη πιθανότητα λύσης του Κυπριακού και τη μορφή που αυτή ενδέχεται να προσλάβει αλλά και το τι εορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου, εξηγεί ο Οθωμανολόγος – Τουρκολόγος, Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και νομικός, Δημήτρης Σταθακόπουλος, μιλώντας στην εκπομπή One Talk και τον Δημήτρη Μανιάτη. Για το ενδεχόμενο πολέμου ή σύρραξης Ελλάδας – Τουρκίας είναι σαφής. «Είμαι τελείως αντίθετος με τη λογική που έχουμε στην Ελλάδα, που αρνούμαστε να συζητήσουμε το ενδεχόμενο της στραβής. Στο οποιοδήποτε θέμα. Προσωπικά μου αρέσει να έχω δέκα εναλλακτικές. Για παράδειγμα, σχετικά με το 2015, αρνούμαστε να συζητήσουμε την οπτική της χώρας να έχει plan b. Δεν πρέπει μια χώρα να έχει plan b;

17 Νοεμβρίου 1973, τι πραγματικά συνέβη πριν 46 χρόνια – Λίγες αλήθειες και πολλά ψέματα για το «αναίμακτο» Πολυτεχνείο

Τι πραγματικά συνέβη στις 17 Νοεμβρίου του 1973; 

17 Νοεμβρίου 1973 πριν 46 χρόνια στην Ελλάδα συνέβη ένα ιστορικό γεγονός που σημάδεψε την χώρα, την κοινωνία και αποτέλεσε σύμβολο δημοκρατίας.

Τι πραγματικά συνέβη στις 17 Νοεμβρίου του 1973;

Και βεβαίως η εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου οδήγησε στην κατάρρευση της δικτατορίας ή της χούντας ή της επανάστασης, όπως την κατονόμαζε η κάθε πλευρά;

Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν ιστορικά είναι 

1) Τι οδήγησε στην εξέγερση του πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου 1973; 

2) Υπήρξαν νεκροί μέσα στο Πολυτεχνείο; 

3) Η εξέγερση του Πολυτεχνείου έριξε την δικτατορία;

Το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και το αθλητικό νομοσχέδιο

Σύμφωνα με μελέτη του 2014 γαλλικού Πανεπιστημίου, το σύνολο των στοιχημάτων στον αθλητισμό υπολογίζεται μεταξύ 300 δις € και 500 δις € παγκοσμίως, σε ετήσια βάση – από τα οποία το 80% διακινείται παράνομα, δηλαδή εκτός των εποπτευόμενων οδών. Το μεγαλύτερο ποσοστό των στοιχημάτων (85%) διενεργείται στην Ευρώπη και στην Ασία. Κατά την ίδια μελέτη, μέσω των στοιχημάτων ξεπλένονται κάθε χρόνο 140 δις $ – ποσόν που ισοδυναμεί με το 10% του οργανωμένου εγκλήματος. Σύμφωνα δε με στοιχεία του «Διεθνούς Κέντρου για την Ασφάλεια των Αθλημάτων», τα στοιχήματα σε αθλήματα διεθνώς ανέρχονται στο 1,5 τρις € – εκ των οποίων τα 309 δις € αφορούν την Ευρώπη, τα 147 δις € τις Η.Π.Α. και τα 950 δις € την Ασία. Έχει την εντύπωση αλήθεια κανείς πως το νομοσχέδιο στη Βουλή συζητήθηκε κάτω από αυτήν την οπτική γωνία; Ασφαλώς όχι, αφού όλοι γνωρίζουμε πως η Ελλάδα είναι μία μίζερη χώρα που ασχολείται με οτιδήποτε άλλο, εκτός από τα σοβαρά θέματα – ενώ αντί να αναζητάει λύσεις, δημιουργεί συνεχώς νέα προβλήματα.

Κρίση, Επιχειρηματικότητα και Οικονομική Ανάπτυξη

Φωτεινή Μαστρογιάννη

Από τα φλέγοντα ζητήματα της συζήτησης για την οικονομία είναι η οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Στα πλαίσια αυτά δόθηκαν πρόσφατα διάφορες φορολογικές απαλλαγές για την ενίσχυση των επιχειρήσεων χωρίς όμως να είναι σαφές το στρατηγικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, ειδικότερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, παρά τα κατά καιρούς διάφορα προγράμματα που αναγγέλλονται και πραγματοποιούνται για τη στήριξή της.

Συνέντευξη Ν. Λυγερού με τους Λ. Χάματσο, Π. Κωνσταντίνου.

Συνέντευξη Ν. Λυγερού με τους Λ. Χάματσο, Π. Κωνσταντίνου. Πρώτο πρόγραμμα ΡΙΚ

Μέρος Ι & ΙΙ

15 Νοεμβριου 2019

Με θέμα : Γεωπολιτικά, Εξελίξεις, Ενέργεια

Σύγχρονες Απειλές και Μεταρρύθμιση της Πολιτικής Εθνικής Ασφαλείας

Οφείλουμε να αποκτήσουμε έναν προσανατολισμό για να εξελιχθούμε σε γεωπολιτική δύναμη της Μεσογείου και του βαλκανικού χώρου.

Γράφει ο Δημήτριος Τσαϊλάς
Υποναύαρχος ε.α. ΠΝ. Δίδαξε, μεταξύ άλλων, επί σειρά ετών,
στις έδρες Επιχειρησιακής Σχεδιάσεως και της Στρατηγικής και Ασφάλειας
σε ανώτερους Αξιωματικούς στην Ανώτατη Διακλαδική Σχολή Πολέμου.

Καθ’ όλη την ιστορία του πολέμου, οι αντίπαλοι προσπάθησαν να δυσκολέψουν και να περιορίσουν την ελευθερία κινήσεων και δράσεως του δυνητικού αντιπάλου στο πεδίο της μάχης. Ενώ οι παλαιότερες μορφές της προσπάθειας αυτής περιλάμβαναν εμπόδια, όπως το Σινικό Τείχος της Κίνας ή η γραμμή Μεταξά στα καθ’ ημάς, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, οι αμυντικοί ερευνητές προσδιόρισαν το συνδυασμό προσέγγισης, πληροφοριών-τεχνολογίας, χερσαίου, θαλασσίου και εναέριου χώρου, ως την αναδυόμενη απειλή για την προβολή στρατιωτικής ισχύος. Ακριβώς όπως το Blitzkrieg άλλαξε τους κανόνες της μάχης το 1940, σήμερα η πρόσβαση στις τεχνολογίες και στρατηγικές σε περιοχές άρνησης (Anti-Access Area Denial) έχουν επαναπροσδιορίσει το χαρακτήρα του σύγχρονου πολέμου. Αυτό συμβαίνει διότι με αυτόν τον τρόπο υπονομεύονται οι σύγχρονες δυνάμεις προβολής ισχύος των κρατών, δηλαδή με την άρνηση της ελεύθερης δράσης γύρω από τις περιοχές ενδιαφέροντος.

Το μεγάλο δίλημμα της Μέσης Ανατολής

Του Κώστα Ράπτη

Στην ευρύτερη Μέση Ανατολή αναπτύσσονται το τελευταίο διάστημα δύο αντίρροπες δυναμικές. Την πρώτη εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Ανουάρ Γκαργκάς, μιλώντας την Κυριακή στον Στρατηγικό Διάλογο του Άμπου Ντάμπι, όπου κάλεσε τα αραβικά κράτη να εκμεταλλευτούν το “κρίσιμο” 12μηνο που ακολουθεί, ώστε να οικοδομήσουν μια περισσότερο σταθερή περιφερειακή τάξη, θεμελιωμένη σε νέες αξίες και στον σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας.