MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Νέα δεδομένα και η σημασία της έγκυρης πληροφόρηση για την επιδημία του νέου κορονοϊού

The novel coronavirus was first identified in Wuhan,
China, on 31 December source: https://www.livemint.com/
Γράφει ο Θάνος Δημόπουλος
Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ
Πρύτανης ΕΚΠΑ 

Η επιδημία της λοίμωξης από τον νέο κορονοϊό έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία. Σύμφωνα με το παρατηρητήριο του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, μέχρι το πρωί της 11ης Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί περίπου 43.108 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 1.018 θάνατοι. Όλοι σχεδόν οι θάνατοι έχουν καταγραφεί στην Κίνα, ενώ εκτός Κίνας έχουν καταγραφεί 135 κρούσματα. Ο αριθμός των θανάτων έχει πλέον ξεπεράσει αυτών της προηγούμενης επιδημίας με τον ιό SARS. Αξίζει να σημειωθεί ότι η θνησιμότητα από τον ιό SARS ήταν περίπου 10% ενώ ευτυχώς η θνησιμότητα από τον νέο κορονοϊό είναι πολύ μικρότερη, κάτω από 2%. Πρέπει όμως να έχουμε στο νού μας ότι κάθε χρόνο διαπιστώνονται παγκοσμίως 290.000 έως 650.000 θάνατοι από επιπλοκές του ιού της γρίπης. Παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων εκτός Κίνας είναι σε άτομα που είχαν επιστρέψει από την Κίνα υπάρχουν και επιβεβαιωμένες περιπτώσεις μετάδοσης του ιού σε άτομα που δεν είχαν έρθει σε επαφή με ταξιδιώτες από την Κίνα. Αυτό ανακοίνωσε χθες και ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που ζήτησε τα εθνικά συστήματα ανά τον κόσμο να βρίσκονται σε ύψιστη ετοιμότητα. 

Γερμανία, ο Δούρειος Ίππος της Τουρκίας στην ΕΕ

Παραπομπή, με άμεσο ή έμμεσο τρόπο, των θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος στην περίοδο άσκησης της γερμανικής προεδρίας στην ΕΕ, το δεύτερο εξάμηνο του 2020, επιλέγει η ηγεσία του Βερολίνου. Η καθυστέρηση εξέτασης και εξεύρεσης λύσεων στα ζητήματα που θέτει η κυβέρνηση, διμερώς, στο Βερολίνο και, πολυμερώς, στην ΕΕ σημαίνει αόριστη μετάθεση στις "γερμανικές καλένδες" (ίσως και πέραν του β' εξαμήνου), προκαλώντας ανησυχίες στα ακόλουθα μέτωπα: 

Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η καγκελάριος Μέρκελ και ο υπουργός Εξωτερικών Χ. Μάας δεν διακινδυνεύουν επιβάρυνση του κλίματος Βερολίνου-Άγκυρας ούτε προς χάρη της Αθήνας ούτε προς όφελος της γενικότερης σταθερότητας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ξένοι διπλωμάτες στην ελληνική πρωτεύουσα αναφέρουν πως οι κίνδυνοι που απορρέουν από την τουρκική προκλητικότητα δεν συζητήθηκαν εκτενώς κατά τις τετράωρες συνομιλίες της καγκελαρίου Μέρκελ με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν στην Άγκυρα, προ δύο περίπου εβδομάδων.

Μεταναστευτικό χάος στην Ευρώπη

Πόσο υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση μας που αντί να αμυνθεί απέναντι στην κατάληψη των νησιών μας από τους παράνομους μετανάστες, επέλεξε να μεταφέρει το πρόβλημα στην ενδοχώρα; Τι θα κάνει αλήθεια όταν συμβούν ανάλογα περιστατικά με τη Σουηδία, με τη Δανία ή με τη Γαλλία; Είναι σε θέση να ανταπεξέλθει με την εγκληματικότητα, με το θρησκευτικό μίσος και με τα γκέτο που θα δημιουργηθούν σύντομα; Με τις συμμορίες ανθρώπων που δεν έχουν τίποτα να χάσουν και που έχουν βιώσει τρομακτικές συνθήκες βίας στις χώρες προέλευσης τους, τις οποίες θα μεταφέρουν στην Ελλάδα; Πολύ φοβάμαι πως όχι.