MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

Το φάρμακο της χρεοκοπίας

Η εξέλιξη της οικονομίας της Ρωσίας μετά την πτώχευση του 1998 δεν είναι η μοναδική περίπτωση που τεκμηριώνει ότι, είναι προτιμότερο ένα οδυνηρό τέλος, από μία οδύνη δίχως τέλος – όπως αυτή που βιώνουμε στην Ελλάδα.

Άρθρο

Όποιον και να ακούσει κανείς, συνιστά την αποφυγή της χρεοκοπίας – τονίζοντας πως είναι εξαιρετικά επώδυνη για ένα κράτος, γεγονός που είναι απόλυτα σωστό. Οι ίδιοι όμως ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα δεν έχει μέλλον, εάν δεν επιστρέψει σε πορεία ανάπτυξης – επίσης απόλυτα σωστό.

Το δόγμα του σοκ: Οι πολίτες πρέπει να φοβούνται την Εφορία

Το κυνήγι χωρίς… έλεος που έχουν εξαπολύσει οι φορολογικές αρχές κατόπιν σχετικών εντολών των «θεσμών» αποτυπώνεται πλέον στους αριθμούς. Ο συντελεστής εισπραξιμότητας των βασικών φόρων έχει αναρριχηθεί στα υψηλότερα επίπεδα από το 2013 και συνεχίζει να ανεβαίνει παρά τους εξαιρετικά υψηλούς φορολογικούς συντελεστές.

Ο τελικός του ελληνικού δράματος

Έχω την εντύπωση πως η κυβέρνηση, αυτή που έδωσε τη χαριστική βολή στους Έλληνες, θα προσπαθήσει να αποδράσει, γνωρίζοντας πως δεν θα καταφέρει να διαχειριστεί το χάος που θα προκύψει όταν ξεκινήσουν οι εξώσεις, μετά τις κατασχέσεις και τους μαζικούς πλειστηριασμούς.

Άποψη

Γίνεται γραφικός κανείς σήμερα εάν τοποθετείται εναντίον των μνημονίων, όταν τα πάντα έχουν πλέον πάρει το δρόμο τους. Η Ελλάδα έχει υποθηκευτεί έως το 2115, έχει συμφωνηθεί η πολιτική λιτότητας για πολλές δεκαετίες με κριτήριο τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% και 2% με τα οποία δεσμεύτηκε η Βουλή και οι δημόσιες επιχειρήσεις εκποιούνται η μία μετά την άλλη.