MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

Επιτροπή 21: Ιδεοληψία, ψευδοεπιστήμη, ανθελληνικότητα

Γράφει ο δρ Δημήτρης Γκίκας

Ό, τι συμβαίνει με την περιβόητη Επιτροπή 21 και τις αναρτήσεις της είναι ενδεικτικό μιας πολιτικής φιλοσοφίας, χνάρια της οποίας συναντάμε σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής αυτού του τόπου. 

Η Επιτροπή στελεχώθηκε (σωστή ως απόφαση η δημιουργία της) για να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη ατζέντα και θέση, ιστορικά, κοινωνικά και πολιτικά, για την Επανάσταση του 1821. Επιπλέον, κλήθηκε να οργανώσει διάφορες εκδηλώσεις και δρώμενα με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από το σπουδαίο αυτό ιστορικό γεγονός που άλλαξε όχι μόνο την πορεία του δικού μας έθνους, αλλά καθόρισε, σε μεγάλο βαθμό, την ίδια την πορεία της Ευρωπαϊκής ηπείρου. 

Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη … ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ Ο ΞΕΠΕΣΜΟΣ;

(δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “εστία” στις 28.05.2020)

Της Μαρίας Νεγρεπόντη-Δελιβάνη 

Θα ήλπιζε κανείς ότι μετά τον σάλο που προκλήθηκε εξαιτίας των προσβλητικών χαρακτηρισμών, εναντίον του πρώτου τη τάξει Έλληνα όλων των εποχών, του Καποδίστρια, δεν θα είχε συνέχεια η επιχείρηση αποδόμησης των ηρώων του ’21. Ωστόσο, η καταρχήν εύλογη αυτή υπόθεση διαψεύστηκε παταγωδώς, με το δεύτερο κρούσμα, αυτό, εναντίον του Καραϊσκάκη, που με τη σειρά του υπέστη εξευτελισμούς και απρέπειες, από το ίδιο πάντοτε μέλος της επιτροπής Ελλάδα ’21. Την φορά αυτή, παρότι δεν ακούστηκε βέβαια καμιάς μορφής καταδίκη, ούτε από την επιτροπή Ελλάδα ’21, αλλά ούτε και από την Κυβέρνηση, υπήρξε ωστόσο μια μάλλον ακατανόητου περιεχομένου δήλωση της Ελλάδα ’21, που ισχυρίστηκε ότι ….συνέβη κάτι το «αλλόκοτο», και ότι η ανάρτηση του δεύτερου αυτού λιβέλου εναντίον της Επανάστασης, δεν ήταν δικό της έργο, παρότι έσπευσε να την εξαφανίσει.