MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

Τσόμσκι: «Είναι πολύ προφανές τι συνέβη με τον κορονοϊό»

Ο μεγαλύτερος εν ζωή διανοητής, Νόαμ Τσόμσκι, μιλάει για την πανδημία του κορονοϊού, κάνοντας λόγο για την «τελευταία μεγαλειώδη αποτυχία του νεοφιλελευθερισμού», ενώ χαρακτηρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ ως «τον μεγαλύτερο απατεώνα που υπήρξε ποτέ»! 

«Χείμαρρος» ο Νόαμ Τσόμσκι. 

Στα 91 του, ο μεγαλύτερος εν ζωή διανοητής έδωσε άλλη μία συνέντευξη για τον κορονοϊό -θυμίζουμε και την εξαιρετική στις αρχές Απριλίου, που μπορείτε να διαβάσετε εδώ– κάνοντας λόγο για την «τελευταία μεγαλειώδη αποτυχία του νεοφιλελευθερισμού», ενώ αναφέρεται και πάλι σε «κοινωνιοπαθητικούς παλιάτσους που διοικούν την κυβέρνηση» στην Ουάσιγκτον, εννοώντας, φυσικά, τον Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο, άλλωστε, χαρακτηρίζει ως «τον μεγαλύτερο απατεώνα που υπήρξε ποτέ»! 

Ο εκφοβισμός ως μέσον κυριαρχίας

Σε διεθνές επίπεδο, κυριολεκτικά τρομοκρατείται κανείς από το πόσο γρήγορα και χωρίς καθόλου ερωτήσεις, ούτε καν όσον αφορά τις αλληλοσυγκρουόμενες ερμηνείες της πανδημίας, τα καθιερωμένα ΜΜΕ και οι άνθρωποι αποδέχθηκαν τα πρωτοφανή μέτρα εγκλεισμού και ελέγχου τους. Πόσο μάλλον σε αυτήν την έκταση και με την κρατική βία που ασκήθηκε – από την επιβολή κυρώσεων έως την αστυνόμευση των πάντων. Το γεγονός αυτό δεν μπορεί παρά να εντυπωσιάσει, σε σχέση με το πόσο επιτυχημένη ήταν η ενδεχόμενη χρήση του υγειονομικού εκφοβισμού, ως μέσον κυριαρχίας των κυβερνήσεων. Όποιοι τόλμησαν δε να αναρωτηθούν εάν η υγειονομική απειλή χρησιμοποιήθηκε για τη δοκιμή ενός βιολογικού όπλου ελέγχου των μαζών, όπως ο Robert Kennedy με τις κατηγορίες εναντίον Bill Gates, θεωρήθηκαν οπαδοί θεωριών συνωμοσίας – ενώ αυτοί που αντέδρασαν στα μέτρα, όπως η γερμανίδα δικηγόρος, οδηγήθηκαν στο ψυχιατρείο! Επομένως οι περισσότεροι σκεπτόμενοι Πολίτες σιώπησαν, υποδεικνύοντας μόνο αυτά που συμβαίνουν με έναν έμμεσο τρόπο – γνωρίζοντας πως εάν αμφισβητήσουν όλα όσα οι άλλοι πιστεύουν, όντας εθελόδουλοι ή/και εθελοτυφλώντας, θα τοποθετηθούν στο στόχαστρο των πάντων: κυρίως των αδυνάτων, των μαζών, του όχλου.