MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

Τράπεζες Πογκρόμ στις τράπεζες: Έφυγαν πάνω από 2.500 υπάλληλοι το 2019!

Συνεχίστηκε το 2019 η δραστική περικοπή θέσεων εργασίας στον τραπεζικό χώρο, με τους εργαζομένους που τέθηκαν εκτός των τεσσάρων συστημικών τραπεζών μέσα στον χρόνο να υπολογίζονται σε περισσότερους από 2.500!

 
Τη χρονιά που φεύγει οι διοικήσεις των τραπεζών εκτός των προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου, χρησιμοποίησαν και δύο νέους τρόπους για τη μείωση του προσωπικού: τη μετακίνηση εργαζομένων σε άλλη εταιρία, που προήλθε από την πώληση τμήματος της τράπεζας και τις απολύσεις, τις πρώτες στον τραπεζοϋπαλληλικό κλάδο από την εποχή της χούντας. 

Μητσοτάκης: «Πρέπει να πάμε στη Χάγη για ΑΟΖ με Τουρκία και να είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε απόφαση»

Όπως φαίνεται μετά τις Πρέσπες οι πολιτικοί της Ελλάδος μας προετοιμάζουν για νέο βατερλώ σε Αιγαίο και Μεσόγειο.. 

Στις 17 Δεκ είχαμε δημοσιεύσει άλλωστε στο Hellas-now.com την συνέντευξη του Καθηγητή Κοντογιώργη: Έχουν αποδεχτεί την συνεκμετάλλευση, φτιάχνουν σκηνικό φόβου για να υποχωρήσουμε

Περίεργες οι θέσεις εξέφρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης αναφορικά με τις διαφορές με την Τουρκία, οι οποίες πάγια θέση της Ελλάδας είναι ότι αφορούν μόνον την υφαλοκρηπίδα.

Ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στο «Βήμα», έκανε λόγο για προσφυγή στη Χάγη για την υφαλοκρηπίδα και τις «θαλάσσιες ζώνες» εννοώντας την ΑΟΖ.

Θ. Καρυώτης: Μονόδρομος η ΑΟΖ για το 2020

Ο ομότιμος καθηγητής στο πανεπιστήμιο Μέριλαντ και «πατέρας» της Ελληνικής ΑΟΖ Θεόδωρος Καρυώτης σε μια αναλυτική νέα συνέντευξη στον 9.84 , επιχειρηματολογεί γιατί το 2020 θα πρέπει να ναι μονόδρομος η ανακήρυξη της ΑΟΖ από την Ελλάδα και η οριοθέτηση με 4 χώρες τουλάχιστον της ΑΟΖ. Ο ίδιος εξηγεί πως το σύμπλεγμα του Καστελόριζου εξακολουθεί να είναι το κλειδί που η Τουρκία θέλει απαραιτήτως να υπερβεί το συντομότερο δυνατόν.

Η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται αλλά κάνει ομοιοκαταληξία

Του Δημήτρη Τσαϊλά* 

Ο λόγος που μελετάμε τη στρατιωτική ιστορία, δεν είναι για να καταλάβουμε το παρελθόν ώστε να το εφαρμόσουμε για το δικό μας συμφέρον στο παρόν. Αντίθετα, γίνετε για να συγκρίνουμε τις στρατηγικές που επέλεξαν οι ιστορικοί ηγέτες με τις στρατηγικές που θα επιλέξουν οι σύγχρονοι. Εξάλλου, δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει μια στρατηγική ή να επικρίνει τους ηγέτες, ακόμα και αν αποτύχουν, χωρίς να επιδείξουν μια καλύτερη εναλλακτική λύση. Ούτε μπορεί κανείς να επαινέσει μια στρατηγική ή έναν ηγέτη, εάν πετύχει, χωρίς να μπορεί να αποδείξει ότι ήταν ο καλύτερος για τη συγκεκριμένη στιγμή, περισσότερο δε όταν οι μάχες κερδήθηκαν από την τύχη παρά από την ικανότητα. Δεν μπορούμε λοιπόν να οδηγηθούμε σε αποφάσεις ή να αξιολογήσουμε τους ηγέτες και τα σχέδιά τους χωρίς κριτική ανάλυση των πρακτικών εναλλακτικών λύσεων, με σκοπό να επιλεγεί το καλύτερο. Αλλά τι είναι καλύτερο; Μια κοινότυπη απάντηση σε αυτή την ερώτηση, θα μπορούσε να είναι: «μια επιλογή που επιτυγχάνει τον επιδιωκόμενο στόχο με το χαμηλότερο επίπεδο κόστους και κινδύνου».

Γιατί «απέτυχε» το βασικό εισόδημα; Ποιες παράμετροι υπονόμευσαν το φιλόδοξο φινλανδικό πείραμα


Πριν από περίπου έναν χρόνο η κυβέρνηση της Φινλανδίας αποφάσισε να σταματήσει ένα πείραμα που είχε προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον και... αναστάτωση σε ορισμένους, ολοκληρώνοντας την πιλοτική εφαρμογή του συστήματος χορήγησης σε μια ομάδα ατόμων στη χώρα του βασικού εισοδήματος.

Το πείραμα είχε διαρκέσει δύο χρόνια. Από 1.1.2017 ώς 31.12.2018 το βασικό εισόδημα, ύψους 560 ευρώ τον μήνα, χορηγήθηκε σε 2.000 άνεργα άτομα, ηλικίας 25 έως 58 ετών, και η ολοκλήρωση του προγράμματος συνοδεύτηκε, μερικούς μήνες αργότερα, με σχόλια που το χαρακτήριζαν «αποτυχημένο», καθώς δεν συνοδεύτηκε από επίτευξη των στόχων που η κυβέρνηση του Ελσίνκι είχε θέσει για αυτό. 

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στον Δ. Βενιέρη, Status fm

Συνέντευξη του Ν. Λυγερού στον Δ. Βενιέρη, Status fm

30 Δεκεμβρίου 2019

Με θέμα : Γεωπολιτικά, Εξελίξεις, Τουρκία