MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

Μητσοτάκης: «Πρέπει να πάμε στη Χάγη για ΑΟΖ με Τουρκία και να είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε απόφαση»

Όπως φαίνεται μετά τις Πρέσπες οι πολιτικοί της Ελλάδος μας προετοιμάζουν για νέο βατερλώ σε Αιγαίο και Μεσόγειο.. 

Στις 17 Δεκ είχαμε δημοσιεύσει άλλωστε στο Hellas-now.com την συνέντευξη του Καθηγητή Κοντογιώργη: Έχουν αποδεχτεί την συνεκμετάλλευση, φτιάχνουν σκηνικό φόβου για να υποχωρήσουμε

Περίεργες οι θέσεις εξέφρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης αναφορικά με τις διαφορές με την Τουρκία, οι οποίες πάγια θέση της Ελλάδας είναι ότι αφορούν μόνον την υφαλοκρηπίδα.

Ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στο «Βήμα», έκανε λόγο για προσφυγή στη Χάγη για την υφαλοκρηπίδα και τις «θαλάσσιες ζώνες» εννοώντας την ΑΟΖ.

Επισημαίνει ότι αν δεν βρεθεί τρόπος συνεννόησης με την Τουρκία, η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αποτελεί την προτιμότερη επιλογή, με αντικείμενο τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα δε είπε ότι σε περίπτωση ενός “θερμού’ επεισοδίου, -ενός επεισοδίου που τόσο ο ίδιος όσο και ο σύμβουλός του Εθνικής Ασφάλειας έχουν… αποκλείσει(!)-, τότε χαμένοι θα είναι και οι δύο και η Ελλάδα και η Τουρκία.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός είπε πως βλέπει «κοινωνική πλειοψηφία να διαμορφώνεται» που ζητά λύση των προβλημάτων με την Τουρκία, επιχειρώντας ουσιαστικά να την πατρονάρει και να προκαταλάβει αποφάσεις, αλλά για δημοψήφισμα για το πώς πρέπει να λυθούν ή αν πρέπει οι διαφορές αυτές ούτε λόγος.

«Θεωρώ δεδομένο ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα τύγχανε της στήριξης όλων των πολιτικών δυνάμεων» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θεωρεί ότι διαμορφώνεται, εκτός από την πολιτική, και μια κοινωνική πλειοψηφία που αναγνωρίζει ότι πρέπει η Ελλάδα να λύσει τις διαφορές της με την Τουρκία.

«Η Ελλάδα δεν απαιτεί τίποτε, αλλά και δεν εκχωρεί τίποτα. Και δεν προκαλεί, αλλά συνομιλεί. Ο δρόμος του διαλόγου είναι ανοιχτός και για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, και για τις διερευνητικές επαφές, και για πολιτικό διάλογο.

Πρόθεσή μου, λοιπόν, είναι να συζητούμε με την Τουρκία και στα τρία επίπεδα. Και πιστεύω πως, ναι, θα πρέπει να πούμε καθαρά ότι αν δεν μπορούμε να τα βρούμε, τότε θα πρέπει να συμφωνήσουμε η μία διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα να εκδικαστεί από ένα διεθνές δικαιοδοτικό όργανο, όπως είναι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Και για να είμαι απολύτως σαφής, αναφέρομαι στον ορισμό της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αν πιστεύουμε – και το πιστεύουμε – ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα ως χώρα από αυτή την εξέλιξη», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για το αν είναι έτοιμο το πολιτικό σύστημα και η ελληνική κοινωνία να δεχθούν τον συμβιβασμό που θα επιβάλει το Δικαστήριο της Χάγης, ο πρωθυπουργός τόνισε:

«Όταν προσφύγουμε στη Χάγη για να λύσει τη διαφορά μας με την Τουρκία, θα πρέπει να είμαστε αφενός απολύτως σίγουροι ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας.

Και αφετέρου απολύτως έτοιμοι να δεχθούμε την τελική απόφαση ενός τέτοιου διεθνούς οργάνου. Θεωρώ δεδομένο ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα τύγχανε της στήριξης όλων των πολιτικών δυνάμεων. Είναι απαραίτητο να γίνει.

Αν κρίνω από τις δημόσιες τοποθετήσεις των υπόλοιπων κομμάτων, δεν βλέπω να υπάρχει κάποια ουσιαστική αντίρρηση. Διαμορφώνεται, με άλλα λόγια, μια πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία που αναγνωρίζει ότι πρέπει, με κάποιον τρόπο, να λύσουμε τις διαφορές μας με την Τουρκία. 

Οχι, όμως, υπό καθεστώς πίεσης και εκβιασμών. 

Πηγή : https://hellas-now.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου