MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

1% vs 99% και η παγκόσμια πρόκληση του πλούτου!

QuinceCreative / pixabay
Το 2020, οι πολύ πλούσιοι ενήλικοι με περιουσία άνω του 1 εκ. δολαρίων ανέρχονταν σε 56 εκ. άτομα, αντιπροσωπεύοντας το 1,1% των ενηλίκων του πλανήτη. Το 2019 τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 47 εκ. και 0,9%, το 2018, 42 εκ. και 0,8% και λίγο παλαιότερα το 2015, 34 εκ. με 0,7%. Από το 2015 και μετά βλέπουμε μια αύξηση των υπερπλουσίων κατά 22 εκ. άτομα.


Του Δημήτρη Μάρδα
Καθηγητή Τμήματος Οικονομικών Επιστημών
π. Αν, Υπουργού Οικονομικών, και Υφ/γού Οικονομικών

Το παραπάνω 1,1% κατέχει το 45,8% του παγκόσμιου πλούτου ενώ το 2019 κατείχε το 43,9% και το 2018 44,8%!!! Παρόμοιο με το 2020 ποσοστό επί του πλούτου κατείχε και το 2015. Μετά λοιπόν από μια μικρή πτωτική τάση, η κρίση Covid συνέβαλε στην ανάκαμψή της θέσης του 1%, (βλ. Διάγραμμα- Πυραμίδα του πλούτου σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Credit Suisse).

Καταπέλτης η αντιπρόεδρος της Κομισιόν για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα

«Ναι, η Ελλάδα είναι από τις χώρες με αυξημένο κίνδυνο» ανέφερε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βιέρα Γιούροβα, στο ερώτημα εάν η Ελλάδα αποτελεί μέρος των «προβληματικών» χωρών όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου.


Η Ελλάδα ανήκει στις προβληματικές χώρες της ΕΕ παραδέχτηκε για πρώτη φορά δημόσια η Βιέρα Γιούροβα.

Σε αποκλειστική συνέντευξή της στην EURACTIV Τσεχίας, η ευρωπαία αξιωματούχος, είπε ότι η κατάσταση της ελευθερίας Τύπου στην Ευρώπη δεν είναι ίδια σε όλα τα κράτη.

«Έχουμε χώρες όπου η δημοσιογραφία είναι ένα πραγματικά επικίνδυνο επάγγελμα, και θα διαπραγματευτώ με αυτά τα κράτη διμερώς, ώστε να μην πάρουν επιπόλαια τις συστάσεις μας. Οι συστάσεις δεν είναι νομικά δεσμευτικές και εξαρτάται από την προθυμία των κρατών μελών να τις ακολουθήσουν», είπε η Γιούροβα.