Μετά την δολοφονία του Καποδίστρια και τον εμφύλιο πόλεμο που ακολούθησε, οι μεγάλες δυνάμεις επενέβησαν και πάλι, επιλέγοντας τον μονάρχη της Ελλάδας, τον πολιτικά ακίνδυνο πρίγκιπα της Βαυαρίας, Όθωνα. Από το 1832 που ανέλαβε την εξουσία στην Ελλάδα, ο Όθωνας επιχείρησε να ισορροπήσει μεταξύ των πολιτικών των τριών, κυρίως, «προστάτιδων» δυνάμεων, εκμεταλλευόμενος τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς και βασιζόμενος στα εν Ελλάδι ενεργούμενα των δυνάμεων αυτών, τους εκπροσώπους των τριών ξενικών κομμάτων.
MOTD
Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.
Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας
Τρίτη 30 Ιουνίου 2020
Από τα Ιμια στη Συμφωνία που «γκρίζαρε» το Αιγαίο: Νέα ντοκουμέντα στο φως
Με τις επιπτώσεις της κρίσης των Ιμίων και των γεγονότων που ακολούθησαν από τον Ιανουάριο του 1996 έως τον Ιούλιο του 1997, όταν φτάσαμε στη Συμφωνία της Μαδρίτης αλλά και όσων ακολούθησαν ως τις αρχές του 1998, ασχολείται το νέο βιβλίο δύο πολύπειρων δημοσιογράφων, του Μιχάλη Ιγνατίου και του Νίκου Μελέτη.
Τέλος Ιανουαρίου του 1996 έφτασε στην κορύφωσή της η πιο σοβαρή μέχρι σήμερα κρίση στις σύγχρονες ελληνοτουρκικές σχέσεις, μια κρίση που είχε ξεκινήσει από τα τέλη της περασμένης χρονιάς. Τα συνεχή «μικροεπεισόδια» οδήγησαν τελικά στις δύο βραχονησίδες, τα Ίμια, όπου Τούρκοι ανεβάζουν την τουρκική σημαία, για να την κατεβάσουν αμέσως μετά ελληνικές δυνάμεις και την ένταση να φτάνει στο κόκκινο.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)