MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 10 Απριλίου 2024

Υπήρχαν σχολεία για τους χριστιανούς στην Οθωμανική Αυτοκρατορία;

Στο δεύτερο άρθρο μας για το εκπαιδευτικό σύστημα την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, θα εστιάσουμε στα πρωτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα. Από τις πηγές προκύπτει ότι βρίσκονταν γενικά είτε μέσα είτε κοντά στο μουσουλμανικό τέμενος της κοινότητας. Οι άνθρωποι τα αποκαλούσαν είτε “mahalle (γειτονιά)” είτε “sıbyan“ (μαθητής) mektebi (σχολεία της γειτονιάς ή Δημοτικά Σχολεία). Ιδρύονταν συχνά από ένα βακούφι (vakıf: ευσεβές ίδρυμα) και από κληροδοτήματα σημαντικών προσωπικοτήτων του κράτους ή αξιοσέβαστων πολιτών της τοπικής κοινωνίας.
 
Οι δαπάνες, ειδικά αυτές της μισθοδοσίας των δασκάλων, πληρώνονταν από τις χορηγίες των βακουφιών. Σύμφωνα με τη μουσουλμανική πρακτική τα σχολεία sıbyan (Δημοτικά Σχολεία) ή της κοινότητας ακολουθούσαν μια ενιαία μεθοδολογία διδασκαλίας: οι μαθητές διάβαζαν απλά το Κοράνι στην αυθεντική αραβική γλώσσα, χωρίς μετάφραση και χωρίς κατανόηση ή ερμηνεία του κειμένου. Μόνον ορισμένα τελετουργικά επίκλησης διδάσκονταν στην τουρκική γλώσσα. Κάποια βακουφικά σχολεία, ανάλογα με το βαθμό ευημερίας της κοινότητας, παρείχαν τον ιματισμό, τα τρόφιμα και κάποιο χρηματικό ποσό στους μαθητές.
 

«Παρακολούθημα» του Βερολίνου ο Κυριάκος Μητσοτάκης! Η γερμανική «ντριμ τιμ» μέσα από τα βιβλία Σόϊμπλε και Ομπάμα στο διαβόητο «Γκρέξιτ»

Ένας αναλυτής μεγάλου ΜΜΕ φίλα προσκείμενου στον Κυριάκο Μητσοτάκη γράφει κάτι πολύ εντυπωσιακό, πολλά-πολλά χρόνια μετά την εκδημία του Δήμου “είναι φίλοι μας οι Γερμανοί” Σταρένιου.
  • Από τον Γιάννη Ντάσκα
Γράφει ότι, όπως προκύπτει από το βιβλίο (σ.σ. επιθανάτιο ρόγχο) του Σόϊμπλε ο Γερμανός πολιτικός “ήθελε να καταλάβει τους Έλληνες πολιτικούς”, “να τους γνωρίσει και να τους μεταστρέψει, όχι να εξουσιάσει την χρεοκοπημένη Ελλάδα”. Υποστηρίζει επίσης ότι (από τον ίδιο ρόγχο )προκύπτει ότι ακόμα και το “Γκρέξιτ” προτάθηκε στον Βαγγέλη Βενιζέλο όχι εκβιαστικά, αλλά ως λιγότερο επώδυνη εναλλακτική λύση.
 

Σφοδρά «πυρά» της Ευρωπαίας Εισαγγελέως κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την σφαγή των Τεμπών: «Η διαφθορά σκοτώνει»!

«Έχετε δημιουργήσει κουλτούρα ατιμωρησίας»
 
Η Ευρωπαία Εισαγγελέας, Λάουρα Κοβέσι, κατά την ακρόασή της στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, εξαπέλυσε σφοδρά «πυρά» κατά της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το έγκλημα των Τεμπών και την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, κατηγορώντας την για διαφθορά!
 
Είπε χαρακτηριστικά: «Πόσες τραγωδίες σαν τα Τέμπη χρειάζονται για να καταλάβουμε ότι η διαφθορά σκοτώνει;».
 

Η Κίνα ξεριζώνει βίαια το δολάριο - Πρωτοποριακό πρόγραμμα swap για τοπικά νομίσματα με 29 κράτη του Παγκόσμιου Νότου

Το δολάριο δεν θα διαδραματίσει κανένα ρόλο στη συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων (swap), φέροντας τα τοπικά νομίσματα στο επίκεντρο όλων των συναλλαγών 
 
Η Κίνα, ηγετικό μέλος των BRICS και ο κορυφαίος παγκόσμιος εξαγωγές, έκανε μια τεράστιας σημασίας οικονομική ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα όσον αφορά τη νομισματική πολιτική που πρόκειται να ακολουθήσει στο άμεσο διάστημα, δηλώνοντας ότι ξεκινά ένα νέο πρόγραμμα ανταλλαγής νομισμάτων με τις αναπτυσσόμενες χώρες.
 
Αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο του εγχειρήματος της ομάδας των BRICS για αποδολαριοποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα και των διεθνών εμπορικών σχέσεων όπου το δολάριο διαδραματίζει το ρόλο του κορυφαίου αποθεματικού νομίσματος.
 

Δημοσκόπηση ALCO: Μόνο το 27% των πολιτών θεωρεί ότι «η κυβέρνηση δεν είναι αλαζονική»! – Για «λουδοβικισμό» κατηγορείται από το 63%!

Το 72% εκτιμά ότι η κατάσταση με τις τιμές στα βασικά αγαθά επιδεινώνεται
 
Στο β’ μέρος της δημοσκόπησης της ALCO καταγράφονται ισχυρά μηνύματα κοινωνικής δυσαρέσκειας κατά της κυβέρνησης.
  • Το 63% συμφωνεί η κυβέρνηση συμπεριφέρεται με αλαζονεία και «λουδοβικισμό», έναντι 27% που δηλώνει ότι αυτό δεν συμβαίνει!
     
  • Το 72% εκτιμά ότι η ακρίβεια στα τρόφιμα καθημερινά επιδεινώνεται και η κυβέρνηση ευθύνεται γι αυτό. Άλλωστε ο ΟΟΣΑ ανακήρυξε «τέταρτη πιο ακριβή χώρα στον κόσμο την Ελλάδα»!
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν κεφαλαιοποιεί ιδιαίτερα την κυβερνητική φθορά, καθώς στο ερώτημα αν υπάρχει εναλλακτική πρόταση από άλλο κόμμα, το 44% απαντά «από κανένα». Το 13% απαντά το ΠΑΣΟΚ, το 12% ο ΣΥΡΙΖΑ, το 8% άλλο κόμμα και το 13% δεν απαντά.
Η ΝΔ χάνει 4 μονάδες από τη συσπείρωσή της και κινείται στο 61%. Οι απώλειές της είναι κυρίως προς Ελληνική Λύση (7%), Νίκη (4%), αποχή (4%), Δημοκράτες (3%) και σε αδιευκρίνιστη ψήφο το 15%.