MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020

Διάγγελμα Τραμπ: Κλειστές για Ευρωπαίους οι ΗΠΑ για 30 ημέρες, πλην Βρετανών – Έκτακτα μέτρα για τον κορονοιό

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Πέμπτης ώρα Ελλάδος ότι οι ΗΠΑ θα αναστείλουν όλα τα ταξίδια από τις χώρες της Ευρώπης προς την αμερικανική επικράτεια για τριάντα ημέρες, αρχής γενομένης αύριο Παρασκευή, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού. 

Ο Τραμπ ωστόσο διευκρίνισε ότι οι νέοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που αποφάσισε να επιβληθούν δεν αφορούν το Ηνωμένο Βασίλειο. 

FT: Γιατί ξεκίνησε η Σαουδική Αραβία παγκόσμιο πετρελαϊκό πόλεμο

των Anjli Raval και David Sheppard στο Λονδίνο
Financial Times

Οι τιμές του πετρελαίου κατέρρευσαν, καταγράφοντας πτώση έως και 30%, μετά την πρώτη «βολή» που «έριξε» η Σαουδική Αραβία στον πόλεμο τιμών, σημειώνοντας την μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Πόλεμο του Κόλπου στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Η απειλή του Ριάντ να μειώσει την τιμή του πετρελαίου και να αυξήσει την παραγωγή οδήγησε την τιμή του brent, του διεθνούς πετρελαϊκού σηματωρού, σε πτώση έως τα 31,02 δολάρια το βαρέλι. Το West Texas Intermediate, ο αμερικανικός σηματωρός, υποχώρησε στα 27,71 δολάρια το βαρέλι. 

Γιατί, όμως, αποφάσισε ο μεγαλύτερος εξαγωγέας του κόσμου να κινηθεί τόσο επιθετικά, όταν η ζήτηση έχει κλονιστεί λόγω της κρίσεως του κορωνοϊού; Και τι σημαίνει αυτό για την ευρύτερη πετρελαϊκή βιομηχανία; 

Κούρδος πολιτικός: Ο Ερντογάν έχει στείλει τζιχαντιστές από τη Συρία στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας

Γράφει ο Πέτρος Κράνιας

Δηλώνοντας ότι υπήρχαν διάφοροι τρομοκράτες μεταξύ των μεταναστών, που μετακινήθηκαν στα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα, αξιωματούχος του PYD, του κουρδικού κόμματος της Συρίας, είπε ότι προειδοποίησαν επανειλημμένα για την κατάσταση, αλλά η ΕΕ τηρεί σιγή ιχθύος.

Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος (PYD) Ehmed Sexo, αξιολόγησε την Τουρκία στον ευρωπαϊκό εκβιασμό Anhai στους πρόσφυγες. Εκφράζοντας ότι υπάρχουν πόλεμοι που ενδιαφέρουν το Idlib, ο Αχμέντ Σάξο (Ehmed Şêxo) δήλωσε ότι ο συριακός λαός έχει πληρώσει το τίμημα του πολέμου. 

Ο δεκάλογος του κορωναϊού

Μην πανικοβάλλεστε, αλλά μην υποτιμάτε και την κατάσταση. Ενεργήστε με γνώμονα την λογική, μειώστε στο ελάχιστο την εξάπλωση για να προστατεύσετε τους άλλους, απολαύστε τον χρόνο με τους αγαπημένους σας. Ενεργήστε σαν να είναι πανδημία, έτσι ώστε να μην τη δείτε να συμβαίνει.

Ξένη Δημοσίευση 
– του Μανώλη Κέλλη, καθηγητή ΜΙΤ 

(1) Ο ιός εξαπλώνεται ασυμπτωματικά. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να τον έχετε ήδη κολλήσει και να τον μεταδίδετε χωρίς να το ξέρετε. Για να περιορίσουμε αυτήν την εκθετική εξάπλωση, παρακαλώ μειώστε στο ελάχιστο μεγάλες συναθροίσεις, ταξίδια, χειραψίες, αλλά και την επαφή με το πρόσωπό σας. 

Αρμαγεδδώνας ο κορωνοιός προκαλεί παγκόσμιο σοκ – Η πανδημία φέρνει οικονομικό και χρηματιστηριακό κραχ

Οι κεντρικές τράπεζες θα αποδειχθεί ότι διαθέτουν μόνο βραχυπρόθεσμα μέτρα στήριξης, θα ανακόψουν προσωρινά το χάος… αλλά στο τέλος το κραχ είναι αναπόφευκτο.

Χρειάστηκε να περάσουν εβδομάδες με χιλιάδες νεκρούς και πολλαπλάσια κρούσματα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε τον κορωνοιό ή covid 19 πανδημία στις 11 Μαρτίου 2020 επιβεβαιώνοντας τις πιο εφιαλτικές αναλύσεις για τον ιό που ξεκίνησε από το εργαστήριο ιολογίας του Wuhan της Κίνας. 

Παγκοσμίως οι εκτιμήσεις είναι συγκλονιστικές.

-Στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι θα μπορούσαν να πεθάνουν 480 χιλιάδες άνθρωποι.

Ο Πρόεδρος Trump δέχεται εισηγήσεις να κηρύξει όλες τις ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.