MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 10 Απριλίου 2022

Το δολάριο καταβροχθίζει το ευρώ

Του Michael Hudson


[O συντάκτης του κατωτέρω άρθρου είναι εξέχουσα διεθνώς προσωπικότητα της οικονομικής επιστήμης. Διετέλεσε καθηγητής τεσσάρων πανεπιστημίων στις ΗΠΑ και της οικονομικής σχολής του Βερολίνου, σύμβουλος των κυβερνήσεων ΗΠΑ, Μεξικού, Καναδά και Λετονίας και συγγραφέας δέκα τουλάχιστον βιβλίων μεταφρασμένων στα Ιαπωνικά, Κινεζικά, Γερμανικά Ισπανικά και Ρώσικα, για την πολιτική της διεθνούς χρηματοπιστωτικής εξουσίας, την ιστορία της οικονομικής σκέψης, την οικονομική στρατηγική της αμερικανικής αυτοκρατορίας , κ.α.

Η κυβέρνηση σε αφασία, οι πολίτες σε απόγνωση

Πώς και πόσα κερδίζουν το κράτος, οι εταιρίες ενέργειας, οι καρχαρίες του Χρηματιστηρίου και τα σούπερ μάρκετ όσο οι πολίτες «ματώνουν»


Για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια και το άλμα του πληθωρισμού τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις καταφεύγουν στις αποταμιεύσεις τους. Τον Ιανουάριο «σήκωσαν» από τις τράπεζες 2,2 δισ. ευρώ! Τον Φεβρουάριο ροκάνισαν ακόμα 260.000.000 ευρώ. Σχεδόν 2,5 δισ. ευρώ από τις καταθέσεις εξαϋλώθηκαν μέσα σε μόλις ένα δίμηνο. Κι όλα αυτά πριν καν αγγίξουν τη χώρα μας οι επιπτώσεις των κυρώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
 
• Από τον Βασίλη Γαλούπη

Κατά τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, «οι αποταμιεύσεις που έχουν συσσωρευτεί μπορούν να βγάλουν ένα νοικοκυριό ή μία επιχείρηση από μια δύσκολη θέση. Για μεγάλο χρονικό διάστημα». Αυτή είναι και η τακτική της κυβέρνησης, όπως αποδεικνύεται πλέον καθημερινά. Μιας κυβέρνησης σε αφασία, που απλά αφήνει τις αυξήσεις να… περνούν δίχως να κάνει τίποτα, έχοντας πετάξει λευκή πετσέτα στο όργιο κερδοσκοπίας. Κάθε ευρώ, όμως, που χάνεται από τις καταθέσεις κάποιοι το κερδίζουν. Ο πλούτος δεν… εξαερώνεται. Απλά αλλάζει τσέπες. Ποιοι κερδίζουν, λοιπόν; Και πού έχουν πάει εν τέλει αυτά τα 2,5 δισ. των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων;
 

«Φούσκα» έτοιμη να σκάσει το ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΧΡΕΟΣ! Μπορούν να φέρουν το ΚΡΑΧ ό,τι ώρα θέλουν

Μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο οι απειλές της Δύσης προς τη Ρωσία μοιάζουν ακόμα πιο αστείες.


Μια νέα έκθεση του βρετανικού ομίλου διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, Janus Henderson, ανέφερε ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθεί κατά 9,5% φέτος στα 71,6 τρισεκατομμύρια δολάρια!!!

Η αύξηση του χρέους θα οφείλεται κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και την Κίνα.

Πουθενά δεν αναφέρεται η Ρωσία, η πιο πλούσια και αυτάρκης χώρα στον κόσμο αυτή τη στιγμή.