MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

Τα μυστικά και τα ρίσκα των κεντρικών τραπεζών

Θα μπορούσε να ισχυρισθεί κανείς πως η Fed και όχι μόνο, έχει κάνει λάθος, όσον αφορά τη διάγνωση της ασθένειας του πληθωρισμού – οπότε έχει επιβάλει ένα λανθασμένο φάρμακο, με την έννοια πως ο περιορισμός της ρευστότητας δεν θα επιλύσει το πρόβλημα της προσφοράς. Αντίθετα, αφενός μεν οι ελλείψεις εφοδιασμού θα συνεχίσουν να προκαλούν την άνοδο των τιμών, αφετέρου η περιορισμένη ρευστότητα θα βλάψει τις επενδύσεις – προκαλώντας ακόμη περισσότερες ελλείψεις και τροφοδοτώντας εκ νέου την άνοδο των τιμών. Θα βλάψει επί πλέον την κατανάλωση που αποτελεί το 70% του ΑΕΠ των ανεπτυγμένων οικονομιών, προκαλώντας μαζί με τις μειωμένες επενδύσεις στασιμοπληθωρισμό, στις σημερινές συνθήκες υπερχρέωσης – ενώ θα αυξήσει τα επιτόκια των καταθέσεων, καθώς επίσης των στεγαστικών δανείων, περιορίζοντας ακόμη περισσότερο την ανάπτυξη. Δεν γνωρίζουν όμως τα παραπάνω αυτονόητα οι κεντρικές τράπεζες και κάνουν τόσο μεγάλο λάθος; Προφανώς τα γνωρίζουν – έχουν όμως αφενός μεν μία διαφορετική αποστολή, αφετέρου την επί πλέον γνώση του ότι, αυτό που μετράει στην επιβράδυνση ή στην επιτάχυνση του πληθωρισμού, είναι οι μελλοντικές προσδοκίες των ανθρώπων.


Φάκελος: Απολιγνιτοποίηση - Μιχάλης Αγραφιώτης - Βεργίνα Τηλεόραση

Ο δημοσιογράφος Μιχάλης Αγραφιώτης μιλάει για την απολιγνιτοποίηση στη Βεργίνα Τηλεόραση και την εκπομπή "Αποκαλυπτικά και Επίκαιρα" με το δημοσιογράφο Ανδρέα Σταματόπουλο (04.08.2022).
 

Πως η Ρωσία εκμεταλλεύεται τον τουρκικό πυρηνικό σταθμό στο Ακουγιού- Δημ. Σταθακόπουλος

Σχόλιο του Δρα Δημ. Σταθακόπουλου
 
Ο Πρόεδρος Πούτιν ανακοίνωσε ότι η Rosatom, η ρωσική κρατική εταιρεία ατομικής ενέργειας που ιδρύθηκε το 2007, είναι πλέον 100% ιδιοκτήτης και διαχειριστής της πυρηνικού έργου στο Akkuyu της Τουρκίας και πως ουσιαστικά τα χρήματα που κατατίθενται για το έργο δεν πάνε στην Τουρκία, αλλά στο ταμείο της Rosatom.

Εν τούτοις η Τουρκία αναφέρει πως θα λάβει το 70% της ενέργειας που θα παραχθεί από τις δύο πρώτες ( θα υπάρχουν τέσσερις) τουρμπίνες των 1200 MegaWatt εκάστη (η πρώτη θα τεθεί σε λειτουργία το 2023) καθώς και το 30% της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παραχθεί από τις άλλες δύο για 15 χρόνια, μέσω του διακομιστή TEDAŞ.