MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2022

Ρωσία και Ινδία «τελειώνουν» το δολάριο: Σε ρούβλι οι τεράστιες εξαγωγές πετρελαίου

Η Ασία απορρόφησε όλες τις δυτικές εξαγωγές της Ρωσίας
 
Μετά από κοινή συμφωνία, η Ρωσία και η Ινδία εγκαταλείπουν το δολάριο στις μεταξύ τους συναλλαγές. Είναι μάλιστα τέτοιος ο όγκος εξαγωγών πετρελαίου από τη Μόσχα στο Νέο Δελχί, που η Ρωσία θα δημιουργήσει έναν ανεξάρτητο στόλο δεξαμενόπλοιων για να εξυπηρετήσει τις αυξημένες αγορές ρωσικού πετρελαίου.
 
Η αύξηση είναι πραγματικά ιλιγγιώδης: 36 φορές – από 30 χιλιάδες σε 1,08 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα – η Ινδία αύξησε τις αγορές πετρελαίου από τη Ρωσία από τον Φεβρουάριο του 2022 και έχει ξεπεράσει ακόμα και την Κίνα (830 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα).
 

Καρτέλ και αισχροκέρδεια με κυβερνητική εγγύηση

Οι ανατιμήσεις προϊόντων και υπηρεσιών στην Ελλάδα το 2022 δεν ήταν –
κυρίως – αποτέλεσμα της ενεργειακής κρίσης και αστάθειας που προέκυψε, ειδικά στην Ευρώπη, από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ήταν αποτέλεσμα της απόφασης των καρτέλ στην ενέργεια που βρήκαν ευκαιρία για αισχροκέρδεια και να κερδοσκοπήσουν ασύστολα με την ευγενική χορηγία της κυβέρνησης Μητσοτάκη, την οποία άλλωστε στηρίζουν με κάθε τρόπο και κυρίως ελέγχοντας τα συστημικά Μέσα ενημέρωσης.
 

Οι 154 ελληνικές εταιρίες που κάνουν lobbying στις Βρυξέλλες

Περισσότερες από 13.000 επιχειρήσεις συμμετέχουν στο γαϊτανάκι των αποφάσεων - Στον κατάλογο της βιομηχανίας επηρεασμού της Ε.Ε. και η αμαρτωλή ΜΚΟ «HumanRights360»
 
Η πραγματική βιομηχανία των Βρυξελλών είναι η πολιτική και η επιρροή. Το lobbying δεν είναι τίποτα άλλο από τον τρόπο που οι μεγάλες εταιρίες και οργανισμοί επιχειρούν να είναι κοντά στην ευρωπαϊκή διακυβέρνηση ή και να την επηρεάζουν.
  • Από τον Βασίλη Γαλούπη
Το ίδιο το σύστημα είναι έτσι δομημένο από τις Βρυξέλλες ώστε να είναι γραφειοκρατικό και «γκρίζο». Η διαδικασία του lobbying είναι νόμιμη. Για τις εταιρίες που το ασκούν αποτελεί μια επένδυση. Για τους πολιτικούς της Ε.Ε. και τους αξιωματούχους μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στην υπόθεση του Κατάρ, να αποτελεί ακόμα έναν τρόπο να βγάζουν λεφτά.