MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023

Συνεχίζεται η κοροϊδία με τις μειωμένες τιμές

Ένας Σκρέκας όλο... υποσχέσεις!
 
Μείωση των τιμών κατά 5% σε 740 προϊόντα έχει φέρει η νέα πρωτοβουλία «Μόνιμη Μείωση Τιμής», σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης. Μόνο που πρόκειται για σταγόνα στον ωκεανό των αλλεπάλληλων ανατιμήσεων, με τα περισσότερα βασικά αγαθά να έχουν γίνει απλησίαστα για τους περισσότερους Έλληνες.
 
Ως τιμή αναφοράς για τον υπολογισμό της μείωσης θα λαμβάνεται η τιμή ραφιού στις 19
 
Σεπτεμβρίου 2023. Μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία όμως οι αυξήσεις που είχαν πραγματοποιήσει οι προμηθευτές και κατ' επέκταση τα σούπερ μάρκετ σε πάρα πολλά προϊόντα ήταν αρκετά μεγαλύτερες του 5%. Δηλαδή η κυβέρνηση έρχεται και πανηγυρίζει για μείωση τιμών οι οποίες είχαν εκτοξευθεί πριν από την έναρξη ισχύος της πρωτοβουλίας. 
 

Ποιοι «θησαυρίζουν» από το πανάκριβο ελαιόλαδο

Οι αιτίες για το ράλι στην τιμή του, ο τζόγος με τα αποθέματα στο εκτός ελέγχου χρηματιστήριο και η αδυναμία παρεμβάσεων της εγκλωβισμένης κυβέρνησης
 
Η Ελλάδα είναι μια παγκόσμια υπερδύναμη στο ελαιόλαδο, όμως τα νοικοκυριά αγοράζουν πανάκριβα από την περασμένη άνοιξη ένα προϊόν που παράγεται στη χώρα μας και είναι σήμα κατατεθέν της διατροφής μας.
 
Όσο η κυβέρνηση δείχνει εγκλωβισμένη, αποφεύγοντας οποιαδήποτε παρέμβαση στην ανεξέλεγκτη αγορά, με συνέπεια οι τιμές να εκτινάσσονται σε μηνιαία βάση, η πτώση στην κατανάλωση έχει αρχίσει πλέον όχι μόνο να διαφαίνεται, αλλά και να παγιώνεται. Και τα μηνύματα για τους επόμενους μήνες μόνο αισιόδοξα δεν είναι.
  • Από τον Βασίλη Γαλούπη
Τι πραγματικά συμβαίνει μοιάζει με ένα μπερδεμένο κουβάρι. Κάθε πλευρά πετάει το μπαλάκι στην άλλη, με τον καταναλωτή να πληρώνει το μάρμαρο, έρμαιο όχι μόνο μιας πράγματι κακής συγκυρίας, αλλά και του παιχνιδιού αποφυγής ευθυνών και πρωτοβουλιών. Εν τω μεταξύ, το λάδι γίνεται όλο και πιο ακριβό στα ράφια.