MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Τράπεζες: Σχέδιο διάσωσης με... δικά μας λεφτά

Ημερομηνία ορόσημο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αποτελεί η 15η Οκτωβρίου, καθώς θα σηματοδοτήσει την έναρξη αλλαγών, κατά πολλούς θεμελιωδών, που θα δρομολογηθούν με βάση τα αποτελέσματα του stress test που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

Οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες, η κεφαλαιακή επάρκεια -σε περιβάλλον δυσμενών οικονομικών συνθηκών- των οποίων ελέγχεται από την ΕΚΤ μαζί με άλλα 128 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, θα λάβουν στις 15 Οκτωβρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «DEAL news», τα αποτελέσματα του stress test.

ΓΣΕΕ: Πείνα, ανεργία, χαμηλοί μισθοί μέχρι το 2024

Δυσοίωνες προβλέψεις για την επόμενη δεκαετία, καθώς στις «συμπληγάδες» της πείνας, της ανέχειας, της ανεργίας, των χαμηλών μισθών και συντάξεων θα παραμείνουν μισθωτοί και συνταξιούχοι, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για την οικονομία που εκπόνησε το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ και παρουσιάστηκε χθες στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΛΤΗ

Τα στοιχεία της έκθεσης, που παρουσίασε ο μέχρι πρότινος επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Σάββας Ρομπόλης, καταδεικνύουν τη συνέχιση του αδιεξόδου για την ελληνική οικονομία και καταρρίπτουν το success story της κυβέρνησης για ανάκαμψη τα επόμενα χρόνια, ενώ οι κοινωνικοί δείκτες γυρίζουν μερικές δεκαετίες πίσω:

Το Βilderberg Group ανατινάζει την Μέρκελ με τους super Mario (10 συμμετοχές) και Αλέξη Τσίπρα

Από το The first meeting 

Ο super Mario κάθε άλλο παρά τυχαία φιγούρα είναι στο παγκόσμιο οικονομικό παίγνιο.

Η μείωση των επιτοκίων και η εφαρμογή του προγράμματος αγοράς τιτλοποιημένων δανείων (ABS) από τον Οκτώβριο, μοιάζει σαν τορπίλη στο δίδυμο της λιτότητας Μέρκελ και Σόιμπλε. 

Ακατάσχετη η αύξηση του δημοσίου χρέους

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΜΒΟΥΚΑΣ

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και μέχρι σήμερα, που συντελείται η ακάθεκτη ανοδική τάση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας και η συνεχής επιδείνωση των Δημοσίων Οικονομικών, οι εκάστοτε υπουργοί, άλλοι με λιγότερο και άλλοι με περισσότερο θράσος, υποστήριζαν ότι η εξέλιξη των κύριων δημοσιονομικών δεικτών, συμπίπτει με τους στόχους της ασκούμενης δημοσιονομικής πολιτικής.

Η υποκρισία των «αντιρατσιστών» στην Ελλάδα

Στο λεγόμενο «αντί-ρατσιστικό» νομοσχέδιο υπάρχει πλέον ένα ηθικό θέμα: Επιλεκτική αναγνώριση νεκρών. Βεβαίως και η σφαγή των Εβραίων από τον Χίτλερ αποτελεί μία από τις πιο φρικιαστικές σελίδες της ανθρωπότητας και πολύ σωστά μνημονεύεται στις μέρες μας.

Ωστόσο ο πραγματικός ανθρωπιστής δεν κάνει διακρίσεις στην αναγνώριση γενοκτονιών, πόσο μάλλον όταν ταυτίζεται με την πολιτική γραμμή της χώρας που κατηγορείται για αυτές, δίχως να τις παραδέχεται.

Πανικός στην Ευρωζώνη

Ο Ντράγκι «κόβει χρήμα» και διαμηνύει στην Μέρκελ ότι η λιτότητα έχει τα όριά της. Σήκωσε το γάντι ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και προχώρησε σε νέα, στα όρια του μηδενισμού, των επιτοκίων (0.05% αντί 0,15%), αψηφώντας τις αντιδράσεις, ακόμη και τις απειλές, του διδύμου Μέρκελ-Σόιμπλε.


Στη Δ.Ε.Δ. αδερφές μου, στη Δ.Ε.Θ.

Η τρόικα δεν απέκλεισε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση στο Παρίσι, όπως αποκάλυψε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, ωστόσο αυτές θα εξαρτηθούν από τις αντοχές του προϋπολογισμού του 2015. 

Αντίθετα αν δεν αντέξει ο προϋπολογισμός, δεν θα γίνουν στοχευμένες φοροελαφρύνσεις. Θα γίνουν στοχευμένες φοροεπιβαρύνσεις.