MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Ακατάσχετη η αύξηση του δημοσίου χρέους

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΜΒΟΥΚΑΣ

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 και μέχρι σήμερα, που συντελείται η ακάθεκτη ανοδική τάση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας και η συνεχής επιδείνωση των Δημοσίων Οικονομικών, οι εκάστοτε υπουργοί, άλλοι με λιγότερο και άλλοι με περισσότερο θράσος, υποστήριζαν ότι η εξέλιξη των κύριων δημοσιονομικών δεικτών, συμπίπτει με τους στόχους της ασκούμενης δημοσιονομικής πολιτικής.

Την περίοδο 1980-2013, οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ εκσφενδόνησαν το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης από 8,0 δις ευρώ (€) ή 22,8% του ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) σε 321,5 δις ή 176,6% του ΑΕΠ. Ωστόσο, με περισσή αναίδεια, οι εκάστοτε υπουργοί Οικονομικών έλεγαν στους πολίτες, ότι, τα Δημόσια Οικονομικά της χώρας δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο και όλα εξελίσσονται ευμενώς. Δηλαδή, επί 33 συναπτά έτη το δημόσιο χρέος αύξανε με ακατάσχετους ρυθμούς και οι υπουργοί Οικονομικών του δικομματικού κατεστημένου ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, υποστήριζαν με διάφορα ψευτοεπιχειρήματα πως η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση.

Στις αρχές του 2010, η χώρα χρεοκόπησε, ο ΓΑΠ μας έβαλε στη μέγγενη των μνημονίων και μέχρι τον Νοέμβριο του 2011 που ήταν στο θώκο του πρωθυπουργού, παραμύθιαζε τους πολίτες περί της αναγκαιότητας των μνημονιακών πολιτικών και της σταδιακής βελτίωσης των Δημοσίων Οικονομικών. Από τον Νοέμβριο του 2011 έως σήμερα κυβερνούν από κοινού η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή η πάνω και η κάτω μασέλα της μεταπολιτευτικής κλεπτοκρατίας. Το δικομματικό καθεστώς επιβάλλει εξοντωτικά χαράτσια, πετσοκόβει μισθούς και συντάξεις, στέλνει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες στη στρατιά των ανέργων, οδηγεί χιλιάδες πολίτες στην αυτοκτονία, εξαναγκάζει δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις να βάζουν λουκέτο, και παρ’ όλα αυτά, με απύθμενο θράσος εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι τα Δημόσια Οικονομικά μήνα με το μήνα πάνε από το καλό στο καλύτερο. 

Η ιταμότητα του καθεστώτος δεν έχει όρια. Προχθές δόθηκαν στη δημοσιότητα, τα στοιχεία της περιόδου Ιανουαρίου-Ιουλίου 2014, αναφορικά με την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της γενικής κυβέρνησης. Οι παπαχελάδες, οι πρετεντέριδες και ο θέμος ανέλαβαν εργολαβικά και με το αζημίωτο την προπαγάνδα, την πλύση εγκεφάλου των πολιτών. Για να μην σας κουράσω με την παράθεση πολλών αριθμών, αρκούν δύο στατιστικές παρατηρήσεις. Η πρώτη στατιστική παρατήρηση σχετίζεται με την πορεία των εσόδων της γενικής κυβέρνησης. 

Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2013/2014, τα καθαρά έσοδα της γενικής κυβέρνησης σημείωσαν ποσοστιαία μείωση -5,6%, δηλαδή από 44,7 ελαττώθηκαν σε 42,2 δις €. Η ολίσθηση των κρατικών εσόδων αντανακλά τη φάση παρατεταμένης ύφεσης που διέρχεται η ελληνική οικονομία και πιστοποιεί την εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών. Η δεύτερη στατιστική παρατήρηση αφορά το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης. Την περίοδο Δεκέμβριος 2013-Ιούλιος 2014, το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης από 321,5 δις € ή 176,6% του ΑΕΠ, αναρριχήθηκε σε 324,0 δις € ή 184,0% του ΑΕΠ.

Η συνεχής αύξηση του δημοσίου χρέους της Ελλάδας, καταδεικνύει τη συντελούμενη επιδείνωση των Δημοσίων Οικονομικών κατά τη διάρκεια του 2014.Για την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2013/2014, το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο επικαλείται την άνοδο των πρωτογενών πλεονασμάτων της γενικής κυβέρνησης από 1,7 σε 3,2 δις €. Ανεξάρτητα του γεγονότος αν τα πρωτογενή κρατικά πλεονάσματα είναι αληθινά ή λογιστικά, γιατί κύριοι της κυβέρνησης το δημόσιο χρέος αυξάνει με ανησυχητικούς ρυθμούς κατά τη διάρκεια του 2014; 

Εφόσον η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι κατά τη διάρκεια του 2014 το κράτος παρουσιάζει αυξανόμενα πρωτογενή πλεονάσματα, πώς εξηγείται η ταυτόχρονη ανοδική τάση του δημοσίου χρέους; Εφόσον το κράτος έχει πρωτογενή πλεονάσματα, γιατί την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2014 το ελληνικό δημόσιο δανείστηκε 72,7 δις ευρώ κυρίως με διάφορες σειρές εντόκων γραμματίων και ειδικές κατηγορίες ομολόγων; Αυτά είναι τα ερωτήματα που υποχρεούστε να απαντήσετε κύριοι της κυβέρνησης και όχι να βάζετε τους παπαχελάδες και τους πρετεντέριδες, να παραμυθιάζουν τους δεινοπαθούντες από την οικονομική κρίση πολίτες.

Πηγή : kontranews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου