MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 10 Απριλίου 2018

The Times: H Ελλάδα πυροβολεί ένα τουρκικό ελικόπτερο που εισέβαλε στον εναέριο χώρο της

Χθες (9/4/2018) σημειώθηκε περιστατικό με τουρκικό ελικόπτερο στη Ρω

Στο περιστατικό που σημειώθηκε χθες (9/4/2018) το βράδυ στη Ρω αναφέρεται η εφημερίδα The Times «φιλοξενώνοντας» και δηλώσεις του διοικητή Μάνου Τζανή.

«Το περιστατικό είναι ενδεικτικό της νέας και αναβαθμισμένης αφοσίωσης των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων λόγω της μεγάλων εντάσεων με την Τουρκία» δήλωσε ο ίδιος.

Πρεκαριάτο – Ζώντας από τα Αποφάγια της Κοινωνίας

Φωτεινή Μαστρογιάννη

Η σμίκρυνση και η υποταγή των ανθρώπων θεωρούνται προσπάθειες για την «πρόοδο».
 

Το πρεκαριάτο αποτελείται από όλους αυτούς που δεν έχουν μία σταθερή εργασία ή είναι άνεργοι, όλοι αυτοί που σύμφωνα με τον Γκάι Στάντινγκ ζουν από τα «αποφάγια της κοινωνίας».

Εντάσσονται όμως σε αυτό ακόμα και οι εργαζόμενοι με σταθερή εργασία των οποίων οι αμοιβές είναι τόσο χαμηλές (στα όρια της επιβίωσης) που έχουν δημιουργήσει το φαινόμενο του φτωχού εργαζόμενου αλλά και εργαζόμενοι υψηλών προσόντων οι οποίοι απασχολούνται σε θέσεις εργασίας κατώτερες των προσόντων τους. Το πρεκαριάτο δεν κάνει διακρίσεις στην ηλικία – νέοι αλλά και μεγαλύτεροι σε ηλικία, όλοι έχουν μία θέση στο πρεκαριάτο. 

Οι σύγχρονες φούσκες

Με δεδομένο το ότι, ο δείκτης e-commerce του Dow Jones έχει αυξηθεί κατά 600% περίπου, ενώ ο πρόεδρος Trump έχει ξεκινήσει τον οικονομικό πόλεμο εναντίον της Κίνας και της Ρωσίας, δεν είναι απίθανο το χρηματιστηριακό κραχ – αν και οι πιθανότητες δεν υπερβαίνουν το 50%.

Επενδύσεις & Αγορές

Οι τάσεις στις αγορές έρχονται και παρέρχονται, ενώ σήμερα έχουμε εισέλθει στην εποχή των έντονων διακυμάνσεων, διανθισμένων με νομισματικούς και εμπορικούς πολέμους – μεγάλο θύμα των οποίων ήταν χθες η Ρωσία. Το γεγονός δε της ακύρωσης της εισόδου στο χρηματιστήριο της ελβετικής «Swiss port» είναι χαρακτηριστικό των προβλέψεων για την επόμενη ημέρα – κάτι που θα έπρεπε να προβληματίσει ιδιαίτερα την ελληνική κυβέρνηση, όσον αφορά την έξοδο της στις αγορές το Φθινόπωρο.

Καμία πολιτισμένη χώρα δεν φυλακίζει οφειλέτες της

Του Γιώργου Κ. Στεφανάκη*

Φαινόμενα ολκληρωτισμού στην Ελλάδα, όπου το κράτος δικαίου πάει περίπατο.

Ι. Η “κρίση” εννοιολογικά ενέχει οξύτητα. Όχι διάρκεια. Ό,τι, άρα, αντιμετωπίζει η Ελλάς την τελευταία οκταετία δεν είναι κρίση. Είναι κατάσταση. Είναι αδυναμία προσαρμογής στο επίπεδο της Ευρωζώνης.

Περάσαμε εκεί με τα θλιβερής μνήμης greekstatistics. Κουκουλώσαμε τις ελλείψεις με άφθονο δανεισμό. Υπερβήκαμε το όριο. Έσκασε η φούσκα. Την οικονομική κατάρρευση ακολούθησε η πολιτισμική αποκόλληση.

Washington Examiner: ΗΠΑ και Τουρκία μπορεί να βρεθούν σε εμπόλεμη κατάσταση

Ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να αποτελεί προϊόν μιας θεωρίας συνωμοσίας, αλλά πριν μερικά χρόνια, ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε στη Τουρκία με το τίτλο «Metal Storm», περιέγραφε έναν αμερικανοτουρκικό πόλεμο, στον οποίο οι ΗΠΑ έχουν καταλάβει τη Κωνσταντινούπολη και ένας Τούρκος πράκτορας πυροδοτεί μια κλεμμένη πυρηνική κεφαλή στην Ουάσιγκτον, με τη Ρωσία και τη Κίνα να σπεύδουν να πάρουν το πλευρό της Τουρκίας. Αν και το σενάριο φαντάζει εξωπραγματικό, πολλοί Τούρκοι σχολιαστές το θεώρησαν πιθανό. Σύμφωνα με άρθρο του συντηρητικού The Washington Examiner, δεν είναι πλέον αδιανόητη η πιθανότητα ΗΠΑ και Τουρκία να βρεθούν σε εμπόλεμη κατάσταση κάποια στιγμή το μέλλον.


«Τσάμπα» εργαζόμενοι στην Ελλάδα - Στο μισό το μισθολογικό κόστος σε σχέση με την ΕΕ

Το ανά ώρα κόστος της εργασίας (μισθολογικό και μη μισθολογικό) ανήλθε στην Ελλάδα το 2017 στα 14,5 ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (EUROSTAT). Στην ευρωζώνη ήταν κατά μέσο όρο στα 30,3 ευρώ, ενώ μεταξύ των κρατών της ΕΕ το μικρότερο εργατικό κόστος είχαν η Βουλγαρία με 4,9 ευρώ, η Ρουμανία με 6,3 ευρώ, η Λιθουανία με 8 ευρώ, η Λετονία με 8,1 ευρώ, και η Ουγγαρία με 9,1 ευρώ.

Κατασχέσεις σε 2,2 εκατομμύρια νοικοκυριά ως το Φθινόπωρο

Του Κωστή Πλάντζου

Επίθεση σε όλα τα μέτωπα για να εισπράξει φέτος 5 δισ. ευρώ από μικρούς, μεσαίους και μεγάλους οφειλέτες του Δημοσίου ετοιμάζεται να εξαπολύσει το υπουργείο Οικονομικών. Στην πράξη, πάντως, την πιο άμεση πίεση θα νιώσουν 2,2 εκατομμύρια μικροοφειλέτες, καθώς στην κυβέρνηση τους θεωρούν τον πιο εύκολο στόχο απ’ όλους, με σκοπό να τους αναγκάσουν να πληρώσουν άμεσα τα μόλις 300 εκατ. ευρώ που χρωστούν συνολικά στην Εφορία.

Οπως αναφέρει αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας, το βάρος αύξησης των εσόδων του 2018 θα πέσει κυρίως στις κατασχέσεις ως μέτρο αποτροπής της φοροδιαφυγής και άμεσης είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών.