MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019

ΦΙΛΟΤΟΥΡΚΗ ΜΕ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ Η ΝΕΑ ΠΙΘΑΝΗ ΗΓΕΤΙΔΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Ursula von der Leyen, ευγενικής καταγωγής, είναι η κατά πάσα πιθανότητα νέα ηγέτιδα της Ευρώπης διδάχος του κ Γιούνγκερ και είναι αυτή που σαν υπουργός Άμυνας της Γερμανίας είχε δηλώσει στο παρελθόν πως το όνειρο της ήταν η…ανάδυση νέας γερμανικής αυτοκρατορίας.

Η Γερμανία ελέγχει πλέον τις «τσέπες» της Ευρώπης

Πότε και γιατί επιλέχθηκαν οι υποψήφιοι για τα αξιώματα της ΕΕ. Τα σκάνδαλα που βαραίνουν τις νέες προέδρους και το παλαιό ευρωπαϊκό κατεστημένο. Ο ρόλος Τραμπ, οι προσωπικές ατζέντες και ο εκνευρισμός μελών της ΕΚΤ. Αποκλειστικό παρασκήνιο.

Γράφει η Αγγελική Παπαμιλτιάδου 

Ήταν 6 Σεπτεμβρίου του 2018, όταν το euro2day.gr δημοσίευσε ως πρώτο θέμα ότι η Γερμανία έχει στόχο να ελέγξει τα κονδύλια και τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι διασταυρωμένες πληροφορίες από το Βερολίνο αλλά και από τις Βρυξέλλες μάς είχαν ενημερώσει ότι σκοπός της Angela Merkel δεν ήταν να βάλει τον Γερμανό κεντρικό τραπεζίτη Jens Weidmann στην προεδρία της ΕΚΤ -παρά τις συντονισμένες διαρροές περί τούτου- αλλά στην προεδρία της Κομισιόν.Στόχος επετεύχθη. Παρά τα όσα ακούγονται, δύσκολα το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο θα απορρίψει την Ursula von der Leyen ως τη νέα πρόεδρο της Κομισιόν. Ήδη άρχισαν οι διαρροές τύπου «μα πώς είναι δυνατόν να απορριφθεί η πρώτη γυναίκα υποψήφιος για την Επιτροπή;». Έχει και αυτό τη σκοπιμότητά του. 

Πέντε αλήθειες για τις εκλογές που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι, πριν πάμε στην κάλπη, αλλά και την επομένη

 
Ποια είναι η πραγματική δύναμη του πολίτη στην κάλπη; Λίγες μέρες πριν τις εκλογές, ας εξετάσουμε τι ακριβώς ισχύει και τι συμβαίνει με τις εκλογές στην Ελλάδα.

Συνοπτικά οι 5 αλήθειες είναι οι εξής:
• Τους βουλευτές δεν τους ψηφίζουμε/επιλέγουμε αλλά μας τους επιβάλλουν
Ο εκλογικός νόμος είναι πραγματικά άθλιος και δίνει τη δυνατότητα στο σύστημα μέχρι και να μας κλέψει την ψήφο
Οι πολιτικοί ηγέτες αναδεικνύονται συντεχνιακά και όχι από κάποια δημοκρατική διαδικασία
Εμείς οι πολίτες δεν έχουμε καμία δυνατότητα πολιτικής συμμετοχής
Η Ελλάδα δεν διαθέτει Δημοκρατικό πολίτευμα 

Ο ανταγωνισμός ΗΠΑ-Γερμανίας στην Ελλάδα

Σε αυτές τις εκλογές δεν αναμετρώνται μόνον οι υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα με τα όποια προγράμματα τους (όσες διαθέτουν). Διακυβεύονται και ευρύτερα ζωτικά συμφέροντα τόσο των ΗΠΑ, όσο και της Γερμανίας. Οι Γερμανοί τάσσονται ανοιχτά υπέρ της ΝΔ. Η γερμανική ελίτ δεν ξεχνά τους διαχρονικά συμμάχους της στην Ελλάδα. Οι ΗΠΑ υποδηλώνουν (κρατώντας ευμενή ουδετερότητα) την προτίμησή τους όχι τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο κυρίως στον κ. Τσίπρα, τον οποίο και φαίνεται να εμπιστεύονται.

Άρθρο
– του Άλκη Αλεξίου

Αδιαμφισβήτητα, μετά την ανάληψη της αμερικανικής Προεδρίας από τον κ. Trump, αλλά κυρίως λόγω των στρατηγικών επιλογών του Βερολίνου, υπάρχει μια εν δυνάμει αντιπαλότητα μεταξύ των δύο. Οι κρίσεις στη σχέση ΗΠΑ-Γερμανίας άλλοτε είναι εμφανείς, άλλοτε παίρνουν τη μορφή ενός ακήρυκτου πολέμου, άλλοτε διεξάγονται με τη μορφή «πολέμου δια αντιπροσώπων» (proxy war).

Οι τράπεζες επιλέγουν τον «εύκολο αλλά και λάθος δρόμο» να μην ενισχύσουν τα κεφάλαια – Ετοιμάζεται σχέδιο για το DTC 16 δισ

Μια λύση που προτείνεται είναι το DTC να μετονομαστεί με μια νομική φόρμουλα σε κάτι άλλο, να εμφανίζεται στον ισολογισμό των τραπεζών αλλά να αποσυνδέονται οι ζημίες με την ενεργοποίηση της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης DTC.

Τα stress tests του Ιουλίου 2020 θα πραγματοποιηθούν με όρους καλύτερους από αυτούς του 2015 οπότε λαμβάνοντας υπόψη το βασικό και δυσμενές σενάριο θα συνεχίσουν να εμφανίζουν επαρκείς κεφαλαιακούς δείκτες εν μέσω απομόχλευσης των NPEs.

Οι τράπεζες επαναπαύονται στο σενάριο των πλασματικών υψηλών δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας και επιλέγουν πυροσβεστικές κινήσεις στα κεφάλαια τους όπως εκδόσεις tier 2 οι οποίες δεν προκαλούν dilution στους μετόχους και δεν επιβάλλουν στους μετόχους να εισφέρουν νέα κεφάλαια μέσω αυξήσεων κεφαλαίου.