MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020

Δημ. Σταθακόπουλος : Η οπτική της Τουρκίας, ο Ελληνικός «μιθριδατισμός»

Οι εκλογές στις ΗΠΑ και η νομική προέκταση στην Αγία Σοφία . Ο νομικός και διδάκτορας της Κοινωνικής Ιστορίας της Οθωμανικής περιόδου στο Πάντειο, Δημήτρης Σταθακόπουλος, εξήγησε στον 98.4 γιατί κατά την γνώμη του η λεγόμενη ατυχώς «διπλωματία των σεισμών» , δεν αφορά την οπτική που έχει το πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό σύστημα της Τουρκίας και όχι μόνο τον Ερντογάν, για την Ελληνική κοινωνία και το πολιτικο-οικονομικό της σύστημα, το οποίο θεωρούν ότι με πίεση μπορεί χωρίς κόστος να κάνει σοβαρές υποχωρήσεις σε θέματα κυριαρχικών δικαιωμάτων και κυριαρχίας , ζωτικής σημασίας, ώστε καταστούν κράτος και χώρα σε ρόλο δορυφόρου της Τουρκίας. 
 

Αναθεωρούν επί τα χείρω τις εκτιμήσεις τους οι τράπεζες για την ύφεση στην Ελλάδα στο -10% το 2020 και το 2021 στο -1% με +2,5% το ΑΕΠ

Η εικόνα της ελληνικής οικονομίας προσομοιάζει με αποσάθρωση και η κυβέρνηση φαίνεται να προβαίνει σε σπασμωδικές κινήσεις 
 
Σε δυσμενείς αναθεωρήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας προβαίνουν ή σχεδιάζουν άμεσα να προβούν οι τράπεζες λόγω του νέου κύκλου περιοριστικών μέτρων που λαμβάνονται και τα οποία μετά βεβαιότητας θα πλήξουν την οικονομία.
 
Οι τράπεζες είχαν εκτιμήσει ότι ύφεση στην Ελλάδα θα κινηθεί από -7,8% με -8,8% το 2020 και θα υπάρξει ανάπτυξη +4,5% με +5,5% το 2021 για το ΑΕΠ.
Ωστόσο οι εκτιμήσεις αυτές στο βασικό σενάριο αναθεωρούνται επί τα χείρω και πλέον για το 2020 προβλέπουν ύφεση -10% ή σε ένα εύρος -9,5% με -10,5% για το ΑΕΠ.
 

Η Σουηδία και ο Covid-19

Η πρώτη ερώτηση που τίθεται από τους ανθρώπους είναι γιατί η Σουηδία αποφάσισε να ακολουθήσει έναν άλλο δρόμο, από αυτόν της αγέλης – ένα μονοπάτι που παρεκκλίνει. Η απάντηση είναι πολύ απλή: επειδή δεν θα μπορούσε ποτέ να ενεργήσει διαφορετικά, λόγω του ότι το σύνταγμα της επιβάλει την ελεύθερη κυκλοφορία των Πολιτών εντός της χώρας τους και την εγκατάλειψη της όταν το επιθυμούν. Υπάρχει βέβαια ένας νόμος για τις μολυσματικές ασθένειες που επιτρέπει την εφαρμογή ορισμένων περιορισμών, αλλά απαγορεύει το γενικό κλείδωμα – ενώ η δύναμη του κράτους να επιβάλει περιορισμούς στην ελευθερία των Πολιτών, είναι πολύ μικρή. Πρόκειται απλούστατα για μία χώρα που σέβεται το σύνταγμα της, σε αντίθεση με την Ελλάδα που ποδοπατήθηκε από τα μνημόνια και για ένα δημοκρατικό καθεστώς – με απόλυτη διαχωρισμό της εκτελεστικής, της νομοθετικής, της δικαστικής και της δημόσιας εξουσίας. Όσον αφορά δε την τελευταία που αποφασίζει για τα υγειονομικά μέτρα, οι σουηδικές δημόσιες υπηρεσίες είναι σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες να λειτουργούν και να αποφασίζουν – ενώ η δυνατότητα της κυβέρνησης να παρεμβαίνει στις καθημερινές αποφάσεις των δημοσίων υπαλλήλων είναι πολύ περιορισμένη. Η ανεξαρτησία δε και η αποτελεσματικότητα του δημοσίου, είναι το πλέον βασικό χαρακτηριστικό των επιτυχημένων κρατών – κάτι που θα έπρεπε να γνωρίζουμε στην Ελλάδα, μετά από όλα όσα έχουμε υποφέρει.