MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2022

Ρίχνοντας πυρηνικά σαν καραμέλες…

Τη στιγμή που ο κίνδυνος του πυρηνικού ολοκαυτώματος χτυπά ξανά την πόρτα της ανθρωπότητας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις δυτικές κοινωνίες φαίνεται πως κυριαρχεί μια “ανέμελη” ανάγνωση στο ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα, η οποία εδράζεται στην αντίληψη ότι “αφού δεν έγινε πυρηνικός πόλεμος στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, δεν θα γίνει και τώρα” και ότι θα λειτουργήσει η περιβόητη “ισορροπία του τρόμου”. 
 
Όπως ο γράφων έχει υποστηρίξει σε άλλα άρθρα του, αυτή είναι μια απολύτως λανθασμένη αντίληψη, η οποία σε μεγάλο βαθμό εδράζεται στην αφελή πίστη ότι η διαχείριση της πυρηνικής ισχύος έγινε με ψυχρά ορθολογικά κριτήρια στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου. Δυστυχώς όμως αυτό δεν είναι αληθές.
 

Αλέξανδρος Δρίβας: Ο κόσμος αποδομείται ταχέως & ξαναφτιάχνεται βιαίως - Η ευκαιρία για την Ελλάδα

Αλέξανδρος Θ. Δρίβας
Διεθνολόγος, Μέλος ΑΗΕΡΑ Σόλων HJ04, μέλος Ομάδας Θαλάσσιας Στρατηγικής στο ΕΛΙΣΜΕ, Συντονιστής του Τομέα Ευρασίας & Νοτιοανατολικής Ευρώπης – Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων